HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Şubat 2022 Salı - 21:08

Bayraklı'nın tanıtım çalışmaları meclise taşındı... Sandal son noktayı koydu!

"İzmir'in Kalbi Bayraklı" sloganıyla başlatılan Bayraklı Belediyesi reklam çalışmaları hakkındaki tartışmalar, Bayraklı Belediyesi'nin şubat ayı meclisine taşındı. AK Partili meclis üyelerinin eleştirilerine bir bir yanıt veren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Bayraklı ilçesinin Bornova ve Karşıyaka arasında sıkışıp kalmaktan kurtarılması gerekliliğine dikkat çekti. Sandal, "Ben her 15 günde bir o bilbordlara çıkacağım. Neler yapacağımı da söyleyeceğim. Kesin hesaplar da bin gün içerisine neler yaptığımız bir kitapçıkla sizlere anlatacağız. Bayraklı ihmal edilmiş bir ilçe" dedi.

Bayraklı nın tanıtım çalışmaları meclise taşındı... Sandal son noktayı koydu!

EGEDESONSÖZ- Bayraklı Belediyesi, şubat ayı olağan meclisini Belediye Başkanı Serdar Sandal başkanlığında gerçekletirdi. Meclisin gündeminde ise belediye tarafından "İzmir'in Kalbi Bayraklı" sloganıyla başlatılan çalışmalar yer aldı. AK Partili meclis üyelerinin çeşitli eleştiriler yönelttiği tanıtıma, Başkan Sandal yanıt vererek; çalışmanın bir logodan ibaret olmadığını aktardı.

Konuyla ilgili konuşmak için söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, “Bir sabah kalktık Bayraklı’nın birçok yerine İzmir’in kalbi şeklinde birçok afişle karşılaştık... Smyrna İzmir’in başlangıcı olarak kabul edilen yapıtlardan bir tanesi. Ama daha önce buna uygun yapılmış bir logo varken, hem denizimizi hem de tarihini anlatan logo varken basit gördüğümüz bir logo ile karşılaştık. Bununla ilgili birçok tepki ile karşılaştınız. Vatandaş diyor; 'İzmir’in kalbi olduğunu başkan ilk defa mı keşfediyor?' diye soruyor. Artı bu logonun farklı partilere benzediği konuşuluyor. Hazır kalp resmi varken ok işareti konsaydı daha yerini bulacaktı. Bundan yola çıkarak bu logonun Bayraklı’ya yakışmadığı kanaatindeyiz. Basit bir şekilde bu şehrin farklı bir yere çekilmesi bize uygun değil. Bu kadar afişin bastırılması ki bunların hepsi maliyet; oradan gelecek olan gelirinde kaybına neden oldu. En kötü masraflardan. İki boyoz bir yumurtayla pek alakası yok. Bir diğer konu ise; televizyonda 255 milyon lira borç ödedim demeniz... Siz devraldığınızda belediyenin borcu 165 milyondu” dedi.

Aktaş'ın eleştirileri üzerine konuşan Başkan Sandal, “Kesin hesapta söylediğiniz şirketleri dışarıda bıraktığınız ve kesin hesaptan tarihe kadar olan süreci yok saydığınız süreç. Bu rakamı ben çıkarmıyorum. Mali işler çıkarıyor. Kamumun bürokratı çıkarıyor. Ben geldiğimde borç bu kadardı. Yanlış biliyorsunuz” dedi.

AKTAŞ: 165 MİLYON BORCU YAPTINIZ 265 MİLYON
Başkan Sandal'ın ardından yeniden söz alan Aktaş, borcun 100 milyonunu Sandal’ın yaptığını ifade ederek, “100 milyonu siz yaptınız. 165 milyon borcu yaptınız 265 milyon. Şunu anlayamıyorum; önceki belediye başka bir partiye mi aitti? Sonuç olarak kendi belediyenizdi. Bayraklı Belediyesi 10 yıldır kayıp demek ki. Siz yönettiniz siz yaptınız” diye konuştu. 

SANDAL: HEP BERABER YAPMIŞSINIZ
Geçmişe atıfta bulunarak “Hep beraber yapmışsınız” diye Aktaş'a yanıt veren Başkan Sandal, “Kamunun her kuruşu bizim namusumuzdur. Bunu da ben değil devletin bürokratı açıklar. Ne kadar borç var ne gelmiş ne gitmiş… Kredi meselesi var. Bankayı arıyoruz. Diyor ki, 'Altı ay yüzde 17-18 bilemem. Altı ayı sabit gerisinin ne olacağını bilemiyorum.' Aynı banka ben geldiğimde 102’nin 95 milyonun yakını ödemişiz. Birgün taksitini geciktirmedik. Belediye sürekli borçlanır” şeklinde konuştu.

AKTAŞ: BAYRAKLI'NIN ADINI BASİTE İNDİRGEMİŞ!
“3. yılınız dolmak üzere. 30-40 tane vaat verdiniz. Hangisini yaptınız? 2-3 tane kreş açtınız, başka seçim vaadi yapmadınız” diyen Aktaş’ın sözlerine Başkan Sandal, “2022 yılında bunların hepsini tane tane anlatacağım” diye yanıt verdi.Ardından sözlerine devam eden Aktaş, “Keşke o bilbordları öyle donatacağınıza bu bu vaadi yaptım diyerek assaydınız. Bir deprem, pandemi ve sıkıntılar yaşadık. Belediyenin bu kadar sorun sıkıntısı varken kimin amacının ne olduğunu afişlerle gördük. Keşke buraya yaptığınız masrafları sıkıntı çeken vatandaşlara harcasaydınız. Burada yapılan çalışmanın Bayraklı ile alakası yok ve Bayraklı’nın adını basite indirgemiş” ifadelerini kullandı.

SANDAL: BAYRAKLI İHMAL EDİLMİŞ BİR İLÇE
Başkan Sandal, Aktaş'ın eleştirilerine yanıt vererek, şu sözleri kullandı:

 “Söz konusu grafik tasarımı çıktığımız işi logo diye tanıtmak doğru değil. Bir logo değil, logo çalışması da değil. Bir tasarımın logo olması için meclisten geçmesi lazım. Resmi olarak logo olarak tanımlanmayan bir işe bugün logo dersek burada bir polemiğe yol açmış oluruz. Geçmiş dönemlerde İzmir’in kurulduğu Smyrna; yani İzmir’in kurulduğu yer Bayraklı. Yeni kent merkezi Bayraklı. Doğal olarak İzmir’in kalbi Bayraklı’ya yapılan bir reklam çalışması. Buna bizim ödediğimiz para gerçekten iki boyoz bir yumurta. Baskı parası bizim yıllık ihalemiz içerisindeki baskı ücreti içerisinde yapılmıştır. Ben her 15 günde bir o bilbordlara çıkacağım. Neler yapacağımı da söyleyeceğim. Kesin hesaplar da bin gün içerisine neler yaptığımız bir kitapçıkla sizlere anlatacağız. Bayraklı ihmal edilmiş bir ilçe. Karşıyaka’dayken de Bornova’dayken de ihmal edilmiş, bizim son süreçlerimizde kentin temel alt yapı sorunlarıyla kent kimliği ile ilgili bir çalışma yapılmamış. Bu sadece ilgili yönetimin değil tamamımızın sorumluluğunda olan bir işlem. Bayraklı dediğimizde akılda tek bir algı var. Gecekondunun bol olduğu, negatif alışkanlıkların boy gösterdiği, ekonomik uçurumların boy gösterdiği bir yer olarak tanımlanıyor. Bayraklı’yı tanımlarken Karşıyaka’nın burasında Bornova’nın şurasında diye tanımlıyoruz. Niye kardeşim niye? Bizim bu dinamiğimiz, potansiyelimiz, insan kaynağımız varken biz bu kenti niye diğer ilçelerin altına sokuyoruz ki? Bu bunun çalışması. Ben milli bayramlarda özellikle okullarımızda törenlere katıldığımda bizim gecekondu bölgesi dediğimiz alanlarda öyle pırıl pırıl çocuklarımız var ki. Hiçbir ilçede olmayan başka bir potansiyelimiz var. Türkiye derecesine giren çocuklarımız var. Doğal olarak buradaki çalışmalar bizim için son derece kıymetli. Siz uygun görmeyebilirsiniz. Bu tabiî ki sizin tercihiniz.”

SANDAL: KURU MUHALEFETLE BU İŞLER YAPILMAZ
Ardından AK Partili Meclis Üyesi Emre Demir’in “Muhalefet meclis üyesi acı söyler. 2 yumurta bir boyoza ancak bu kadar iş yaparsanız” sözlerine ve eleştirilerine de yanıt veren Başkan Sandal, “Siz kendi belediyelerinizdeki logo değişikliği miktarını açıklayın, kimin ne yaptığını çok net anlarsınız. Senin siyaset anlayışın biraz magazinsel. Sıkıntın varsa bunu uygun bir dille bir meclis üyesine yakışır dille dile getirirsin bizde senin sorduğun sorulara cevap veririz. Kuru bir muhalefetle bu işler yapılmaz. Böyle dersen ben senin ülkeyi getirdiğin hali söylerim. Biz kamu kurumu olarak belediyelerin altına girdiği borcu söylerim. Senin dolardaki oynaklıklarla gelir bütçemizin yüzde 50’sini nasıl erittiğini söylerim. Gider kalemlerinde neler yaptığını söylerim. Siz genel iktidar olarak yapamadıklarınızın hepsinin Bayraklı’da olmadığına dair kanaat yürüyorsunuz. Öyle bir şey yok” dedi.

GÖRÜLMEMİŞ ASFALT YATIRIMI YAPTIK
“Daha çağdaş, vatandaşa yönelik ve ihtiyaçlarına yönelik vatandaşın çayını, kahvesini rahatlıkla içebildiğimi mekanlara çevireceğiz" diye konuşmasını sürdüren Başkan Sandal, "Siz kapanan kütüphanenin vasfını biliyor musunuz? İçindeki kitabı biliyor musun? Öğrenci sayısı ile ilgili bilginiz var mı? Ayda kaç tane çocuğun gidip geri döndüğü yere kütüphane mi diyorsunuz?" diye sorarak, "Orayı düzelteceğiz. Bayraklı tarihinde görülememiş asfalt yatırımı yaptık. Büyükşehir de küçükşehir Bayraklı’da benim. Artı bu yolların büyükçe bir bölümü vatandaşımızın şantiye elektriği kullandığı alanlardaki bu trafoların yenilenmesi ile ilgili yeni çekilen hatlarla ilgili. Bir diğeri İZSU. Katı atıkla yağmur suyunun ayrıştırılması ile ilgili. Bir diğeri doğalgaz. İnşaat gözüken yeler vatandaşın derdine derman olan yerler. Vatandaş haklı süreç gecikti. Bunları tamamlayıp Bayraklılı vatandaşlarımıza açacağız” ifadelerini kullandı.

HIZAL: MERKEZİ HÜKÜMET 750 KONUTU BİTİRDİ, 750 TANESİ KALDI
Söz alan AK Partili Meclis Üyesi Özgür Hızal, merkezi hükümet tarafından Bayraklı’da inşa edilen ve teslim edilen deprem konutları ile ilgili “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve yerel idarecilerinin sadece bir deprem anıtı yaptığı bir yıllık süreç boyunca merkezi hükümet sizin inkar ettiğiniz görmezden geldiğiniz konutları bitirdi ve anahtarı vatandaşa teslim etti. 750 tanesini teslim etti, kaldı 750 tane" derken Sandal, Hızal'a “Kaç tanesi teslim edildi? Doğrunun ve yanlışlığını tartışmayız ama realitenin ne olduğunu biliyoruz” diye yanıt verdi.

HIZAL: YANLIŞ BİLGİYİ SİZ VERDİNİZ SANIRIM
Sözlerini sürdüren Hızal, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in deprem konutları ile ilgili yaptığı basın açıklaması içinse “CHP İzmir il başkanınıza da yanlış bilgiyi siz verdiniz sanırım teslim edilmedi diye. Gerçekten çok üzüldüm. Kendisi kalktı, 'Evleri teslim etmediniz, anahtarlı teslim etmediniz' dedi. Teslim edildiğini siz de gördünüz” dedi ve Sandal, “Sizde anahtarları teslim ettiniz. Sabahına 20 tane” diye araya girdi. Salondan gelen, “Devletimiz var olsun” sözlerine ise Sandal, “Devletimiz tabi ki var olsun. Devlet hepimizin. Orada hiç bir sorun yok” dedi.

HIZAL: 820 MİLYONUN NEREYE KULLANILDIĞINI BİLEDİĞİMİZ BİR ANLAYIŞA YÖNETİLİYOR
Eleştrilerini sürdüren Hızal, Bayraklı Belediyesi tarafından verilen sözlerin 3 yıldır hiçbirinin yapılmadığına dikkat çekerek, "Önümüzdeki 2 yılda hepsini yapacağız deyip bu 820 milyonun hesabını vermiyorsanız, kütüphaneleri kapatıp hangi kitapları var diyorsanız… Bizde bunları söyleriz. Bayraklı 3 yıllık dönem boyunca sizi yönetiminizde kötü bir yönetim anlatışıyla 820 milyonun nereye kullanıldığını bilediğimiz bir anlayışa yönetiliyor” diye konuştu.

SANDAL: SORUN ŞU AN MERKEZİ HÜKÜMETİN SORUNU
Hızal'ın eleştirilerinin ardınan konuşarak yanıt veren Başkan Sandal, “Biz depremzede yurttaşlarımızla ilgili düşüncelerimizi açık ve net beyan ettik. Biz Kocaeli depreminden sonra çok yüklü miktarda deprem vergisi adı altında vergi toplandı. Hala da toplanıyor. Devletin asli meselesi olan bir meseleyi yerel yönetimler üzerinden polemik malzemesi yapması doğru değildir. Biz bugün Sayıştay bulgularımızda bile okula, emniyet müdürlüğüne tahsis ettiğimiz bina ile ilgili eleştri alıyoruz. Kamu kurumu sonuçta. Görev tanımız içinde olamayan işlerle ilgili belediyeyi sorumlu tutmak doğru bir yaklaşım değil. Bayraklı tarihinde hiçbir zaman bütçe bu kadar disiplinli değildi. Ekonomik kriz, pandemi ve deprem var. Sadece 102 milyonun 95 milyonun banka kredisi olarak ödedik. Bir kuruş kredi çekmeden. Bunları yok sayarak olmaz. Bütçenin yüzde 60’nın üstündeki ana kalem personel giderleri. 600 milyon ama 400 milyona yakını personel gideri... Geriye kalan miktar beli. Vatandaşa bilgiyi doğru vereceksek böyle vereceğiz. Vatandaş tabi ki temel ihtiyaçlarını baba olan devletten bekler. Ama bütün vatandaşlara sesleniyorum; Sorun şu an devletin sorunu değildir, merkezi hükümetin sorundur. Hiçbir arkadaşımızın bu bakış açısıyla devletle ilgili bize ait olan kavramla ilgili değil merkezi hükümetin eleştiridir. Özel hassasiyet göstermek zorundayız. Siyasete siz bizi biz sizi eleştiririz ama orada baki olan hepimizin bir devleti var. Biz buna el birliği ile sahip çıkmak eleştiri bile olsa söylemlerimize dikkat etmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

BEN ÜZERİME DÜŞENİ FAZLASIYLA YAPIYORUM
“Bayraklı’daki bütün meseleleri çözsek de yollara altın da kaplasak muhalefet eleştirecek. Bunu farklı dillerle söyleyecek" diyen Sandal, "Her söylenen işi farklı noktalara taşımanın anlamı yok. Burada takdir Bayraklılı yurttaşımızın. Bütçesi idare dip etmediğimiz vatandaşın temel taleplerini yapıp yapmadığımız vatandaşın takdirindedir. Eğer gerçekten böyle negatif bir şey olsa muhalefetteki arkadaşların buna mutlu olması lazım. Ama ben biraz stresli görüyorum sanırım söyledikleriyle o alan pek örtüşmüyor gibi. Ben üzerime düşeni fazlasıyla yapıyorum” dedi.

BAŞKAN SANDAL'A 48.5 MİLYONLUK BORÇ YETKİSİ
Öte yandan meclis toplantısında komisyonlardan oy çokluğuyla gelen, Başkan Sandal’a 48 milyon 500 milyon liralık kredi yetki verilmesi maddesi, komisyondan geldiği şekliyle oy çokluğuyla kabul edildi.

 
Sağlık turizminde Türkiye’ye talep artıyor
 
Gaziemir'de mezarlık sorunu... 'Defin işlemi için 108 kilometre yol yapılıyor!'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da 'ahlak' polemiği!
Bornova Belediyesi Şubat ayı olağan meclis toplantısı ilk oturumu gerçekleşti. ...
Karabağlar'da gündem kardeş şehir desteği... Başkan Selvitopu: Meydan projemizden vazgeçmedik!
Karabağlar’da Şubat ayı olağan meclis oturumunda ana gündem kardeş belediyelere ...
Menemen'de borçlanma tartışması!
Menemen Belediye Başkanvekili Aydın Pehlivan’a, yarım kalan projelerin ...
 
Başkan Batur'dan enerji zammı tepkisi: İnsanların ciğeri yanıyor!
Konak Belediyesi şubat ayı olağan meclisinde Zorlu Gökdeleni, Gültepe ...
Karşıyaka'da 'tarikat' gerginliği
Karşıyaka Belediyesi Şubat ayı ilk olağan meclisinde gündem son zamanlarda ...
Başkan Soyer, o işçilere müjdeyi verdi: Rekor zam!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ile Dev Turizm-İş ...
 
Şadan Gökovalı Çiğli’de unutulmayacak
Çiğli Belediyesi, değerli sanat insanı Şadan Gökovalı’yı vefatının 1. ...
Başkan Pehlivan'dan odalara 'hayırlı olsun' ziyareti
Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, olağan genel kurulları ...
Başkan Sandal 'Ne yapıldı?' diyenlere sordu: Deprem vergisini kim topladı?
Deprem sonrasında temel sorumluluğun hükümette olduğunu belirten Bayraklı ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva