Engin ÖNEN
Kulp takma mevsimi!
17 Ocak 2024 Çarşamba

Yıllar önce bir konferans için Prof. Dr. Hurşit Güneş, üniversitede konuğumuz olmuştu. Daha sonra akşam yemeğinde de siyaset hakkında sohbet etmiştik.

Olayı ondan dinlemiştim. Babası eski Dışişleri Bakanı Turan Güneş, muhtemelen seçim öncesi yurt gezisine çıkar. Anadolu'da oldukça yoksul bir köye uğrar. Partililer ve köylüler çok sevinir.

Ardından köy kahvesinde kendisine ikramda bulunmak isterler ama çok mahcup ve tedirgindirler. Meğer kahvede sadece bir kahve fincanı vardır ve onun da kulpu kopmuştur. Bunu öğrenen Güneş, üzüldüğünüz şeye bakın, siz onu bizim partinin genel merkezine gönderin, ona hemen bir kulp takarlar der.

Elli yılı aşkın bir hikaye bu ama CHP Genel Merkezi'nde durum aynı gibi. Herkes birilerine kulp takma peşinde.

Şu sıra İzmir Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adayları konusunda, CHP Genel Merkezi'nden geldiği söylenen bilgilere göre, her gün farklı adaylar ilan ediliyor kamuoyunda.

Aday adaylarının iddialı ya da yarış dışı kaldıkları konusunda, bazen ilkeler düzeyinde değerlendirmeler yapılırken bazen de gönülden geçene göre rakip görünenler aleyhine yoğun bir propaganda yürütülüyor. Sadece aday adayları değil, medya, dernekler ve bazı eski siyasiler de devreye giriyor hâliyle.

Desteklenen adayın avantajları vurgulanırken, rakiplerin neden olmaması gerektiği de dile getiriliyor.

Şu sıra Tunç Soyer'in adaylığında uzlaşıldığı haberleri daha sık yapılıyor normal olarak. Çünkü yerel iktidar olarak basını en fazla etkileme gücü daima mevcut başkanın elindedir.

Buna karşılık Tunç Soyer'in değerlendirmeye bile tabii olmadığı, hatta kendisinin aday yapılmaması durumunda bağımsız aday olacağını bile iddia edenler de var.

Cemil Tugay'ın Kurultay öncesi, değişim yönünde net tavır alması ile bu yarışta iddialı olduğunu söyleyenler var tabii. Ama buna karşılık, Karşıyaka’daki memnuniyetsizlik ve belediyenin ciddi mali kriz yaşadığını söyleyenler de az değil.

Bornova eski Belediye Başkanlarından Olgun Atilla'yı iddialı görenlerin sayısı bir hayli fazla. Kimisi seçmen içinde karşılığı olduğunu buna gerekçe olarak kullanmakta kimisi ise Özgür Özel ile özel dostluğu olduğunu buna ekliyor.

Buna karşılık, Kurultay'da değişim karşıtı tavır alırken, Kılıçdaroğlu kazanırsa Bornova adayı olmayı düşünen birinin nasıl olup da karşı oy kullandığı biri genel başkan seçilince bununla yetinmeyip hedefi büyükşehir olarak koyduğunu anlamayanlar da var.

Diğer iddialı bir aday şehir plancısı Dr. Buğra Gökçe. Akademik uzmanlığının yanı sıra uzun yıllar boyunca üç büyükşehirde de görev yapmış olması liyakat açısından avantajı olarak dile getiriliyor. Sekiz yılı aşkın süre İzmir Büyükşehir Belediyesinde görev yapmış olması da pozitif değerlendirmeler arasında yer buluyor. Buna karşılık son 18 aydır İstanbul Büyükşehirde görev yapmasını gerekçe göstererek önce ithal aday kampanyası yürütüldü, sonra bu kabul görmeyince de bürokrat olduğu ve bazı uygulamalarının hatalı olduğu genel merkezde dillendirilmeye devam ediyor.

Buğra Gökçe'nin son görev yerinin İstanbul, yani İmamoğlu ile birlikte olmasını onun avantajı olarak görenler olduğu gibi bunu dezavantaja çevirmeye çalışanlar da görülmektedir.

Önümüzdeki hafta bu düğüm çözülecek. Böylece kulp takma faaliyetleri şimdilik tamamlanıp, yeni pazarlıklar başlayacak.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Biz 19 Ocak 2024 Cuma 01:25

Buğra Gökçe izmir için ithal aday olur. CHP İZMİRDEN BİR ADAY bulamadı ise İzmir de ne işi var, İZMİRİ KAYBETMEK İÇİNMİ YAPIYOR.

Yorumu oyla      1      1  
Şerafettin Zeyrek 18 Ocak 2024 Perşembe 20:50

Ben yıllar önce dinlemiştim, O olayın Dikili de geçtiğini anlatmışlardı. Doğruluğunu bilemiyorum.

Yorumu oyla      1      1  
İzmir’in bütününde 90 dk. aktarma hakkı vardı. 18 Ocak 2024 Perşembe 16:58

İzmir BB Başkanı sayın Aziz Kocaoğlu döneminde ; İzmir kırsalındaki 90 dk. aktarma hakkı iptal edilmesi aşamasında ; ESHOT genel müdürlüğünden gelen teklif 2 CHP’li komisyon üyesinin itirazına rağmen komisyondan geçti . İzmir BB Meclisinin 10.02.2016 tarih ve 179 sayılı kararı ile çevre ilçelerdeki ( köyler dahil ) 90 dk. aktarma iptal edilerek , 13.02.2016 tarihinde yürürlüğe girdi . Çevre ilçe otobüslerinde de 136 km.lik İZBAN hattındaki tarife ve ücretlendirmeler ( BEDAVA DEĞİL - gittiğin kadar öde ) uygulanarak , çevre ilçelerdeki vatandaşların aktarma hakları iade edilmelidir . Toplu taşıma kamu hizmeti ise ; bu hizmet adil ve eşit verilmelidir . Ayrımcılık yapılmamalıdır .

Yorumu oyla      3      2  
18 Ocak 2024 Perşembe 11:59

Kırsala 90 dakika yoktu ki iptal olsun. Örneğin Aliağa-Bergama 90 dakika yoktu ki iptal olsun. Ayrıca neden olsun? Bedava aktarmanın amacı yolcudan daha çok sistemin daha az otobüsle çalışmasını sağlamaktır. Aktarma sistemi olmasa çalışacak araç sayısı çok fazla olmalı. Dünyanın hiçbir yerinde kırsala bedava aktarma yoktur. Tam tersine merkezden uzaklaştıkça bilet fiyatları artarak yükselir.

Yorumu oyla      1      3  
Her mevsim, her durumda kulp takılır . 17 Ocak 2024 Çarşamba 22:20

CHP’li İzmir BB’nln , İzmir çevre ilçe otobüslerindeki 90 dk. aktarma hakkının iptal ( 10.02.2016 ) edilmesine taktığı kulp . “ kırsalda oturan vatandaşlarla şehir merkezindeki oturan vatandaşlar arasında kira , harcama gibi farklılıklar var “ Nasıl kulp ama . Biz de inandık ! CHP’li İzmir BB’nln kamu hizmetindeki adil ve eşitlik anlayışı . İzmir merkez ilçelerinde 120 dk. aktarma hakkı VAR. İzmir kırsal ilçe otobüslerinde 120 dk. aktarma hakkı YOK. Takılan kulp hala yerinde duruyor . CHP ‘li Adaylar arasında bu kulpu kıracak var mı ?

Yorumu oyla      3      3  
Neden Gökçe? 17 Ocak 2024 Çarşamba 15:28

Yanlış görmediysem Buğra Gökçe'nin paylaştığı destek videosunda siz de vardınız. Tunç Soyer yerine neden Buğra Gökçe? Ne değiştirecek? 6 yıl genel sekreterlik yaptı; ne değişti? Narlıdere'de, Buca'da metro neden o dönem yapılmadı? Bunlar yapılmadığı gibi opera binası, Alsancak Gar önünü yeraltına alma gibi benzer bir çok proje o dönem bitmedi. Aynı şekilde Çiğli Tramvayı. Kavşak projeleri de o dönem anlatılıyordu. Üstelik ekonomi de o dönem şimdiki gibi değildi. Kentsel dönüşüm, 4.faz, katı atık tesisi ... hangisi yapıldı?

Yorumu oyla      3      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva