HABERLER>EKONOMİ
10 Eylül 2014 Çarşamba - 17:47

Yorgancılar’dan ‘büyümede hayal kırıklığı’ değerlendirmesi

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, yüzde 2.1'lik büyüme rakamının beklentilerin altında olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin tüketim ve inşaat sektörü ile daha fazla büyümesinin mümkün olamayacağı, sanayi üretimine ve ihracata dayalı büyüme fikrinin, politik ve konjonktürel altyapısının oluşturulması gerektiği artık görülmelidir. Genel seçimler nedeniyle kamu harcamaları yoluyla büyümeye yönelmek ise olumsuz küresel konjonktür nedeniyle akla getirilmemelidir" uyarısında bulundu.

Yorgancılar’dan ‘büyümede hayal kırıklığı’ değerlendirmesi

Özel tüketimin yavaşladığını, yerel seçimlerin ardından kamu harcamalarında frene basıldığını ve özel yatırımlardaki gerilemenin dikkat çektiğini kaydeden Yorgancılar, uzun süreden bu yana tüketim ve ithalata dayalı olarak büyüyen bir ekonomiye sahip Türkiye'nin yüksek faiz ve yüksek risk algısı tüketim artışını durdurunca ithalat ve yatırımların geriledi.ğini anlatırken, "Reel sektör kurlardaki artışın da desteğiyle ihracata yönelerek ikinci çeyrekte büyümenin daha düşük kalmasını engellemiş oldu" diye konuştu.
 
Ekonominin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2.1, yılın ilk yarısında ise yüzde 3.3 oranında büyümesini değerlendiren Yorgancılar, şöyle devam etti: "Harcama büyümesi boyutundan bakıldığında; özel kesim yatırımlarının iki çeyrektir gerilediği bir dönemde ithalattaki gerileme ve ihracat artışı yani net dış ticaret ile kamu tüketim harcamalarının büyümeyi bu düzeyde tuttuğu görülüyor. Özel tüketim artışı ise durma noktasına geldi. Bu beklenen bir gelişmeydi. Zira kredilerle tüketim artışını sonsuza dek sürdürmek mümkün değildir. Halkın borçluluk düzeyinin çok yükseklere gelmesi nedeniyle yılın kalan bölümünde de benzer bir durum söz konusu olacaktır. Bu durumda yılın kalan bölümünde büyüme hızını kamu harcamaları ile ihracat belirleyecektir."
 
Üretim yönünden büyümenin çok belirgin bir şekilde yavaşlamış olmasına rağmen inşaat yanında finans-sigortacılık, madencilik, elektrik-gaz-buhar-iklimlendirme ve ulaşım-depolama sektörlerinin ekonomideki belirleyiciliğini vurgulayan Yorgancılar, "Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2, yılın ilk yarısında ise yüzde 3.6'lık büyüme performansı gösteren imalat sanayi, büyümenin motoru olmuştur. İmalat sektöründe yılın ikinci çeyreğinde yakın komşu ülkelerdeki ciddi sorunlara rağmen ihracat yüzde 5.1 artarken ithalat yüzde 8 gerilemiştir. Sektörün yılın ilk yarısında yüzde 3.3 olan GSYİH artışının üzerinde gerçekleşen büyümesinin arkasında yerli girdi talebinde ve ihracattaki artış bulunmaktadır. Bu gelişme rekabetçi kurun yerli üretim ve sanayici açısından önemini bir kez daha ortaya koymaktadır" diye konuştu.
 
Türkiye'nin ekonomik boyutta bir yol ayrımına geldiğini, yeni hükümet programından da ekonomi yönetiminin bunun farkında olduğunu gördüklerini vurgulayan Yorgancılar, "Beklentimiz bu programın niyetler manzumesinden öteye geçerek uygulanmasıdır. Çünkü böylece yatırım ikliminin iyileştirilmesi, sanayi sektörü üretim deseninde yapısal dönüşüm sağlanarak bilgi çağı ürünlerinin üretilmesi, yerli üretim deseni ile tüketim deseninin uyumlaştırılması sağlanabilecektir. Türkiye için orta ve uzun vadede başka bir çıkış yolu da görünmemektedir" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Günün fotoğrafı: İş güvenliği protestosunda acı ironi!
ENERJİ-SEN üyesi bir grup BEDAŞ işçisi, işçi ölümlerine dikkat çekmek ...
Adnan Menderes’te elektrikli araçlara ‘nefes’ istasyonları
Elektrik araç istasyonu işletmeciliğinde Türkiye'deki ilk şirket ve dünya ...
İzmir turizminde Ağustos raporu
İzmir'e ağustos ayında gelen turist sayısı geçen yılın aynı ayına göre ...
 
11 şehit veren köyde madene yarım milyarlık teşvik!
İşadamı Hüsnü Özyeğin'in Kınık'ın Elmadere Köyü'nde kuracağı kömür santrali, ...
İzmir’in patronları trafiğe el attı!
Kuru meyve ve tekstil alanında faaliyet gösteren Akça Holding'in patronu ...
Flaş! Ekonomi ikinci çeyrekte fren yaptı
İkinci çeyrek büyüme verisi yüzde 2,1 ile beklentilerin altında kaldı.
 
İzmir Körfezi'ni kurtaracak projeye Hollandalılar talip
İMEAK DTO İzmir Şubesi’ni ziyaret eden Hollandalı Dutch Dredging B.V firması, ...
Doların ateşi dinmiyor: Perdeyi 2.20’ye açtı
Dolar bugünün ilk işlemlerinde 2.2071 lira ile Mart ayından bu yana en yüksek düzeylere çıktı.
Flaş! İhalesi iptal edilen ‘Basmane Çukuru’na sürpriz talip
TMSF’nin satışa çıkardığı ancak kimse teklif vermediği için satışı iptal ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva