Engin ÖNEN
Anket sektörü ve siyaset…
7 Mart 2024 Perşembe

Doksanlı yılların başında siyasal kamuoyu araştırması pratiği ile tanıştım. Asistanlık yıllarımdı. Rahmetli Nihat Erdoğan ve Mümtaz Peker hocalarımın yönetiminde başta Bergama olmak üzere bazı belediyeler için anketler yapmaya başlamıştık.

Bergama’nın o zamanki Belediye Başkanı Sefa Taşkın, bu türden bilimsel ölçümleri önemsiyor ve bize de güveniyordu. Bu teknik yeni yeni kullanılmaya başlamıştı.

Anket çalışmaları o yıllarda, Bülent Tanla’nın ülke genelinde yaptığı çalışmalarla gelmişti. Biz de özellikle Bakırçay bölgesindeki SHP’li belediyelere anket çalışmaları yapmaya başlamıştık.

Sefa Taşkın, Nihat Dirim, Osman Özgüven, Kadir Yıldırım ile tanışmam o yıllara dayanır. Bu tür araştırmalara yönelik ilgim de. Nitekim Mümtaz hocam emekli olunca Araştırma Teknikleri derslerini de bu ilgim nedeniyle ben üstlenmiştim.

Bir süre sonra bu uygulama çok yaygınlaştı ve bu talebi karşılamak için de bir sektör oluştu. Önce üniversitelerden akademisyenlerin öncülüğünde ama daha sonra piyasanın cazibesi ile birçok kişi ve şirket bu işe girdi. Gazetecilik ve reklamcılıkla uğraşan şirketler, anket işine de yönelmeye başladılar.

Partiler, belediye başkanları, adaylar bu yöntemden yararlanmaya başladılar. Hem siyasi strateji için hem memnuniyet ölçümleri için hem de propaganda için anket, kullanışlı bir araca dönüştü. Bunu en çok kullanan parti AKP olduğu için, Belediye Kanununa bile anket çalışmalarını bir iş olarak eklediler.

Sektör haline dönüşünce bilen bilmeyen pek çok kişi şirket kurmaya başladı. Onun için güvenilir bir sektör olmaktan çıktı. Ayrıca etik kuralları olmayan bir etkinliğe de dönüştü. Aynen gazetecilik gibi, anket çalışmaları da durum tespiti için kullanıldığı gibi, propaganda aracı olarak da kullanılmaya da elverişli olduğu için, bazı şirket ve araştırmacılar adeta kamuoyu eğilimini öğrenmek yerine sonuçları sipariş alabiliyordu.

Bu duruma örnek olacak epey tecrübem oldu. İki örnekle yetineyim. Yıllar önce bir arkadaşımın aracılığıyla, CHP Manisa adayı için seçim öncesi bir anket yapmıştık. Ancak bizim talep ettiğimiz ücretler şirketlerinkinden oldukça mütevazi idi. Onun büyük bölümünü de öğrencilerimize ödediğimiz yevmiyeler, yemek ve yol giderleri oluşturuyordu.

Anket sonucunda bizim adayımıza destek çok düşük çıkmıştı. Bunu duyan aday bir hayli kızmış ve raporu bile almaya gelmemişti. “O kadar da para verdik” türünden bir laf da etmiş sanırım. Demek ki yeterince para vermemiş, verseydi desteğini daha yüksek çıkarırdık demiştim. Seçim bizim dediğimiz gibi sonuçlanmıştı.

Benzer bir tecrübeyi Kuşadası’nda yaşamıştık. O zaman SHP ve Baykal’ın küçük CHP’si ayrı ayrı seçime giriyordu. Engin Berberoğlu, SHP’den CHP’ye geçmiş belediye başkanı idi. SHP’nin adayı ise bir hekimdi. Yine Kuşadası SHP’den arkadaşlarımızın talebi üzerine bir anket çalışması yaptık. Aklımda kaldığı kadarı ile SHP adayı %11, buna karşılık CHP adayı olan Belediye Başkanı %45 düzeyinde bir desteğe sahip çıkmıştı.

Bu sonucu gören aday da yine benzer bir tepki göstermişti. Biz hiç yüz yüze gelmedik ama bu tepkiler bize ulaştı. Seçim yine bizim tahminimiz gibi sonuçlandı.

Başka ve çok daha ilginç örnekler de var tabii... Bunlarla yetineyim.

Başka bir yazıda araştırma şirketleri sektörü ve siyasal parti/adayları arasındaki çarpık ilişkiler ile ilgili görüşlerimi yazacağım. Hem sektörün hem de siyasetin sefaletini.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva