HABERLER>EKONOMİ
11 Eylül 2014 Perşembe - 11:38

İzmir’den 2 kritik açıklama: İnşaatın çivisi çıkmış!

İstanbul’da rezidans inşaatında meydana gelen asansör faciasında 10 kişinin ölümü, gözleri müteahhitlere ve denetim firmalarına çevirdi. Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin 23'üncü Dönem Başkanı Mehmet Özsakarya, inşaat firmasından talep gelmeden denetim yapmadıklarını, İzmir'de de bu talebin az sayıda olduğunu söyledi. Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Genel Başkanı Necip Nasır da eline kürek kapanın müteahhit olduğunu, iki yıl önce çıkan İş Güvenliği Yasası'nın uygulayacak bilincin henüz oluşmadığını vurgulayarak, sektörün disipline olması için Hükümet'ten yasa çıkarmasını istedi.

İzmir’den 2 kritik açıklama: İnşaatın çivisi çıkmış!

İstanbul'daki gökdelen yapımında kullanılan ve tedbir alınmadığı için 10 kişiye tabut olan inşaat asansörü, iş güvenliği konusundaki zafiyetin yanı sıra inşaat sektöründeki yapısal sorunları da ortaya koydu. Özellikle kent merkezinin o bölgeye doğru kaydığı 'ikinci İzmir' denilen Bayraklı bölgesinde her yıl yeni gökdelenler yükselirken, Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin 23'üncü Dönem Başkanı Mehmet Özsakarya'nın çarpıcı açıklamaları dikkat çekti.



Özsakarya, DHA'nın soruları üzerine inşaatlardan talep geldiği taktirde asansörlerin denetlendiğini, denetimi yapan şirkete parayı inşaat firmasının sahibinin ödediğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "İnşaatlarda yük asansörüne insan binemez. Bunun o şekilde dizayn edilmesi lazım. İnşaat asansörlerinin denetimi MMO'da. Ancak biz de talep gelirse denetliyoruz. Talep gelmezse incelenmiyor. Talepte bulunacak olan şantiye şefi, ya da bağlı olduğu müteahhitlik firması. Kamusal denetimin de, sorunlu olan yapılara çalışma izni vermemesi gerekiyor. Ancak kamusal denetimin de ticarileşmesi, iş güvenliği uzmanına müteahhidin para vermiyor olması sorunların en önemli nedeni. Yapı denetiminde de aynı durum sözkonusu. Müteahhit parasını verdiği adama kullandığı betonun, demirin standarda uygun olup olmadığını denetlettiriyor. Bizim amacımız toplumun bilinç düzeyini yükseltmek ve bu talepte bulunabilecek noktaya getirmek. Avrupa'da bir işçiye baret, emniyet kemeri ya da çelik burunlu ayakkabı vermezseniz o işe çıkmaz. Ancak bizde öyle değil. Soma'da 301 işçi öldü. Ardından diğer işçiler 'biz ekmek parası için yine bu madene girmek zorundayız' dedi. Oysa yasada işçinin gerekli önlem alınmazsa işe başlamama hakkı var."



MÜFED: DENETİMLER ARTIRILMALI
MÜFED Genel Başkanı Necip Nasır da, müteahhitlerin iş asansörlerini kiralama ya da satın alma yöntemleriyle temin ettiklerini belirterek, iş güvenliği denetimlerinin artmasını istedi. Açıklamalarıyla sektördeki sıkıntının boyutlarını gözler önüne seren Nasır, şöyle konuştu:
"200 sektöre hitap eden, 5 bin kalem malzeme kullanan, istihdamla en ciddi katkıyı koyan inşaat sektörünün örgütlü yapısı yok. Bu da denetlenmede zafiyet yaratıyor. Manav biraz parayı bulmuş müteahhit olmuş, eline kürek kapan bu işi yapıyor. İş asansörünü gidiyor Gıda Çarşısı'ndan alıyor, kuruyor. Bu eksiklik nedeniyle konfederasyon kurduk. 60 ilde örgütlendik. Şu anda bir yasa hazırlığı var. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile koordineli çalışıyoruz. Müteahhit tanımının yapılması ve kriterlerinin belirlenmesiyle ilgili yasa hazırlanıyor. Bir ay içinde TBMM'ye gönderilir. Sektörün disipline edilmesi ve denetiminde önemli rol oynayacak bir yapının sağlanmasını istiyoruz. Örgütsüz yapıda, her önüne gelenin müteahhit olduğu denetim ve üretim firmalarının işini yapmadığı bir ortamda bu tür kazalar yaşanacaktır. Bizim sorunu kaynağında çözmemiz lazım. İş güvenliği denetimlerinin yapılması, artırılması lazım." (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başçı enflasyonun ne zaman düşeceğini açıkladı
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, son çeyreğe doğru büyüme hızının toparlanmasını ...
Cari açıkta Temmuz müjdesi
Cari açık Temmuz'da 2,6 milyar dolarla beklentilerin altında gerçekleşti. ...
İzmir’de ‘enerjik’ kavga: Enda zirvesi karıştı!
Egelilerin Kipa modeli ile kurduğu Enda Enerji Holding, işadamlarını karşı ...
 
Fitch’ten flaş Türkiye açıklaması
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk ekonomisindeki iyileşmenin giderek ...
Yorgancılar’dan ‘büyümede hayal kırıklığı’ değerlendirmesi
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, yüzde 2.1'lik büyüme ...
Günün fotoğrafı: İş güvenliği protestosunda acı ironi!
ENERJİ-SEN üyesi bir grup BEDAŞ işçisi, işçi ölümlerine dikkat çekmek ...
 
Adnan Menderes’te elektrikli araçlara ‘nefes’ istasyonları
Elektrik araç istasyonu işletmeciliğinde Türkiye'deki ilk şirket ve dünya ...
İzmir turizminde Ağustos raporu
İzmir'e ağustos ayında gelen turist sayısı geçen yılın aynı ayına göre ...
11 şehit veren köyde madene yarım milyarlık teşvik!
İşadamı Hüsnü Özyeğin'in Kınık'ın Elmadere Köyü'nde kuracağı kömür santrali, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva