HABERLER>EKONOMİ
11 Eylül 2014 Perşembe - 09:50

İzmir’de ‘enerjik’ kavga: Enda zirvesi karıştı!

Egelilerin Kipa modeli ile kurduğu Enda Enerji Holding, işadamlarını karşı karşıya getirdi. Enda’nın iştiraklerindeki hisselerinin satışı için yapılan genel kurul, yönetim ile bazı ortakların karşılıklı eleştirisine dönüştü. Bazı ortakların ‘Enda neden halka açılmıyor?’ sorusu üzerine istifa resti çeken Enda Enerji Holding Görevli Üyesi Uğur Yüce, “Allah rızası için kim istiyorsa geçsin, açsın şu şirketi” yanıtını verirken, Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri ise ağabey dediği bazı ortakların şirkete tacizde bulunduğunu savundu. Hisse satışı kararı, bazı üyelerin karşı çıkması üzerine oy çokluğu ile alındı.

İzmir’de ‘enerjik’ kavga: Enda zirvesi karıştı!

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - Egeli sanayici ve işadamlarının Kipa’yı örnek alarak kurduğu çok ortaklı enerji şirketi Enda Enerji Holding, işadamlarını birbirine düşürdü. Şirketin olağanüstü genel kurulunda yönetim kurulu ile ortaklar karşı karşıya geldi.

Dün Mövenpick Hotel’de basına kapalı olarak yapılan toplantı, oldukça gergin bir atmosferde geçti. Ortaklar yönetime sert eleştirilerde bulununca, Enda Enerji Holding Yönetim Kurulu Görevli Üyesi Uğur Yüce ise istifa resti çekti. Enda Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri ise bazı ortakları tacizde bulunarak şirketin değerini düşürmekle suçladı.
Bir süredir borçlarından dolayı bazı iştiraklerini satma kararı alan Enda Enerji Holding’in Olağanüstü Genel Kurulu, Mersin’deki Pamuk Hidroelektrik Santrali’nin yüzde 40 hissesi ile Antalya’daki Antalya Enerji’nin yüzde 35 hissesinin satışı için toplandı. Hissedarların yüzde 90’dan fazlasının temsil edildiği genel kurulu, Enda Enerji Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri yönetti.

AĞABEYLERE SUÇLAMA
Sivri, 100 milyon doları aşkın borcu olan şirketin mali durumunu düzeltmek için 2014 Mayıs’ında sermaye artırımı yerine bazı şirketlerdeki hisseleri satma kararı aldıklarını hatırlattı. İş Menkul Değerler’in de bu yönde rapor hazırladığını belirten Sivri, “En uygun çözüm varlık satışı. Bu satışı ne olursa olsun genel kuruldan geçirelim dedik. Adıyamanlı tekstilci bir sanayici olan Ziya Güçlü hisseleri almak istiyor. Pamuk HES 45.2 milyon dolara satılacak. Bize de 18 milyon dolar kalacak. Bu para kasaya girecek, kısa vadeli borçlar ödenecek” dedi.

Şirket hakkındaki dedikodulara sert çıkan Sivri, “Bu şirket her ay 600 bin dolar faizde para kaybediyor. Bazısına ağabey de dediğim bazı ortaklar devamlı şirketimizi taciz ederek, değerini düşürüyor” diye konuştu.

‘GELİN SİZ AÇIN’
Daha sonra söz alan bazı ortaklar, yönetimi holdingi halka açmak yerine iştiraklerindeki hisseleri satmakla eleştirdi. Ortaklar, hisse satışlarının holdingin değerini düşüreceğini savundu. Eleştiriler üzerine söz alan Enda Enerji Görevli Üyesi Uğur Yüce, 5 yıldır halka açılmak üzere çalışma yaptırdıklarını, 3 ayrı firmaya rapor hazırlattıklarını açıkladı. Tüm kurumların ‘siz halka açılamazsınız’ raporu verdiğini ifade eden Yüce, “Yalvarırım, haksızlık yapmayın. Biz burada bir ücret karşılığı çalışmıyoruz. Biz profesyonel değiliz, sizlerden herhangi birisiyiz. Allah rızası için kim istiyorsa geçsin açsın şu şirketi. Ben de elini öpeceğim” dedi.

Enda Enerji’nin iflas tehlikesi olmadığını belirten Yüce, söylentilerin bankalar nezdinde şirketin itibarını sarstığını söyledi. Yüce, “Şirketi zor duruma sokuyorlar. Kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz. Kuraklıktan dolayı HES’ler çalışmıyor, devletin doğalgaz politikasından dolayı santral çalışmıyor. Devletin enerji politikasını Enda mı belirliyor?” şeklinde konuştu.  Enda’nın biri yatırımlara dayalı döviz borcu bazında 96 milyon dolar, diğeri işletme sermayesi açığından dolayı kullanılan aşağı yukarı 20 milyon dolar kredi borcu olduğunu kaydeden Yüce, “Bir an önce kurtulmak istediğimiz krediler. Gelen nakit para ile derhal pahalı kredileri kapatacağız. Bu para bünyeye girdiğinde borçlar kapatılacak” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra yapılan oylamada bazı ortaklar, yönetim kurulunun hisse satış teklifine onay vermedi. Genel kurulda Pamuk HES ve Antalya Enerji hisselerinin satışı kararı oy çokluğu ile alındı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fitch’ten flaş Türkiye açıklaması
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk ekonomisindeki iyileşmenin giderek ...
Yorgancılar’dan ‘büyümede hayal kırıklığı’ değerlendirmesi
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, yüzde 2.1'lik büyüme ...
Günün fotoğrafı: İş güvenliği protestosunda acı ironi!
ENERJİ-SEN üyesi bir grup BEDAŞ işçisi, işçi ölümlerine dikkat çekmek ...
 
Adnan Menderes’te elektrikli araçlara ‘nefes’ istasyonları
Elektrik araç istasyonu işletmeciliğinde Türkiye'deki ilk şirket ve dünya ...
İzmir turizminde Ağustos raporu
İzmir'e ağustos ayında gelen turist sayısı geçen yılın aynı ayına göre ...
11 şehit veren köyde madene yarım milyarlık teşvik!
İşadamı Hüsnü Özyeğin'in Kınık'ın Elmadere Köyü'nde kuracağı kömür santrali, ...
 
İzmir’in patronları trafiğe el attı!
Kuru meyve ve tekstil alanında faaliyet gösteren Akça Holding'in patronu ...
Flaş! Ekonomi ikinci çeyrekte fren yaptı
İkinci çeyrek büyüme verisi yüzde 2,1 ile beklentilerin altında kaldı.
İzmir Körfezi'ni kurtaracak projeye Hollandalılar talip
İMEAK DTO İzmir Şubesi’ni ziyaret eden Hollandalı Dutch Dredging B.V firması, ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva