Engin ÖNEN
CHP’de fetret dönemi!
15 Şubat 2024 Perşembe

Bu tanımı sosyoloğ Tayfun Atay hocadan duydum. İsabetli bir tarif olduğu için ben de kullanmak istedim. Ne demek fetret devri? İktidar kavgalarının sürdüğü bir kargaşa dönemi.

Peki, CHP’de iktidar kavgası var mı? O kavga ya da mücadele Kurultay’da bitmedi mi? Hayır bitmedi. Hatta şu sıra biraz daha yoğunlaştı.

Kurultaydaki parti içi yönetim değişikliği mücadelesi, ideolojik veya siyaset yapma tarzı değişikliği anlayışına dayanmıyordu. Son seçimlerden sonra seçmende oluşan tepki ve soğuma nedeniyle, yeni bir genel başkan ve yeni bir yönetim seçiliyor. Yeni dediysek, siyaset olarak ve yönetim anlayışı olarak yeni değil.

Aynı ekip ikiye bölündü ve İmamoğlu’nun desteği ile Kılıçdaroğlu yönetimi sonlandı. Ama öyle kolay olmadı. Çünkü nasıl olsa Kılıçdaroğlu kazanır diye birçok profesyonel siyasetçi, şimdiki yönetime karşı çıkmıştı.

Parti örgütü belediye başkanlarının elinde şekillendiği ve son belediye başkanlarını da Kılıçdaroğlu belirlediği için, onu kazanacağı beklentisi yüksekti. Ama öyle olmadı.

Yeni yönetim, eski yönetimden kopan bir gruptan oluşuyordu. Bu anlamda yeni sayılmazdı. Ancak geliş koşulları gereği, önceden hazırlıklı bir liderlik söz konusu değildi. Kılıçdaroğlu’na karşı çıkan cephe, aralarından birini uygun gördüler ve öyle girdiler Kurultay’a.

Kurultay’dan bir yıl önce veya altı ay önce Kılıçdaroğlu’na karşı yükselen bir lider adayı yoktu. Zaten Kurultay’dan da yeni bir lider değil, yeni bir genel başkan çıktı.

Yeterince hazırlıklı olmayan bu yönetim, eski alışkanlıkları ile aday belirleme sürecini kucağında buldu. Kurultay’da karşıda yer alanların önemli bir bölümünü tasfiye etmekle işe başladılar. Bu belli ölçüde kabul edilebilir bir durumdur.

Ama yeni adayları belirlemede liyakati öne çıkaracak bir tutumdan uzak durdular. Yine güvenli liman olarak eş dost ilişkilerine döndüler. Kim kimin adamı, hangi ilçeyi kime verelim mücadelesine sahne oldu bu süreç.

Bu da parti tabanında büyük bir güvensizlik yarattı. Bazı küçük ilçelerde bunun sandığa yansıması da görülecektir. Mesela Karaburun ve Dikili gibi örnekleri izlemek gerek.

Mevcut başkanların büyük bölümünün tasfiyesi önemliydi. Bunun seçmende de karşılığı vardı. Bu iyi bir fırsattı. Ama ne yazık ki, yine pre modern ilişkiler öne çıktı ve liyakat göz ardı edildi. Gidenlerin seçmende yarattığı hoşnutluk, gelenler ile adeta yarıda kesildi.

Özgür Özel ve Veli Ağbaba’nın bir iki kişiyle birlikte yaptıkları izlenimini veren bu listeler, aynı zamanda parti içi kargaşa ve mutsuzluğu da beraberinde getirdi. İstifa edeneler, istifa etmeyip, 1 Nisan’a hazırlananlar hep bu fetret döneminin göstergesi.

Parti şu sıra en az üç parça gözükmektedir. Atamalarda etkili olan Özel ve Ağbaba kankalığı şu anda mührü elinde tutuyor. Kılıçdaroğlu sadece ofisinde oturmuyor aynı zamanda bazı belediye başkanları ve eski vekiller ile yeni bir kurultay beklentisinde besbelli. Üçüncü kanat, İmamoğlu’nun oluşturduğu siyasal hamlelerden oluşuyor.

Bu üç bölüm mücadelesi en net bir şekilde İstanbul adaylarının tanıtım toplantısında görüldü. Kılıçdaroğlu katılmadığı gibi mesaj da göndermedi. Ülkenin en büyük şehrinde ve seçimin kaderini çizecek olan seçime girecek adayların tanıtım toplantısında CHP Genel Başkanının gözükmemesinin anlamı ne olabilir ki?

Fetret döneminin net görüntüleri bütün bunlar.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lütfi Türkay 17 Şubat 2024 Cumartesi 02:57

20 kûsur yıldır, yaptığı (yapamadığı) muhalefetle AKP''yi palazlandırmıştır..Bugünkü durumun ,en az AKP kadar sorumlusudur..Halkın umudu olmaktan çıkmış,bir sürü demokrat partiyi terketmiştir...Umudumuz TİP olmuştur..

Yorumu oyla      1      1  
TC misafir 16 Şubat 2024 Cuma 17:06

Ülkede Akp karşıtlığı olmasa ya da Akp nin olmadığını varsaydığımız bir ortamda Chp genel seçimde baraj sıkıntısı çeker yerel seçimlerde de belediyelerin büyük çoğunluğunu kaybeder. Chp'yi ayakta tutan tek unsur Akp karşıtlığıdır. Artık ne Atatürkçülük, ne Laiklik ne de demokrasi umurlarında bile değildir. Ne zaman ki vatandaşlarda Akp ve Chp ikilemi ortadan kalkacak işte o zaman ülke rahat nefes alacaktır çünkü ortada konsolide edilmiş bir seçmen kitlesi olmayacak bu da partileri daha çok çalışmaya itecektir. Ama önce insanların taraftar değil vatandaş olduğunu hatırlaması gerekir. Nasıl bir toplumsanız layık olduğunuz şekilde yönetilirsiniz.

Yorumu oyla      1      1  
serpil 15 Şubat 2024 Perşembe 08:52

Ne güzel özetlemişsiniz durumu ellerinize sağlık.Onlar orda koltuk kavgası yaparken umudunu CHP ye bağlayan bizleri düşünün artık..Yazık yazık yok mu, bu ülkede önce vatan sonra ben diyecek bir insan...

Yorumu oyla      3      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva