On yıllık bir araştırma aşırı ve kontrolsüz tablet, bilgisayar, akıllı telefon, tvyani genel tabiriyle ekran kullanımının gelişmekte olan çocuk beyinleri üzerinde belirgin olumsuz değişikliklere yol açabildiğini gösterdi. Çocukların MRI ile beyinlerinin izlenmesi ekran karşısında çok zaman geçiren çocukların beyinlerindeki beyaz maddenin azaldığını ortaya çıkardı.

Ekran zamanı arttıkça beyindeki beyaz maddenin (bazen beyaz cevher de deniyor) azaldığı görüldü. 2010 yılından itibaren akıllı telefonların ve sosyal medyanın ortaya çıkmasıyla, hayatımıza girmesiyle ekran kullanımı arttı ve özellikle çocuklar üzerinde bilimsel araştırmalara neden oldu. Fazla ekran kullanan çocuklarda psikolojik stres ve ilgili hastalıklar da çok arttı.

Ekran Zamanı Mutlaka Kontrol Edilmeli

2010 dan itibaren bu çocukların uyku düzeni bozuldu ve arkadaşlarıyla geçirdikleri yüz yüze zaman azaldı. Konuşma becerileri bozuldu. Doktorlar çocuklarda mutlaka ekran zamanının kontrol altına alınması gerektiğini belirtiyor. Günümüzde çocuk yetiştirme zaten zorlaşmışken karşımıza bir de ekran süresi yönetimi çıkıyor.

Peki, ne kadar ekran çok fazla? Denge ne olmalı? Doktorlara bu soru sorulduğunda şu an verdikleri net yanıtlar şunlar: Yatak odasında hiçbir ekran olmamalı, yemek masasında da, (yetişkinler dahil), beş yaşından önce hiç interaktif ekran zamanı, on iki yaşına kadar en fazla otuz dakika. Ergenler için ise “Söylemesi kolay, yapması zor” diyorlar…

Olumsuz Etkiler

  • Dikkat ve Odaklanma: Hızlı değişen görsel uyaranlar, çocukların dikkat aralığını daraltarak derin odaklanma becerilerini zayıflatabilir.
  • Ödül Mekanizması (Dopamin): Dijital oyunlar ve videolar hızlı dopamin salınımına neden olarak ödül eşiğini yükseltir; bu da kitap okumak gibi normal aktiviteleri sıkıcı hale getirebilir.
  • Uyku Düzeni: Akşam saatlerinde ekrandan yayılan mavi ışık, beynin melatonin salgısını bozarak gece ile gündüzü ayırt etmesini zorlaştırır ve uykuyu engeller.
  • Dil ve Sosyal Beceriler: Özellikle erken yaşlarda (0-3 yaş) yoğun ekran maruziyeti, uyaran eksikliğine yol açarak konuşma gelişimini geciktirebilir ve sosyal devrelerin organizasyonunu olumsuz etkileyebilir.

Beyin Korteksinde Erken İncelme

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından yürütülen ve 11.000'den fazla çocuğun takip edildiği Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD) Çalışması kapsamında çok önemli verilere ulaşıldı.

  • Fiziksel Değişim: Günde 7 saatten fazla akıllı telefon veya tablet kullanan çocukların beyin MR taramalarında, beynin en dış katmanı olan ve duyusal bilgileri işleyen korteksin (beyin kabuğu) olması gerekenden daha erken yaşta inceldiği tespit edildi.
  • Bilişsel Düşüş: Aynı araştırmada, günde 2 saatten fazla ekran karşısında kalan çocukların düşünme ve dil testlerinde yaşıtlarına göre belirgin derecede düşük puanlar aldığı görüldü.

Beyaz Cevher Zayıflaması ve Dil Gelişimi

Cincinnati Çocuk Hastanesi tarafından okul öncesi yaş grubundaki çocuklarla yapılan beyin taraması araştırmalarında şunlar saptandı.

  • Ekran süresi yüksek olan çocukların beyinlerinde dil, okuryazarlık ön becerileri ve yürütücü işlevleri (karar verme, planlama) yöneten bölgeler arasındaki "beyaz madde" (beyin içi kablolama sistemi) yollarında yapısal zayıflama görüldü.
  • Araştırmacılar, çocukların tablet başında geçirdikleri zamanda "etkileşimsiz" kalmaları nedeniyle, beynin konuşma ağlarının yeterince uyarılamadığını raporladı.

Ödül Mekanizmasının Körelmesi ve Bağımlılık

ABCD Çalışmasının derinlemesine analizlerinde, aşırı video oyunu oynayan ve tablet kullanan çocukların beyinlerindeki caudate nucleus (kaudat çekirdek) bölgesinde aktivite azalması gözlemlendi.

  • Bu durum, beynin normal hayattaki küçük ödüllere (kitap okumak, ders çalışmak, resim yapmak) tepki vermemesine yol açıyor. Çocuk, dijital dünyanın sunduğu aşırı yüksek dopamini tekrar bulabilmek için sürekli ekrana dönme eğilimi (dijital bağımlılık) gösteriyor.

Gelişimsel Gecikmeler ve Ruh Sağlığı (JAMA Pediatrics)

  • TÜBİTAK Bilim Genç ve uluslararası tıp dergisi JAMA Pediatrics raporlarına göre; 1 yaşında günde 4 saatten fazla ekrana maruz kalan bebeklerin, 2 ve 4 yaşlarına geldiklerinde iletişim, problem çözme ve ince motor becerilerinde ciddi gecikmeler yaşadığı kanıtlandı.
  • Singapur'da yapılan ve 10 yılı aşkın süre çocukları takip eden boylamsal bir çalışma, erken çocukluk dönemindeki yüksek ekran süresinin, ergenlik döneminde ortaya çıkan anksiyete ve depresyon riskini doğrudan artırdığını gösterdi.

Beynin Dinlenme ve Düzensizlik Evresi

  • Illinois Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar, ekran yerine geleneksel oyunlar oynayan çocukların beyin fonksiyonlarının çok daha aktif ve sağlıklı olduğunu ortaya koydu.
  • Ekran karşısında sürekli hızlı akışa maruz kalan beynin kan akışının, kitap okuyan çocuklara kıyasla çok daha düzensiz olduğu fMRI cihazlarıyla görüntülendi.

Ancak tüm haberler kötü değil. İyi haber de var. Bilim insanları çocuk beyninin çok esnek (plastisite) olduğunu vurguluyor. Ekran süresi sınırlandırılıp yerine gerçek dünya oyunları, kitap okuma ve aile içi yüz yüze iletişim konulduğunda, beyindeki bu hasarlar ve zayıflayan bağlantılar kendisini hızla toparlayabiliyor. Çocuğunuzun bu bilimsel risklerden uzak kalması dileklerimle…