HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Şubat 2022 Salı - 19:13

Menemen'de borçlanma tartışması!

Menemen Belediye Başkanvekili Aydın Pehlivan’a, yarım kalan projelerin tamamlanması ve personel maaşlarının ödenmesi amacıyla 25 milyon lira kredi çekme yetkisi, tartışmalara yol açtı.  CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, “Kredi çekme talebinin komisyona gönderilmeden direkt oylanması doğru değil. Maşallahınız var, geldiğinizden bu yana üçüncü kredi talebiniz. Krediye doymuyorsunuz” dedi. AK Parti ve MHP’li Meclis üyelerinin olumlu oylarıyla, Pehlivan’a 25 milyon liralık kredi çekme yetkisi verildi. Başkanvekili Aydın Pehlivan, “Evet, borcumuz var. Borçsuz holding bile yok” ifadesini kullandı

Menemen de borçlanma tartışması!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Menemen Belediye Meclisi Şubat ayı ilk oturumu, Başkanvekili Aydın Pehlivan yönetiminde gerçekleştirildi. Başkanlıktan gelen önergeler, ilgili komisyonlara gönderilirken, Belediye Başkanvekili  Aydın Pehlivan’a 25 milyon liralık kredi çekme yetkisi verilmesi konusu tartışmalara sebep oldu. CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, bu önergenin Plan Bütçe Komisyonu’na gönderilmesini teklif etti, ancak oylamada AK Parti ve MHP’li Meclis üyelerinin olumlu oylarıyla Başkanvekili Aydın Pehlivan’a kredi çekme yetkisi verildi.

YILMAZ: DİREKT OYLANMASINI DOĞRU BULMUYORUZ

CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, işçi, memur maaşlarının ödenmesi, hizmet giderlerinin ve yarım kalan projelerin tamamlanması için istenen talebin uygun olmadığını söyledi; önergenin Plan ve Bütçe Komisyonuna sevkinde ısrar etti. Ancak AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu, önergenin doğrudan oylanmasını istedi. Ali Yılmaz, “Plan Bütçe Komisyonu, belediyenin borçlanıp borçlanamayacağına karar verir, gerekli araştırmayı yapar. Direkt oylanmasını doğru bulmuyoruz” dedi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Halil Akbulut da Yılmaz’ın görüşünü destekledi. Belediye Başkanvekili Aydın Pehlivan, “Çalışan arkadaşlarımızın yanında olacağız elbette. Kadro bütünlüğünü koruyacağız. Maaşlarını zamanında ödememiz lazım. Bu ay gelen zamlardan dolayı ödemelerin sekteye uğraması söz konusu. Bu nedenle direkt oylanmasını öneriyorum. Pazaryerinden borcumuz var, acil ödenmesi lazım” dedi. Yapılan oylamada 13 ret oyuna karşın, oyçokluğuyla kredi çekme yetkisi, Başkanvekili Aydın Pehlivan’a verildi.

GELDİĞİNİZDEN BU YANA ÜÇÜNCÜ KREDİ TALEBİNDE BULUNUYORSUNUZ

Meclis toplantısının dilek ve temenniler kısmında, bu oylama tartışmalara yol açtı. CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, “Öncelikle rahatsızlığınızdan dolayı geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. İyilik haberlerinizi aldık çok sevindik. Grubumuz adına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu kentin değerli bir siyasetçisini, Veli Aksoy’u kaybettik. CHP’de Genel sekreter yardımcılığı, merkez yönetim kurulu üyeliği yapmış Veli Aksoy’a rahmet diliyorum, yakınlarına başsağlığı diliyorum” şeklindeki sözlerinden sonra şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bugünkü Meclisle krediyle ilgili önergeyi direkt oyladık. Bu sizin göreve geldiğinizden beri üçüncü kredi talebiniz oldu. Maşallahınız var, krediye doymuyoruz. Mali yılın başında olduğumuz halde, yarım kalmış projeleri tamamlamayı, maaşları ödemeyi öne sürerek kredi istiyorsunuz. Sizin yaptığınız, biz bu belediyeyi iyi yönetemiyoruz, anlamına gelir. Sayıştay raporlarında aynı konudan söz ediliyor. Personel giderleri, bütçenin yüzde 30’unu geçiyor, deniliyor raporlarda. Bu nedenle belediyeye işçi alınmaması gerekiyordu. Fakat biz biliyoruz ki, alınıyor. Menemen Belediyesi kredilerle mi ayakta duracak? Geldiğinizde bizi belediyeyi borca sokmakla suçlamıştınız. Şu anda belediyenin borcu nedir, merak ediyoruz. Borcu görelim, meclis ona göre gereğini yapsın. Kredi talebi, bütçenin yüzde 10’unu geçiyorsa, talebin uygun görülmesi için 17 oy gerekir. Bu kez 17 oyun altında kalındı, 16 kabul oyu verildi. Siz kaç oy alırsanız alır, zaten kredi çekebiliyorsunuz. Pazaryeriyle ilgili yazılı önerge verdik. Tezgahlar ve dükkanlarla ilgili, kimlere tahsis edildiğini, yeni durumda kimlere tahsisli olduğunu, dükkanların kimlere ve kaça verildiğini sorduk. Bize dönüş yapacaktınız, neden dönmediniz? Tek tek yazılı cevap bekliyoruz. Belediye başkanlığı ile sendika arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yapılıyor. Bu konuda da bilgilendirmenizi talep ediyorum. Bize gelen bilgilere dükkan kiralarında yüzde 100 artış olduğunu duyduk. Bu ne kadar doğrudur. Bilgi istiyoruz.”

DEĞİRMENCİOĞLU: AÇILIŞINI YAPTIĞINIZ PROJELERİN PARASINI BİZ ÖDEDİK

AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Değirmencioğlu, CHP’li Ali Yılmaz’ın açıklamalarından sonra söz alarak şunları söyledi:

“ Veli Aksoyu rahmetle anıyorum, ailesine başsağlığı diliyoruz. Krediye doymuyorsunuz dedi Ali bey. Sanki bu belediyeyi 22 yıldır CHP yönetmedi. Basit bir muhalefetten başka bir şey değil yaptığı. Önceki yönetim zamanında açılışı yapılan projelerin paraları, bu yönetim tarafından ödendi.  O zaman, bu projelerin paralarını nasıl ödeyeceğiz diye sordunuz mu?  Bu sorunu, kim çözdü. Aydın Pehlivan çözdü. Pazaryeri tezgahlarını soruyoruz. Bitmeseydi, bu soruyu sormayacaktınız. Ama biz bitirdik. Belediyeyi yönettiğimiz için bu pozisyondayız. İyi yönetmeye, geçmişte yaptığınız hataları telafi etmeye çalışıyoruz. Birçok icra dosyası  var. Aydın başkan 33 yeni araç aldı. Siz ne kazandırdınız bu şehre? Hizmetler aksamasın diye o araçlar için kamu yararı kararı alıyoruz. Biz küçük projelerin açılışına bile gerek görmüyoruz. Her kaydırağın başında kurdele keserdik öyle olsaydı. Hem yatırım yapıyoruz hem de geçmiş dönem borçları ödüyoruz. CHP yönetimi 22 yıldır gösterdiği beceriksizliğin faturasını biz ödüyoruz. Buca metrosuyla ilgili kredi geldi. O zaman neden konuşmadınız. Borç batağına sürüklediniz İzmir’i. Gelin beraber yapalım açılışları. Menemen belediyesine ihale kültürü oluştu. Üç senelik peşin aldık o dükkanların parasını. İyi bir gelir elde ettik.”

PAZARYERİNİN YÜZDE 20’Sİ İÇİN MALİYETİN YARISI KADAR PARA HARCADINIZ

Ali Yılmaz, söz hakkı doğduğunu belirterek söz aldı, şu eleştirileri yöneltti:

“Yusuf Demircioğlu birkaç konuya değindi. Pazaryerini biz yaptık dedi. Yüzde 80’ini CHP yaptı imalat olarak. Yüzde 20’sine, maliyetin yarısı kadar para harcadınız. Büyükşehir’den 11 milyon lira para geldi pazaryeriyle ilgili. Krediyi üç yıl geri ödemesiz alıyorsunuz. Metroyu merkezi hükümetin yapması lazım, İstanbul’da yaptığı gibi ama yapmıyor. Büyükşehir, doğal olarak kredi kullanarak bu işi yapacak. Keşke merkezi hükümet yapsaydı da bu kente bir faydası olsaydı. Menemen belediyesi batıyor, borçlarımız günden güne artıyor.  Merak etmeyin, İzmir Büyükşehir batmaz. Biz Menemen Belediyesine bakalım. Menemen Belediyesinin çok zor durumda olduğunu biliyoruz, bütçe disiplininin gerekliliğini söylüyoruz ama bu konuda hiçbir çaba göstermiyorsunuz. Bugün kredi kullanmasanız, personel maaşlarını ödeyemeyeceksiniz, bunu anlıyoruz. Görevde olmayan belediye başkanı, bir kuruş kredi kullanmadı. Deniz Karakurt döneminde de kredi kullanmadan dört ay maaş ödendi. O yönetim kalsaydı, kredi çekmeden maaşları ödüyor olurduk. Menemen Belediyesini batırıyorsunuz.”

CAN: MENEMEN’DE PAZARYERİ İHALESİ KADAR ŞEFFAF BİR İHALEGÖRMEDİK

AK Partili Meclis üyesi Hanifi Can da Ali Yılmaz’a çıkıştı:

“CHP, dükkanların kime verildiğini soruyor. Bu güzel. Güzel ama arkadaşların hepsi belediye meclis üyesi. Seçilmiş insanlar. Neden bu arkadaşlarımız yapılan ihaleye gelip denetlemiyorlar? Buradan soru önergesi veriyorlar. 22 yıldır CHP yönetiyordu, hiç böyle bir ihale görmedik. Şeffaftı, herkese açıktı yaptığımız ihale. Deniz Hanım çok kısa bir süre kaldı. O dönem, Menemen Belediyesinin emlak gelirlerinin olduğu dönemdi. Eski başkan zamanında 7 aydır maaş alamayan bir personelimiz önümü kesti, dert yandı. Aydın Pehlivan geldi, herkes Allah razı olsun, sayenizde maaşlarımızı almaya başladık, dedi. Biz istihdam yaratmaya çalışıyoruz. Ali Yılmaz’ın emekçilere karşı bir düşmanlığı var galiba. Sizin maaşını ödeyemediğiniz personelin maaşı ödeniyor. Ortada bir utanç varsa, o utanç size aittir. Gayrimenkullerimizin üzerinde haciz var.  Belediyenin 600-700 milyon lira borcu var.”

GÜLEZ: İŞÇİ SAYISINI 1400’TEN 1800’E ÇIKARDINIZ

CHP’li Meclis üyesi Çağlar Gülez ise, “Kredi talebi, var olan bir durumu ortaya çıkardı. Nedir o? İşçi maaşlarının ödenemediği. Çare? Kredi almak. Demek ki bundan sonra işçi maaşları krediyle ödenecek. 10 ay önce bu mecliste dediniz ki, Menemen Belediyesi’nde işçi sayısı 1400… Bu sayı çok fazla dediniz. Akhisar’ı örnek gösterdiniz. Emsal gösterdiniz. Akhisar Belediyesi’nde 800 kişi çalışıyor dediniz. Doğru, yerinde bir tespit yapmıştınız. Yusuf bey, belediyenin bütçesi, bu kadar işçinin maaşını ödeyecek durumda değil, demişti. Her ay işçi almaya başladınız, bu açıklamalarınıza rağmen. Şu anda 500 işçi aldınız. 800 işçi olması gerekiyor dediniz, 1800’e çıkardınız. Nasıl ödenecek bu maaşlar? İşçi alarak seçim yatırımı yapıyorsunuz” diye çıkıştı.

PEHLİVAN: 7 DÜKKANIN İHALESİ YENİDEN YAPILACAK

Aydın Pehlivan, Ali Yılmaz’ın telaffuz ettiği rakamlarda doğruluk payı olmadığını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ali Bey aynı zamanda Büyükşehir Meclis üyesi. Pazaryerine 15 milyon lira para aktarılmış Büyükşehir’den… 11 milyon lirası pazaryeri harcanmış. 4 milyonu müteahhide ödememişler. 3 milyon lirasını biz ödedik. Çok şükür, pazaryerini halkın kullanımına sunduk. Yüzde 80’i biten bir yeri neden açmadınız? Şu konuda müsterih olabilirsiniz. Kılı kırk yarıyoruz. Yüzlerce bürokratla çalışıyoruz. Kontrolümüzden kaçan bir şey olmasın diye çabalıyoruz. Her türlü tedbiri alıyoruz. Krediye ihtiyacımız var. Borçsuz ,holding bile yoktur. Borç yükü olduğu halde hizmet ediyoruz. Haticeye değil, neticeye bakmak lazım. Bir yıl içinde bu meclis çalışanlarının hak edişlerini bir gün bile geciktirmeden ödedi. Belediye borçlanıyor ancak emlak gelirleri 65 milyon lira var. Gelecek paramız var. Biz çektiğimiz kredilerin ödemelerini hemen başlatıyoruz. Üç yıl değil, üç ay ötelenmiş bile kredimiz yok. 2021 yılında 65 milyon lira kredi kullanmışız ama çalışanlarımıza esnafımıza 205 milyon lira ödemişiz. Tasarruf yapıyoruz. Kimlerin tezgah aldığını, Bahadır İnanlı Beyden öğrenebilirsiniz. O isimleri kamuyla paylaşmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. 15 dükkanımız var. 8’i ödemeleri yaptı. 7 dükkanı alanlar taahhüt ettikleri sürede ödeme yapamadılar. O dükkanlar yeniden ihale edilecek. İhaleyi, çeşitli platformlarda duyuracağız. İzmir Milletvekili, Sayın Serdar Aksoy’un babası Veli Aksoy’un vefatından dolayı duyduğum üzüntüyü dile getirmek istiyorum. Bu memlekete hizmetler etmiştir, Allah ondan razı olsun, toprağı bol olsun. Ailesine başsağlığı diliyorum.”

 
O hastane için sürpriz ara karar!
 
Günlük vaka sayısı 100 bini aştı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Batur'dan enerji zammı tepkisi: İnsanların ciğeri yanıyor!
Konak Belediyesi şubat ayı olağan meclisinde Zorlu Gökdeleni, Gültepe ...
Karşıyaka'da 'tarikat' gerginliği
Karşıyaka Belediyesi Şubat ayı ilk olağan meclisinde gündem son zamanlarda ...
Başkan Soyer, o işçilere müjdeyi verdi: Rekor zam!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ile Dev Turizm-İş ...
 
Şadan Gökovalı Çiğli’de unutulmayacak
Çiğli Belediyesi, değerli sanat insanı Şadan Gökovalı’yı vefatının 1. ...
Başkan Pehlivan'dan odalara 'hayırlı olsun' ziyareti
Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, olağan genel kurulları ...
Başkan Sandal 'Ne yapıldı?' diyenlere sordu: Deprem vergisini kim topladı?
Deprem sonrasında temel sorumluluğun hükümette olduğunu belirten Bayraklı ...
 
Başkan Koştu sahada inceleme yaptı
Bahçelievler ve Gaziosmanpaşa Mahalleleri'nde devam eden kilit parke yol ...
150 öğrenciyi buz pateniyle tanıştı... Kadifekaleli çocuklara karne hediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi ara tatilde Kadifekaleli çocuklara karne hediyesi ...
Büyükşehir'in 56,6 milyonluk yatırımında ihale tamam!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçimden önce gündeme ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva