HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Şubat 2022 Salı - 20:18

Karabağlar'da gündem kardeş şehir desteği... Başkan Selvitopu: Meydan projemizden vazgeçmedik!

Karabağlar’da Şubat ayı olağan meclis oturumunda ana gündem kardeş belediyelere verilecek destek oldu. AK Parti Grubu yapılacak yardımların öncelikli olmadığını belirterek sosyal yardımlara aktarılmasını ve ilçe meydanın yapımında kullanılmasını istedi. Başkan Muhittin Selvitopu da yardımların belediyenin bütçesini sarsmayacağını ve Karabağlar Meydan projesinden de vazgeçmediklerini açıkladı. Mecliste Uzundere büyükşehir eliyle yürütülen kentsel dönüşüm de gündem konusu oldu.

Karabağlar da gündem kardeş şehir desteği... Başkan Selvitopu: Meydan projemizden vazgeçmedik!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Karabağlar Belediyesi'nin Şubat ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumu belediye meclis salonunda gerçekleşti. Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun başkanlığında toplanan meclis oturumunda ilçe adına pek çok karar alındı. Başkanlıktan ve meclis üyelerinden gelen önergeler ilgili komisyonlara gönderilirken komisyonlardan gelen raporlar da meclis üyelerinin onayına sunuldu.

Meclisin açılışında Başkan Selvitopu belediye çalışmalarına dair bilgi verdi. Çalıkuşu Semt Merkezi’nin ihale sürecinin başladığının bilgisini veren Selvitopu “Yıldız Kent Merkezi’nin oturma raporu alındı, elektriği ve suyu bağlandı. Bozyaka Nikah Salonu’nu da bakıma alacağız. Yeşilyurt’taki tescilli tarihi kuyu ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yakın tarihte Kavacık Meydanı’nının düzenlemesini kendi ekiplerimizle yapacağız. Hazırlıklarımızı tamamladık. Basın Sitesi’ndeki tenis kortunu sosyal tesis haline getirmek için çalışmalarımız var. Uzundere Gençlik Merkezimiz şu anda yüzde 28 seviyesinde. Şu anda bir aksaklık yok. İhsan Alyanak Spor Salonu yakın zamanda tam anlamıyla faaliyete geçecek. Nasrettin Hoca Uzay Sergisi tam kapasite ile şu anda çalışıyor. Nasrettin Hoca’yı heykel olmaktan çıkardık ve bir bilim merkezi haline getirdik. Çocuklara dönük bir merkez olarak Nasrettin Hoca’yı İzmir’e ve çocuklara kazandırmış olduk. Özgür Semt Merkezi’ni yenileyerek kreşe çevireceğiz. Belediyemizin misafir merkezi ile yakın zamanda ihale çalışmalarımız başlayacak. Dijitalleşme ile ilgili çalışmalarımız yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. 5-6 ay içinde Karabağlar Belediyesi dijital ortamda da hizmet verir hale getireceğiz” dedi.

DESTEK GÜNDEMLERİ TARTIŞMA KONUSU OLDU
Erzincan ili Mollaköy Belediyesi'nin Meydan projesinin yapım ihale işi için 230 bin TL ve KDV tutarı; Gaziantep ili Karkamış Belediyesinin "Karkamış Asri Mezarlık Alanı Düzenleme Çalışmaları için 100 bin TL ve artı KDV desteği verilmesi ile ilgili komisyonlardan oy çokluğu ile gelen raporlar mecliste tartışma konusu oldu.

DELİBAŞ: SOSYAL YARDIMLARA ARTIŞ YAPAMIYORKEN…
AK Partili Meclis üyesi İbrahim Delibaş maddeye şerh koyma nedenlerini anlattı. Delibaş şunları söyledi:

“Şerh koymamızın sebebi belediyemizin meydanı olmaması ya da farklı bir gerekçeler değil.  Bir vatandaşımız bize ‘Biz sosyal yardımlaşma desteği alıyorduk ve iki yıldır 150 TL. Bir artış olmayacak mı?’ diye sordu. Biz de iki yıldır sosyal yardımlaşma destek kartımıza artış yapamıyorken başka yerlere yardım yapıyoruz. Keşke imkanımız olsa da her yere yardım yapabiliyor olsak ama önce Karabağlar vatandaşı dememiz lazım. Karabağlar halkının ihtiyaçlarını karşılamamız lazım.”

EROĞLU: BİZ DE KENT MEYDANINI HAK ETMİYOR MUYUZ?
AK Parti Grubu Sözcüsü Fırat Eroğlu da bu gündemle ilgili “ Vatandaşı bu talebi gündeme geldikten sonra ilgili müdürlük apar topar bir çalışma yapmış. Komisyon üyeleri de bu konu da bilgilendirilmiş. 2 bin nüfuslu ilçeye kent meydanı yapmaya çalışıyoruz ama 500 bin nüfuslü ilçenin kent meydanı yok, sosyal yardımları iki yıldır arttıramıyoruz. Tabi onlara da yardım edelim ama biz bir kent meydanı hak etmiyor muyuz?” diye sordu.

YILDIR: KATKIMIZ OLACAKSA BUNU SAKLAMAMALIYIZ
CHP Grubu Başkanvekili Zafer Levent Yıldır da “Biz bunun kardeş belediye varlığının kanıtı olarak yapıyoruz. Biz kendi ayakları üzerinde duran bir belediyeye katkıda bulunuyor değiliz. Daha önce de biz bunu yaptık. Meclis üyeleri olarak bu kardeş kentleri ziyaret ettik ve AK Partili üyeler ‘İyi ki bu yardımları yaptık’ diyerek döndüler. Bence aynı şey yine olacaktır. Kardeş belediyemize katkımız olacaksa ama bunu sakınmamalıyız” ifadelerini kullandı.

MISIRLI:ÖNCELİĞİMİZ DEĞİL
AK Parti Grubundan Fikret Mısırlı da şunları söyledi:

“Ayağımızı yorganımıza göre uzatmalıyız. Yaklaşık 40-45 kardeş şehrimiz var. Her birine bu kadar yapacaksak ve belediye bütçemizi dikkatli harcarken, ihtiyaç sahibi olan insanlar varken ve meydanımız da yokken bu önceliğimiz değil. Amacına uygun değil. Önceliğimiz açısından bunu kendi bölgemizde yapmalıyız. Biz yardıma karşı değiliz. Biz hükümet olarak dünyanın öbür ucundaki insanların a yardım yapıyoruz ama  önceliğimiz kendi ilçemiz olmalı. Tabi ki kültürel birliktelik yapalım ve dayanışma içinde olalım ama maddi yardımda bulunmayalım.” 

SELVİTOPU: MEYDAN PROJESİNDEN VAZGEÇMİŞ DEĞİLİZ
Eleştirelere cevap veren Başkan Muhittin Selvitopu da “Yönetmeliğe göre Şubat ayında 200 liraya çıkaracağız. Şu anda bildiğim kadarı ile 2 bin 700 vatandaşımız sosyal destek kartına sahip. Bizim yıllık yardımımız 5 milyonu geçiyor. 28 kardeş belediyemiz var. Verdiğimiz yardımlarla Karabağlar Belediyesi’nin altından kalkamayacağı yardımlar değil. Bu belediyeler de bu ülkenin toprağı. İller Bankası’nın standartlarına göre yapıyoruz ve denetliyoruz. Karabağlar’ın Meydan projesinden geri adım atmış da değiliz. Hukuki süreçler devam ediyor. O ilçedeki her yurttaşımız bu meydandan faydalanacak. Projeleri incelemeden detayları görmeden karar almıyoruz. Bugüne kadar yapılan  yardım miktarlarını da çıkarıp önümüzdeki meclise getireceğiz. Ve farklı belediyeler de var. Biz Karabağlar Belediyesi olarak bu yardımları yapabilmenin onuru içindeyiz. Her yere yardımımız oluyoruz. Bütçemizi sarsmadan destek olmaya çalışıyoruz. Bütçe olarak da çok cuzi bir miktardır. Biz aylık 400 bin TL sosyal yardım yapıyoruz ve yılda 5 milyonu geçiyor. Bu yardımla bir aksaklık yaşanmaz” açıklamalarında bulundu.

OY ÇOKLUĞU İLE GEÇTİ
Her iki madde oy çokluğu ile meclisten geçti. Başkan Muhittin Selvitopu’na protokol imzalaması için yetki verildi. Ayrıca komisyonlardan oy birliği ile gelen raporlar mecliste de oy birliği ile kabul edildi.

UZUNDERE YİNE GÜNDEMDEYDİ
Dilek ve temenniler de söz alan AK Parti Grubu’ndan Fikret Mısırlı, Uzundere’de büyükşehir belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşümle ilgili, “Uzundere'deki 422 konutun yapım işini İZBETON’a devrettik büyükşehir meclisinde ve biz orada çekimser oy kullanmıştık. Bunu nedeni Örnekköy’de İZBETON’a verilen yetkiyle ilgili. Bir yıllık süreçte ‘İZBETON ne yaptı?’ diye sorarsak sadece inşaat ruhsatlarını alabildi. İZBETON şimdiye kadar hiçbir zaman dönüşüm yapmamış. Biz büyükşehir olarak büyük bir cesaret örneği verdik. Örmneköy’ün üzerine bir de Uzundere’yi de eklersek İZBETON bunun altından kalkamaz.  Bunu meclislerde dile getirdik. Biz bakanlığa devredilmesini istedik. Bunun dışında daha 2 bin konutluk bir dönüşüm  daha var. Biz Karabağlar olarak buna karşı çıkmalıyız. Biz dönüşüm sağlanması için de elimizden geleni yaptık. Ben vatandaşlarımız adına şu çekinceyi koyuyorum. İnşaallah İZBETON sağlıklı konutlar ortaya koyar ama vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek için TOKİ’ye devretmek gibi farklı çözümler üretseydik.

Bizim bölgemizdeki vatandaşlarımız 9 yıldır mağdur. 3-4 yılı daha bulacak ve geriye 2 bin konut daha kalıyor. Büyükşehir bunu devretmedi yapamayacağı da aşikar. Bu bölgedeki 3 bin 300 konut sahibinin sıkıntılarına meclis oalrak bir öneri getirebilsek. Gidelim TOKİ ile görüşelim. Diğer yerlerdeki referansları da görelim. Kendi bölgemizdeki dönüşümle ilgili ihale de sonuçlandı yakın zamanda bunu mutlaka kamuoyu ile paylaşacaktık. TOKİ bu dönüşümü yapsaydı vatandaşlarımız mağdur olmayacaktı” dedi.

YILDIR: BAKANLIĞIN BÖLGESİNDE NE YAPILABİLDİ?
Dönüşümle ilgili söz alan CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır da  “32 hektar ilgili İZBETON’un neler yapacağını göreceğiz. Meclisimizde konuşulabilir, katkımızı koyabiliriz. İzmir 11 bin hektarlık alana kurulmuş ve 5 bin hektarlık kısmının da dönüşmesi gereken bir kent. 2012’de Kentsel Dönüşüm Yasası da çıkarıldı. Bakanlığın  900 hektarlık bir dönüşüm alanı var İzmir’de, bunun 650 hektarı da Karabağlar’da. Peki bu alanlar ne zaman ilan edildi? 10 sene oldu. Peki ne yapıldı? Bunu  defalarca gündeme getirdik. Madem AK parti grubu var onlar gücünü kullanmalı ve bu süreci hızlandırmalı Fikir üretmeli ve bizden destek beklemelidir.  Bir tek yürüyen proje Karabağlar’dadır. Bunu mu eşleştirmeliyiz?" diye sordu.

Son olarak konuşan Başkan Muhittin Selvitopu da “Kentsel dönüşüm kentimiz için Karabağlar için önemli bir konu. Bir defa büyükşehir'in yetkisinde olan konuları burada tartışmamız mümkün değil. Büyükşehir belediyesinin İZBETON’la bu işe girmesinin önünde bir engel yok. Benzeri İstanbul'da da yapıldı. Belediyenin bir şirketi bunu yapabilir. Tabi ki de yapar. Esas işin sahibi büyükşehir belediyesi. Büyükşehir gücü ile yapılacak. Maddi sıkıntı olacaksa büyükşehir destekleyecektir. 3 bin 300 konut yapılacak ve orada bin 300 hak sahibi vardı. Orada bir değer artışı ve bunun adil bir paylaşımla yapılmasıdır esas olan. Büyükşehir de bir taraftan altyapısını sağlayacaktır. Bunun desteklenmesi yaygınlaştırılması gerekir. Yapılanlar belediyeye ve devlete yük getirmemiştir. Şu anda TOKİ devletin gücüyle bunu yapıyor. Devletin gücü olunca bir çok şeyi başarabilirsiniz. Büyükşehir belediyesi bu yöntemi de tercih edebilir ama kendi şirketini uygun görmüş. Süreç içinde göreceğiz. Aksaklık olursa değerlendirmeleri yapılabilir. Meclislerde denetimleri yapılacaktır. Balkanlarda hem AK Partili hem de CHP’li belediyelerin yaptıkları binalar var. Yapılsın, ben destekliyorum. Oralarda  yapılırken neden kendi ülkemizde yapmayalım. Biz de Karabağlar belediyesi olarak destek vermek istiyoruz. Bizim bütçemizi sarsmıyor.. Yüzde birlerin altında çıkar. Siyasi açıdan da bu değerlendirmeleri doğru bulmuyorum . Sonuçta orada size oy veren yurttaşlar da var. Bütün yurttaşlar hizmet görecek. Boyumuzu aşan işlere girersek eleştirileriniz haklı olur. Ama biz ölçülü yapıyoruz. Sonuçta buralar bu ülkenin toprağı elimizdeki imkanlar varsa destekleyeceğiz. Başka partilerden de kardeş belediyemiz var. Yine gelirse destek olacağız" dedi.

 
Günlük vaka sayısı 100 bini aştı!
 
Bornova'da 'ahlak' polemiği!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menemen'de borçlanma tartışması!
Menemen Belediye Başkanvekili Aydın Pehlivan’a, yarım kalan projelerin ...
Başkan Batur'dan enerji zammı tepkisi: İnsanların ciğeri yanıyor!
Konak Belediyesi şubat ayı olağan meclisinde Zorlu Gökdeleni, Gültepe ...
Karşıyaka'da 'tarikat' gerginliği
Karşıyaka Belediyesi Şubat ayı ilk olağan meclisinde gündem son zamanlarda ...
 
Başkan Soyer, o işçilere müjdeyi verdi: Rekor zam!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ile Dev Turizm-İş ...
Şadan Gökovalı Çiğli’de unutulmayacak
Çiğli Belediyesi, değerli sanat insanı Şadan Gökovalı’yı vefatının 1. ...
Başkan Pehlivan'dan odalara 'hayırlı olsun' ziyareti
Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, olağan genel kurulları ...
 
Başkan Sandal 'Ne yapıldı?' diyenlere sordu: Deprem vergisini kim topladı?
Deprem sonrasında temel sorumluluğun hükümette olduğunu belirten Bayraklı ...
Başkan Koştu sahada inceleme yaptı
Bahçelievler ve Gaziosmanpaşa Mahalleleri'nde devam eden kilit parke yol ...
150 öğrenciyi buz pateniyle tanıştı... Kadifekaleli çocuklara karne hediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi ara tatilde Kadifekaleli çocuklara karne hediyesi ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva