HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Kasım 2022 Çarşamba - 13:10

Sayıştay'ın Selçuk karnesi: Borç stoğu yasal sınırın üstünde!

Selçuk Belediyesi’nin  Sayıştay raporları belli oldu. Bir çok bulgunun yer aldığı raporda en dikkat çeken maddeler ise  belediyenin borç stoku, danışmanlık alımı ve alımlarda yapılan yöntem tercihleri oldu.

Sayıştay ın Selçuk karnesi: Borç stoğu yasal sınırın üstünde!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - 2021 yılının Sayıştay Raporları belli oldu. Selçuk Belediyesi’nde de yapılan incelemeler sonrası raporu yayımlayan Sayıştay, belediyenin yapması gereken bazı işlemlerde danışmanlık hizmeti alındığının tespit edildiğini açıkladı.

BORÇ STOK TUTARININ YASAL SINIRIN ÜZERİNDE
Sayıştay tarafından hazırlanan raporda, Belediyenin borçlanma işlemlerinin incelenmesinde, borç stokunun 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda belirtilen sınırın üzerinde olduğu vurgulandı.

Buna göre; Belediyenin borçlanma limiti olan en son kesinleşmiş bütçe gelirinin yeniden değerleme oranıyla artırılmış hali 74 milyon 844 bin 542,02 TL ve toplam borç tutarı ise 106 milyon 369 bin 471,99 TL olup mevcut borç stoku anılan mevzuat hükmüne göre borçlanma sınırının üzerinde olduğu belirtildi. Sonuç olarak, Belediyenin mevcut mali yapısı karşısında sürdürülebilirlik açısından etkin bir borç yönetimini teminen mevcut borç stoku borçlanma sınırının altına çekilene kadar yeni bir borçlanma yapmaması gerektiği önerisinde bulunuldu.

ASLİ İŞLEMLERİ DANIŞMANLIK HİZMETİ ALARAK YERİNE GETİRİLDİ
Yer alan bir diğer bulgu ise, Belediyenin 2021 yılı mali tablo ve eki belgelerin incelenmesinde, belediyenin idari personelinin temel görev alanına giren konularda danışmanlık hizmet alımı yapılması oldu.

İdarenin Mali Hizmetlerinden ve Fen İşlerinden sorumlu birimlerin temel görevleridir ve ilgili yasa hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, idarelerin bir konuda danışmanlık hizmet alımı yapabilmesi için konunun karmaşık olması, özel uzmanlık ve deneyim gerektirmesi gerektirdiği, bu nedenle idarenin kendi personeli tarafından yürütebileceği ve teknik şartnamede belirtilen işler danışmanlık hizmet alınması suretiyle yürütemeyeceği vurgulandı. Bu çerçevede, “özel uzmanlık ve deneyim gerektirmeyen, idare personeli tarafından yürütülebilecek veya yürütülmesi gereken işler için danışmanlık hizmet alımı yapılmaması, söz konusu işlerin belediyenin ilgili personelleri aracılığıyla yürütülmesi gerekmektedir” denildi

ALIMLARDA İZİN ALINMADI
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddesinin (f) bendi ve 22’nci maddesinin (d) bendinde belirtilen parasal limitler dâhilinde yapılan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin harcamaların yıllık toplamının, 2021 yılı bütçesine bu amaçla konulan ödeneklerinin yüzde 10’unu, Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü alınmadan aştığı görülmüştür. Yapılan incelemede, 4734 sayılı Kanun’un 21’inci maddesinin (f) bendi ile 22’nci maddesinin (d) bendine göre yapılan mal alımları, hizmet alımları ve yapım işlerinde, bütçeye bu amaçla konulan ödeneklerinin yüzde 10’unun, Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü alınmadan aşıldığı tespit edilmiştir

Belediye tarafından 2021 yılı içerisinde 4734 sayılı Kanun’un 21/f ve 22/d bendleri kapsamında gerçekleştirilen mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde, hem 21/f hem de 22/d bendleri için ayrı ayrı bütçeye bu amaçla konulan ödeneklerinin yüzde 10’u tutarındaki sınırın Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü alınmadan aşılması hususunun 4734 sayılı Kanun ve ilgili Tebliğ hükümlerine aykırılık teşkil ettiği değerlendirilmektedir.

 
100’üncü yılda hedef: 2 milyar dolarlık ihracat
 
Sayıştay’dan Konak’a hurda uyarısı... 'Sistemi kur ve denetle!'
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 9 Kasım 2022 Çarşamba 14:00

Selçuk belediyesi borç bırakmada çok başarılı grafiği vardır,bu borçlar; Selçuk'ta çok özelliği olan kapalı pazar yeri yaptıysa,park ve bahçelerin günün koşullarına uygun şekilde halkın gönül rahatlığıyla oturduğu tesislere harcamalar yaptıysa,bunların yapılmadığı takdirde nereden borç geliyor acaba? Selçuk belediyesinde geçmiş dönemlerde de yüksek maaş ile danışmanlar adı altında insanlara görev veriliyor,şimdi belediyede milletvekili yakınları yüksek dolgun maaş ile işe yerleştirme yapılıyor,görevi ne olduğu belli değil kişilere seçim yatırımı için göstermelik işler adı altında parti ile ilgisi olmayan kişilere maaş ödeniyor,ama halk baharın gelmesini beklemeye devam ediyor,borç konusunda bir şey olmaz,gelen başkan giden başkanın borçlarını kapatıp yola devam eder,ondan sonra da halk garaj kalıntıları,pazarda yağmur da ıslanmaya devam edecektir...

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sayıştay’dan Narlıdere’ye uyarı... 'COVİD 19 bahane değil!'
Sayıştay, imara aykırı yapıları neden yıkmadığı sorusuna “KOVİD 19 vardı” ...
Sayıştay’dan Karşıyaka’ya 'sosyal denge tazminatı' uyarısı... 'Hangi maddeler iptal edilecek?'
Sayıştay Karşıyaka Belediyesi’nin sendika ile imzaladığı sosyal denge ...
Sayıştay’dan İZSU raporu: Gördes’e 92 milyonluk fazla ödeme!
Sayıştay tarafından İZSU’nun yeteri kadar su alınamayan Gördes Barajı ...
 
Sayıştay raporuna yansıdı: Bayraklı'da bütçenin yüzde 79’u personelin!
2021 yılı Sayıştay Raporu belli olan Bayraklı Belediyesi’nde personel ...
Sayıştay’dan İZFAŞ’a uyarı: Soyer'in başkanlığı mevzuata aykırı!
İZFAŞ’ın Sayıştay raporunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ...
Sayıştay'dan ESHOT'a uyarı: Toplu sözleşme kanuna aykırı!
ESHOT’UN 2021 Sayıştay raporunda kurumun geçen yıl 326 milyon 854 bin ...
 
Sayıştay'dan İZBETON'a uyarı: Borcunu zamanında öde!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük şirketlerinden İZBETON’un Sayıştay ...
Büyükşehir’in Sayıştay raporu: Heykel sayma ihalesi, KHK’lı yönetici ve zarar uyarısı!
Sayıştay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılına ilişkin harcamalarıyla ...
6 binin üzerinde Nutuk İzmirliyle buluşacak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi aramızdan ayrılışının 84. yıl dönümünde ulu ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva