HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Kasım 2022 Çarşamba - 13:12

Sayıştay’dan Konak’a hurda uyarısı... 'Sistemi kur ve denetle!'

Konak Belediyesi’nin mali harcamalarını denetleyen Sayıştay belediyeye hurdalarla ilgili uyarıda bulundu. Sayıştay, “Hurda işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlayacak hurda yönetim sistemi kurulmalıdır” dedi.

Sayıştay’dan Konak’a hurda uyarısı...  Sistemi kur ve denetle!

EGEDESONSÖZ- Kamu kurumlarının mali harcamalarını denetleyen Sayıştay’ın Konak Belediyesi’ne ilişkin raporu ortaya çıktı. Raporda, belediyenin hurda sisteminin düzenli olmadığını vurgu yapıldı.

Açıklamada, “Belediye bünyesinde hurdaya ayrılan demirbaşların, toplanması, ambara giriş, satış ve imha işlemlerine ilişkin kurumsal bir düzenleme bulunmadığı, hurda yönetiminin etkin bir şekilde gerçekleştirilmediği tespit edilmiştir. Yapılan incelemelerde, hurdaya ayrılan taşınırların Fen İşleri Müdürlüğü Şantiye Birimine ait bir alanda yığıntı yapılmak suretiyle muhafaza edildiği, hurda alanına getirilen taşınırlara ilişkin giriş kayıtlarının sağlıklı bir şekilde yapılmadığı, imha edilen hurdalara ilişkin imha tutanaklarının tutulmadığı, hurdaya ayrılan bazı taşınırların satış, devir veya hibe etmek suretiyle elden çıkarılmasına rağmen çıkış kayıtlarının tam olarak yapılmadığı görülmüştür. Sonuç olarak yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri kapsamında; hurda niteliği taşıyan taşınırların kaybolmasına, yok olmasına veya kontrol dışı kullanılmasına engel olarak taşınır sisteminin sağlıklı sonuçlar üretmesini sağlayacak etkin bir hurda yönetim sistemi oluşturulmasına yönelik kurumsal düzenlemeler yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verildi.

DİĞER KONULAR ŞÖYLE:
Pazarlık Usulü ile Yapılan İhalelerde Şikâyet Sürelerinin Gözetilmemesi

İdare tarafından parasal limit dâhilinde en az üç istekli davet edilerek yapılan pazarlık usulü ihalelerde şikâyet süreleri gözetilmemiştir. İdare tarafından 2021 yılı içerisinde parasal limit dahilinde yapılan altı adet pazarlık usulü ihaleden şikâyet başvuru süreleri gözetilmeyen üçü aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. Tablodan görüleceği üzere, bir ihalede ihale sürecindeki hukuka aykırılıklara ilişkin öngörülen şikâyet süresi gözetilmemiş, iki ihalede ise doküman almaya ve teklif vermeye davet edilen istekliler için şikâyetlerin en geç ihale tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabileceği hükmü göz önüne alındığında, davetlilere şikâyet başvurusu yapma süresi dahi verilmemiştir. Sonuç olarak, İdare ihtiyaçlarının zamanında ve uygun şartlarda karşılanması ve hukuki ihtilafa düşülmemesi için ihalelerde şikâyet başvuru süreleri gözetilerek isteklilerin doküman almaya ve teklif vermeye davet edilmesi gerekmektedir.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarının Doğru ve Güvenilir Veriler Sunamaması

Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünce tutulan işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin iş yeri listesinin doğru ve güvenilir bilgi sunmadığı görülmüştür. Yapılan incelemelerde, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü bünyesinde tutulan ruhsatlı iş yerlerini gösterir listenin güncel durumu yansıtmadığı görülmüştür. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen iş yerlerinin güncel durumu yansıtmaması, bir yandan İdarenin gelir kaynakları arasında olan ilan ve reklam vergisi, eğlence vergisi, çevre temizlik vergisi gibi vergileri kapsamına alan iş yerlerine ilişkin mükellefiyetlerin sağlıklı bir şekilde yapılıp yapılmadığının kontrolünü zorlaştırmakta, diğer yandan Müdürlüklerin iş ve işlemlerinde bu listenin esas alınamamasına neden olmaktadır.

Belediye Şirket Personeli Dâhil Personel Giderlerinin Kanuni Sınırların Üzerinde Olması

Belediye Şirket personeli dâhil personel giderlerinin, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranıyla çarpımı sonucu ortaya çıkan tutarın %40’ını geçtiği tespit edilmiştir. Yapılan incelemelerde, ayrıntısı aşağıdaki tabloda görüleceği üzere belediye şirket personeli de dâhil yıllık toplam personel giderleri, idarenin gerçekleşen en son yıl bütçe gelirleri toplamının her yıl, bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298’inci maddesi uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılması sonucu bulunacak miktarın %40’ını aştığı tespit edilmiştir. Bu husus 2020 yılı Sayıştay Denetim Raporu’na da konu edilmesine rağmen söz konusu uygulamanın devam ettiği görülmüştür.

Denge Sözleşmesinin Konusu Dışında Hükümler İçermesi

Belediye ile Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası (TÜM YEREL-SEN) arasında imzalanan sosyal denge sözleşmesinde mevzuata aykırı olarak aile içi şiddet, sosyal faaliyet, ücretli izin ve belediye imkânlarından yararlanma gibi konularda düzenlemeler yapılmıştır.

Mahallin En Büyük Mülki İdare Amirinden İzin Alınmaksızın Birden Fazla Dernekle Ortak Hizmet Projesi Gerçekleştirilmesi

Belediye ile kamuya yararlı dernek statüsünde olmayan bazı dernekler arasında ortak hizmet projesi kapsamında yapılan protokollerde mahallin en büyük mülki idare amirinden izin alınmadığı tespit edilmiştir.

Temsil Ağırlama Bütçesinin Belediye Başkanlık Makamı Dışında Diğer Birimlerce Kullanılması

Belediyede sadece Başkanlık makamı tarafından kullanılması gereken temsil ağırlama bütçesinin aynı zamanda diğer harcama birimlerinin bütçesine ödenek konulmak suretiyle kullanıldığı tespit edilmiştir. ediye Başkanının üst yönetici sıfatı ile Belediyeyi temsile yetkili olduğu ve bu giderlerin kendi takdir yetkisinde bulunduğu görülmektedir. Temsil, ağırlama bütçesinin Başkanlık makamını temsile yetkili olan Belediye Başkanı tarafından kullanılabileceğinden, bütçenin diğer harcama birimlerince kullanılması mümkün değildir.

 
Sayıştay'ın Selçuk karnesi: Borç stoğu yasal sınırın üstünde!
 
Sayıştay’dan Kayyum’a uyarı... İhalelerde sorgulama yap!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sayıştay'ın Selçuk karnesi: Borç stoğu yasal sınırın üstünde!
Selçuk Belediyesi’nin  Sayıştay raporları belli oldu. Bir çok bulgunun ...
Sayıştay’dan Narlıdere’ye uyarı... 'COVİD 19 bahane değil!'
Sayıştay, imara aykırı yapıları neden yıkmadığı sorusuna “KOVİD 19 vardı” ...
Sayıştay’dan Karşıyaka’ya 'sosyal denge tazminatı' uyarısı... 'Hangi maddeler iptal edilecek?'
Sayıştay Karşıyaka Belediyesi’nin sendika ile imzaladığı sosyal denge ...
 
Sayıştay’dan İZSU raporu: Gördes’e 92 milyonluk fazla ödeme!
Sayıştay tarafından İZSU’nun yeteri kadar su alınamayan Gördes Barajı ...
Sayıştay raporuna yansıdı: Bayraklı'da bütçenin yüzde 79’u personelin!
2021 yılı Sayıştay Raporu belli olan Bayraklı Belediyesi’nde personel ...
Sayıştay’dan İZFAŞ’a uyarı: Soyer'in başkanlığı mevzuata aykırı!
İZFAŞ’ın Sayıştay raporunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ...
 
Sayıştay'dan ESHOT'a uyarı: Toplu sözleşme kanuna aykırı!
ESHOT’UN 2021 Sayıştay raporunda kurumun geçen yıl 326 milyon 854 bin ...
Sayıştay'dan İZBETON'a uyarı: Borcunu zamanında öde!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük şirketlerinden İZBETON’un Sayıştay ...
Büyükşehir’in Sayıştay raporu: Heykel sayma ihalesi, KHK’lı yönetici ve zarar uyarısı!
Sayıştay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılına ilişkin harcamalarıyla ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva