Engin ÖNEN
Heyecansız seçim!
27 Şubat 2024 Salı

İstanbul, bu seçimin merkezi. Çünkü orada Tayyip Erdoğan ile yarışan Ekrem İmamoğlu söz konusu. Dolayısıyla İstanbul’daki kampanya Erdoğan ile İmamoğlu’nun yürüttüğü kampanya olarak sürüyor ve ülkenin her yerinden izleniyor.

İzmir’de parti örgütlerinde ve seçmende kayda değer bir heyecan gözükmüyor. Aday fotoğrafları ile giydirilmiş arabalar, yol boyunca afişler ve billboardlar bol. Bir de gün boyunca marş ve şarkı yayını yapan otomobiller.

İzmir’de neden heyecan yok? Nasıl olsa kazanacak olan da, kaybedecek olan da belli diye mi? Bunun etkisi olabilir. Ancak aday belirleme süreci ve ortaya çıkan adayların çoğu, heyecan yaratacak özellikte değil diyenler de var. Bu da yabana atılacak bir iddia değil.

İzmir’de avantajlı olan CHP, yeni yönetimi ile değişim diye yola koyuldu. Gerçekten de rekor düzeyde belediye başkanına da yol verdi. Bu seçmen desteği alan bir tutumdu. Ama yeni adaylar ilan edilinceye kadar.

Yeni adaylar ilan edilince heyecan bir anda söndü. Eş dost, hemşeri, akraba dayanışması, kör gözüme parmağım şeklinde ortaya çıkınca, bazı particilerde büyük hayal kırıklığı ortaya çıktı. Hani mülakat yapılmıştı, hani liyakat esas alınacaktı?

Seçmen kitlesi detayları ile bunu bilmese de particiler, bu süreçte kendi içinde bölündü. Tepki gösterip başka partilerden ya da bağımsız aday olanlar da oldu, ben bu adaya veya bu meclise oy vermem diyenler çoğaldı.

Geçen seçimde heyecana neden olan en önemli neden, ittifak yapan muhalefetin Erdoğan iktidarına üstünlük sağlayacağı beklentisi idi. Nitekim uzun yıllardır başarılamayan bir sonuç elde edildi. Birçok büyükşehir AKP/MHP ittifakından alındı.

Ancak bu seçimde muhalefet müstakil partiler olarak seçime giriyor ve iktidarı olduğu kadar birbirini de eleştiriyor. Her bir il ve ilçede en az sekiz, on parti yarışta. Dolayısıyla muhalefetin geçen seçime göre başarı şansı çok daha düşük.

Bu da muhalefet seçmeninde bir karamsarlığa yol açmakta. Çünkü başta ana muhalefet olmak üzere muhalif seçmenin en önemli motivasyonu, Erdoğan iktidarından kurtulma umududur. Bunun muhalif parti yöneticileri tarafından karşılanmadığı düşüncesi oldukça yaygın. Nitekim muhalif TV kanalları ve gazetelerde de bu dönem sadece Erdoğan ve Bahçeli eleştirisi ile yetinilmiyor, CHP’li adaylar ve yöneticiler de bundan nasibini alıyor.

Değişim mesajını genç ve kadın adaylarla vermeyi hedefleyen Özgür Özel ve arkadaşları, içeriği pek hesaba katmamışlar belli ki. Genç ve kadın adaylar önemli ama tek başına genç ve kadın olmak yetmez.

Kurultay ve kamuoyundan alınan desteği, aday belirleme sürecinde iyi değerlendiremeyen Özgür Özel, Veli Ağbaba çifti, parti yönetimine yönelik inandırıcılığı ve güvenilirliği de epey aşındırdılar. Parti kamuoyunda sorumlu tutulan bu ikili olarak algılanmakta.

Dikkat ederseniz bu seçim kampanyasında seçmende heyecan yaratacak isimler olmadığı gibi bir parti mesajı da yok. Hizmet edeceğiz, genç adaylar ve yapay zekadan yararlandık gibi mesajlardan bu heyecanı üretmek imkansızıdır.

Bunlar seçmenleri değil, parti içinde kümelenmeye başlayan, 1 Nisancıları heyecanlandırır ancak…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Başka türlü birşey... 28 Şubat 2024 Çarşamba 12:12

1 Nisan vs geçti artık.Bir suda iki kere yıkanılmaz.Bundan sonra top İmamoğlu nda.Kazansa da kaybetse de ki,kazanacak.Chp de artık hiç bişey eskisi gibi olmayacak.Çünkü;İmamoğlu dışında siyaseti bilen,okuyan bi allahın kulu yok bu partide...

Yorumu oyla      0      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva