Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
19 Mayıs 2024 Pazar

19 Mayıs, Türkiye’yi aydınlığa kavuşturan, Cumhuriyet’le buluşturan bir dönüm noktasıdır.

Halkının yurt sevgisini, bağımsızlığı ve onuru için neler yapabileceğini, parlak geçmişini çok iyi bilen Büyük Atatürk, tüm gücünü ve desteğini Ulusundan alarak, 19 Mayıs 1919’da kurtuluş sürecini başlatmıştır.

19 Mayıs, bağımsızlık ve özgürlük umutlarımızın inanca dönüştüğü, ulusal değerlerin yeşerdiği, kurtuluş ateşinin yakıldığı gündür.

19 Mayıs, bağımsızlığa, aydınlığa ve geleceğe olan inancın adıdır.

Büyük Atatürk Samsun’a çıkarken, milli birliği sağlayarak ülkesinin kurtuluşunu ve ardından yeni, çağdaş bir devletin kurulmasını amaçlamış, bu amacını bağımsızlığa yürekten inanan gençlerle gerçekleştirmeyi tasarlamıştır.

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasıyla yalnızca yurt toprakları kurtarılmamış, aynı zamanda yurttaşlarımızın düşünce ve duygularının ortak ürünü olan, halk egemenliğini öne çıkaran lâik, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti de kurulmuştur.

Ulusumuzun çağdaş dünyayla bütünleşmesini olanaklı kılan Cumhuriyet’in ilanıyla tarihimizin en büyük aydınlanma savaşımı başlatılmış, siyasal, ekonomik, hukuksal ve toplumsal reformlar, kısa sürede yaşama geçirilmiştir.

Atatürk, insanlığın tarih boyunca yetiştirdiği en büyük önderlerden biridir. O, bilgisi, sevgisi, hoşgörüsü, barışçılığı, erdemli ve demokrat kişiliği ile tüm insanlığın saygı duyduğu örnek bir devlet adamıdır.

Atatürk, toplumun barış, huzur ve güvenlik içinde yaşaması, gelişmesi, çağdaşlaşması ve demokratikleşmesi için gerekli ortamı oluştururken, toplumu ümmet anlayışından kurtararak, ulus olma bilincine kavuşturan yeniliklere öncelik vermiş ve bunun için Cumhuriyet’in temeline ulusal egemenlik ve lâiklik ilkelerini yerleştirmiştir.

Türkiye, Cumhuriyet rejiminin kurulmasıyla demokrasi, çağdaşlaşma ve aydınlanma yolunu seçmiş, geçen 104 yılda bu amaç doğrultusunda büyük atılımlar gerçekleştirmiştir.

Türkiye’yi, lâik ve demokratik devlet ve toplum yapısıyla örnek alınan, çağdaş ve akılcı çizgide ilerleyen, bilgi çağını yakalamış, mutlu bir ülke olarak gelecek kuşaklara bırakmak en önemli sorumluluğumuzdur.

Devlet ve toplum olarak bizlere düşen en büyük görev, lâik, demokratik Cumhuriyet’in kazanımlarının değerini iyi bilmek, onları her koşulda korumak ve aydınlanma devrimini yarınlara taşımaktır.

Sevgili Atamızın Türk gençliğini demokrasiyi özümsemiş, evrenselliği yakalamış, tarihini ve öz değerlerini iyi bilen, bilimin ve aklın üstünlüğünü benimseyen, eleştirel düşünce sistemine sahip, bilgiye önem veren, üretken, ileri görüşlü, düşünceye saygılı, sorunlara duyarlı, Türkçe’yi doğru kullanan, okuyan ve araştıran çağdaş bireyler olarak görmek samimi dileği idi…

Gençlerimizin çağdaş dünyanın katılımcı bireyleri olarak, dogmalardan uzaklaşıp, düşüncelerini özgürleştirerek bilinçlenmesi, yönlendirmelerden ve baskılardan etkilenmeden her zaman çağdaş olanı ve en iyisini araması, hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştirmesi bugün de çok önemlidir.

Gençlerimiz çağdaş uygarlık düzeyine ulaşılması sürecinde en büyük gücümüzdür.

Ülkemizin ve insanlığın umudu ve mutlu yarınların güvencesi gençlerimizdir.

Demokratikleşme sürecini tamamlamış, bilgi toplumunun ölçütlerini yakalamış, kültür ve sanatta, bilim ve teknolojide, sporda, yaşamın her alanında dünyanın gelişmiş ülkeleri arasında yer alan, uluslararası toplum içinde saygın yeri bulunan güçlü Türkiye hedefine, çağdaşlığın ve ilericiliğin savunucusu Cumhuriyet gençlerinin katkılarıyla ulaşacağız.

İnsanlığın özlemini duyduğu, savaşların yaşanmadığı, barışın, sevginin, kardeşliğin ve hoşgörünün egemen olduğu mutlu bir dünyaya, gençlerimiz öncülük edecek… Buna inanıyorum.

Atatürk’ün bilgisizliğe, dogmalara ve geri kalmışlığa karşı açtığı savaş, halkımızın evrensel değerleri özümsemesi ve çağdaş yaşamı kısa sürede benimsemesiyle kazanılmıştır.

Atatürk’e sevgimizi ve bağlılığımızı göstermek istiyorsak, O’nu ve en büyük eseri Cumhuriyet’i daha iyi anlamalı, düşüncesini ve felsefesini özümsemeli, Cumhuriyet’in değerlerini her koşulda korumalıyız.

Atatürk’ün Cumhuriyet’i gençlere emanet etmesi, gençlere olan inancının, sevgisinin, güveninin göstergesidir.

Atatürk’ün ilke ve devrimleriyle aydınlattığı yolda “yorulmadan” ilerlemek, Cumhuriyetimizi korumak, yeni eserlerle güçlendirerek, sonsuza değin yaşatmak konusunda gençlerimizin üzerine düşeni yapmak için, olumsuzluklara aldırış etmeden her koşulda çaba göstereceğine, gerektiğinde sorumluluk almaktan kaçınmayacağına yürekten inanıyorum….

Atatürk’ün Gençliğe Seslenişi’ni mutlu yarınlara ulaşma çabalarımızın en önemli yol göstericisidir. Bu dün de böyleydi, bugün de böyle, yarın da böyle olacak.

19 Mayıs’ın gençlere bayram olarak armağan edilmesi, halkımızın onlara verdiği değerin önemli bir göstergesidir.

Büyük Atatürk’ün “Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” sözleri, gençlere ne kadar güvendiğini en iyi biçimde ortaya koyar.

Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nı bu düşüncelerle kutluyor, başta Büyük Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarını rahmet ve şükranla anıyorum

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Esin Kurt 22 Mayıs 2024 Çarşamba 22:20

19 Mayis''larda kac yasinda olursak olalım ,hepimiz genciz ,kendimizi genç hissederiz...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva