HABERLER>EKONOMİ
11 Eylül 2014 Perşembe - 11:21

Başçı enflasyonun ne zaman düşeceğini açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, son çeyreğe doğru büyüme hızının toparlanmasını beklediklerini söyledi. Başçı, gıda fiyatlarındaki "geçici hareketler"in etkisini kaybetmesinden sonra enflasyonun düşmeye başlayacağını belirtti.

Başçı enflasyonun ne zaman düşeceğini açıkladı

Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki konferansta "Para Politikaları" konulu sunum gerçekleştirdi.
 
ENFLASYONUN NE ZAMAN DÜŞECEĞİNİ AÇIKLADI
Başçı, mesajlarını şöyle sıraladı: ''Türkiye'nin dünya ihracatı içindeki payı artıyor. Net ihracat büyümeye ve dengelenmeye olumlu katkı yapıyor. Gıda fiyatlarındaki geçici hareketlerin etkisini kaybetmesinden sonra enflasyonun düşmeye başlaması bekleniyor. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek. Merkez Bankası reeskont kredileri yoluyla ihracata destek sağlıyor.''
 
Başçı, dış ticaret açığında iyileşme trendi olduğunu, kademeli olarak ticaret makasının daraldığını söyledi.
 
MB Başkanı Başçı, her türlü dış jeopolitik riske rağmen Türkiye'nin ihracat odaklı bir büyüme sürecine başladığına dikkat çekti.
 
'DÜNYA YAVAŞ BÜYÜME TRENDİNE GİRDİ'
Merkez Bakası Başkanı Başçı, dünyanın yavaş büyüme trendine girdiğine işaret ederek, ihracat için daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğini söyledi. Başçı, Avrupa'da deflasyon korkusunun giderek arttığının gözlendiğini belirterek, referandum konusunda da değindi. Başçı, ayrılma ihtimalinin artmasıyla sterlinin değer kaybettiğini ifade etti.
 
AMB'nin genişlemeci paket açıklayacağının söylenmesi ancak açıklanmamasının da belirsizlik yarattığını ve G7 ülke döviz kurlarındaki oynaklığın arttığına dikkat çekti. Oynaklık aşırı olmazsa sorun olmayacağına işaret eden Başçı, "Elimizde her türlü politika aracımız hazır bekliyor, yeterince aracımız ve yeterince kararlığımız var, bekliyoruz" dedi.
 
'SON ÇEYREKTE BÜYÜME TOPARLANIR'
Büyüme rakamlarına da değinen Başçı, 2. çeyrek büyümesine kuraklık nedeniyle tarımın negatif etkisinin olduğunu belirtti.
 
Başçı, "2. çeyrekte büyüme hızında bir miktar düşüş gördük, bunda tüketim harcamalarının artmasını istememiz ve dış talep etkili oldu" dedi.
 
Başçı, son çeyreğe doğru büyüme hızının toparlanmasını beklediklerine işaret etti. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye'de istihdamın 2009 yılından itibaren çok hızlı arttığını belirterek "İşgücüne katılım arttığı için istihdamdaki iyileşme işsizliğe yansımıyor" dedi. Başçı, işgücüne katılım oranının yüzde 50'yi geçtiğini söyledi.
 
Jeopolitik riskler ve Euro Bölgesi'ne ilişkin risklerin Türkiye'nin öncü göstergelerine de yansıdığını belirten Başçı, ihracattaki öncü göstergelerin bunu yansıttığını söyledi. Başçı "Bankaların borçlarını döndürmek konusunda bir sorunları yok, vade uzatma çabası var, iyi maliyetle borçlanmaya devam ediyorlar" dedi.
 
'HEDEF TASARRUF ORANINI YÜZDE 19'A ÇIKARMAK'
Dış denge konusunda ise Başçı, tasarrufların yüzde 12'lere kadar düştüğünü belirterek bu oranın çok düşük kaldığını ifade etti ve "Tasarruf oranları tarihi en düşük seviyesinde, bunu artırmak için çaba göstermeliyiz, bu care açığın ilacı. Türkiye'nin 10. Kalkınma Planı'nda 2018'te tasarruf oranını yüzde 19'a yükseltmek hedefleniyor" diye konuştu.
 
Başçı, mevduat artışını destekleyici önlemler üzerindeki çalışmalarını ilerlettiklerini belirterek "Enflasyonun bir miktar üzerinde faiz verilmesi gerekiyor ki, mevduat artsın" şeklinde konuştu. "Hane halkı için geliriyle orantılı borçlanma ve taksitlendirme hedefliyoruz" diyen Başçı, Türkiye'nin makro dengeleriyle uyumlu kredi büyüme oranının yüzde 15 olduğunun altını çizdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cari açıkta Temmuz müjdesi
Cari açık Temmuz'da 2,6 milyar dolarla beklentilerin altında gerçekleşti. ...
İzmir’de ‘enerjik’ kavga: Enda zirvesi karıştı!
Egelilerin Kipa modeli ile kurduğu Enda Enerji Holding, işadamlarını karşı ...
Fitch’ten flaş Türkiye açıklaması
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk ekonomisindeki iyileşmenin giderek ...
 
Yorgancılar’dan ‘büyümede hayal kırıklığı’ değerlendirmesi
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, yüzde 2.1'lik büyüme ...
Günün fotoğrafı: İş güvenliği protestosunda acı ironi!
ENERJİ-SEN üyesi bir grup BEDAŞ işçisi, işçi ölümlerine dikkat çekmek ...
Adnan Menderes’te elektrikli araçlara ‘nefes’ istasyonları
Elektrik araç istasyonu işletmeciliğinde Türkiye'deki ilk şirket ve dünya ...
 
İzmir turizminde Ağustos raporu
İzmir'e ağustos ayında gelen turist sayısı geçen yılın aynı ayına göre ...
11 şehit veren köyde madene yarım milyarlık teşvik!
İşadamı Hüsnü Özyeğin'in Kınık'ın Elmadere Köyü'nde kuracağı kömür santrali, ...
İzmir’in patronları trafiğe el attı!
Kuru meyve ve tekstil alanında faaliyet gösteren Akça Holding'in patronu ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva