HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Şubat 2022 Salı - 13:20

Başkan Sandal 'Ne yapıldı?' diyenlere sordu: Deprem vergisini kim topladı?

Deprem sonrasında temel sorumluluğun hükümette olduğunu belirten Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal deprem vergilerine dikkat çekerken, "Temel sorumluluk merkezi hükümetindir. Deprem vergisini Bayraklı Belediyesi mi Büyükşehir Belediyesi mi topladı? Kaynak orada. Biz neden Bayraklı'yı afet bölgesi ilan etmedik? 117 canımız gitmiş, genç evlatlarımız gitmiş çocuklarımız gitmiş, 20 bin vatandaş sokakta ancak afet bölgesi değil. Hadi verin bunun cevabını!" dedi.

Başkan Sandal  Ne yapıldı?  diyenlere sordu: Deprem vergisini kim topladı?

EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrasında yaşanan felaketten en fazla etkilenen ilçe Bayraklı olmuştu. Yüzlerce binanı için ağır hasar kaydı oluştuğu doğal afette deprem sonrası da siyasi tartışmalar birbirini izlemişti.

AK Partili isimler hükümetin Bayraklı'da hayata geçirdiği proje alanlarını örnek göstererek Cumhuriyet Halk Partili Bayraklı Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yüklenirken, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal eleştiriler hakkında sessizliğini Sonsöz TV'de bozdu.

İNSANLARIN DERDİNE EL ATMAK LAZIM
Gerçekleşen deprem sonrası AK Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi arasında başlayan 'ne yapıldı' tartışmaları ile ilgili şimdiye kadar siyasi konulara çekmemek için çok çabaladığını belirten Sandal şu ifadeleri kullandı:

"Deprem meselesinde özel bir hassasiyetimiz var siyasete malzeme edilmemesi için... Ancak arkadaşlar siyasete çekmeye çalışıyor. Van Belediyesi ne yaptı? Elazığ Belediyesi, Malatya Belediyesi ne yaptı? Ben İBB ve Bayraklı Belediyesi'nin yaptığını söylüyorum... Enkaz süreci dahil; çadırlara yurttaşlarımızın taşınması, ihtiyaçların çözülmesi, çok kısa süre içinde çadırlardan çıkartılarak geçici konutlara yerleştirilmesi kira bedelinin çözülmesi. Bunu kim yaptı? Büyükşehir öncülüğünde Bayraklı Belediyesi yaptı. Sırf kira yardımı 50 milyon TL'ydi. Daha önce birçok bölgede afetler yaşandı. Kimin yıkılan evi ile ilgili K sınırları ile ilgili bir çabası oldu ve meclislerden geçti?  Altyapı çalışmalarını tamamına destek olundu, Bayraklı'da neden olmadı? Parklar yapılmadı deniliyor… Hafriyatların olduğu yerde nasıl yapacaksınız? Bunlar yapılacak, kalkacak ki oradaki çalışmalar olsun. Bölge şantiye havasında. Yaz olmadan Büyükşehir buradaki parkların hepsi eski görünümüne kavuşacak. Afetlerde belediye yurttaşın yanında olur. Ancak temel sorumluluk merkezi hükümetindir. Deprem vergisini Bayraklı Belediyesi mi? Büyükşehir Belediyesi mi topladı? Kaynak orada. Biz neden Bayraklı'yı afet bölgesi ilan etmedik? 117 canımız gitmiş, genç evlatlarımız gitmiş çocuklarımız gitmiş, 20 bin vatandaş sokakta ancak afet bölgesi değil. Hadi verin bunun cevabını. Karadeniz'de afet bölgesi ilan edilirken biz bundan onur ve gurur duyuyoruz. Çok iyi yaptılar orada. Peki Bayraklı'da sorun ne?

Bir diğer sorun de biz belediye olarak vatandaşa kredi verebilir miyiz? Hayır. Evin maliyeti 40 bin TL'den 600 bine çıkmışken 200 bin TL'lik krediyi neden vatandaşa dayatıyoruz? Toplumun diğer kesimlerine kredi kanallarını sonuna kadar açıyoruz da depremzede olunca mı sorun var? Neden sorunlar çözülmüyor? Ne bekleniyor? Yakında Büyükşehir bununla ilgili müjde verecek ve bir pilot uygulama yapılacak. Buradaki mesele şu, orada mağduriyeti had safhada olanlar var. Bitme noktasında tükenme noktasına olanlar var. Bu insanların derdine el atmak lazım. Belediye üstüne düşen sorumluluğu yapıyor bundan sonraki iş kamuya ait bir iş. Krediyi sen vereceksin, kredi faiz oranını sen belirleyeceksin."

ARTIK YETER!
Süreç içinde atılan bazı adımlara uyum bozulmasın diye seslerini çıkarmadıklarını vurgulayan Sandal, "Negatif işlere bile ses çıkarmadım uyum bozulmasın diye. Enkaz etrafında güvenlik önlemleri var. Tonlarca çöp oluşuyor güvenlik ekipleri nedeniyle çöp alınamıyor ve havuz medyası çıkıp reklam yapıyor. Biz zar zor iletişime geçerek o çöpleri almaya çalışıyoruz.İstanbul Büyükşehir Belediyesi çadır kuruyor tam da ihtiyaç duyulan alana ancak kaldırdık mevcut... Bu güne kadar ses çıkarmadık ancak artık yeter!" diye konuştu.

MAĞDURİYET VARSA BUNU BAZEN GÖRMEZSİN
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin Bayraklı ilçesinde verilen emsal artışı kararına dava açması hakkında da 'mağduriyet' çıkışında bulunan Sandal şunları söyledi:

"Bir işin için 'Sadece mevzuatsal ölçekte ele alınıp böyle karar verdik' denmesini doğru bulmuyorum. Bu adil değil. Biz arkadaşlara defalarca derdimizi anlattık. Bitmiş, tükenmiş, emekli yurttaş burada rant çalışması yok. Kamudan gerekli desteği alamıyor, kredi desteğini almıyor, yatırım ile ilgili faiz oranı ile ilgili desteği almıyor. Biz de alternatif üretiyoruz burada. Ancak burası mağdur bir bölge. Bir tarafta bir mağduriyet varsa bunu bazen görmezsin, işitmezsin."

50 YILLIK SÜREÇ OLDUĞU İÇİN İTİRAZLARINDA HAKLILAR
Geçtiğimiz haftalarda tamamlanan Adalet Mahallesi planları ile ilgili vatandaşların serzenişlerinin haklı olduğunu dile getiren Sandal, "Biz Adalet Mahallesi planlarını yeniledik. Islahtan gelen kesintiler var. Biz bunların hepsini tek elde toplandık. Bu, bütün binaların arsaların özetini çıkaracaksınız demek. Bu bölge 600 hektar yaklaşık. Alanın büyüklüğü nedeniyle teknik çalışmalar var. Bizim sürecimiz içerisinde çok uzun süreçler değil ancak vatandaş için 50 yıllık süreç bu sebeple de itirazlarında haklılar" dedi.  

BU BİR REVİZYON PLANI
Yapılan sunum sonrası vatandaşların 'biz bir şey anlamadık' yönündeki yorumu hakkında da el kitapçıklarının hazırlandığını vurgulayan Sandal, "Bine yakın Manavkuyu ve Adalet Mahallesi'nde yaşayan vatandaşımızı çağırdık. Bunu yaparken toplumun farklı kesimlerinden yurttaşlarımız vardı. Revizyondaki ağırlıklı tanımlamalar planlama terimleri ile oldu. Biz bununla ilgili 20 soru yaptık. Kendim de okudum kendim de düzelttim. Arkadaşlarla da anlaşılır bir dille hazırladık. Bunun hazırlıkları bitiyor önümüzdeki hafta itibari ile el broşürü ile vatandaşımıza aktaracağız. Bu bir revizyon planı. Bu hemen eviniz yıkılacak değil. Bundan sonra uygulamalar olacak. Buna vatandaşın kendisi karar verecek. Vatandaş istemediği sürece hiçbir işlem olmayacak" ifadelerini kullandı.

 
Altınordu'da Anıl iki maçta kendini gösteremedi
 
Türkiye internet hızında 103. sırada
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SUNA ÖZGÜNDÜZ 1 Şubat 2022 Salı 16:31

YÜREĞİNİZE SAĞLIK @SerdarSandal ???????? SIKINTILARIMIZA TERCÜMAN OLDUNUZ EN KISA ZAMANDA EMLAK VERGİSİ KONUSUNDADA ÇÖZÜM BEKLİYORUZ @izdeda #İzmireKulakVerin

Yorumu oyla      2      3  
1 Şubat 2022 Salı 15:12

Birde deprem 7.1 olmasına rağmen sürekli 6.6 diye pompalandı. Amaç afet bölgesi ilan etmemek.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Koştu sahada inceleme yaptı
Bahçelievler ve Gaziosmanpaşa Mahalleleri'nde devam eden kilit parke yol ...
150 öğrenciyi buz pateniyle tanıştı... Kadifekaleli çocuklara karne hediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi ara tatilde Kadifekaleli çocuklara karne hediyesi ...
Büyükşehir'in 56,6 milyonluk yatırımında ihale tamam!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçimden önce gündeme ...
 
Çeşme'nin ilk kapalı pazar yeri inşaatı devam ediyor
Çeşme’de bir ilke imza atarak, ilçenin ilk kapalı Pazar yeri projesini ...
İzmirli su altı fotoğrafçısı dünya birincisi oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Su Altı Görüntüleme ...
Karşıyaka'da 'Toplumsal Düşünce Günleri' başlıyor
Karşıyaka Belediyesi iki gün boyunca devam edecek ‘Toplumsal Düşünce Günleri’ ...
 
Başkan İduğ ziyarete gitti, övgüleri topladı
Çamdibi Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın Genel Kurulu’na katılan Bornova ...
Başkan Karakayalı’dan AK Partili Kırkpınar’a destek: Vekil haklı!
AK Parti Milletvekili Yaşar Kırkpınar’ın geçtiğimiz günlerde pazardaki ...
Konak'ta Şadan Gökovalı anıldı
Geçtiğimiz yıl hayata veda eden gazeteci, yazar, akademisyen Prof. Dr. ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva