HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 09:31

Başkan ‘haberim yok’ demişti: O planın ayrıntılarında neler var?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde tartışmalara neden olan ve Karşıyaka’nın büyük bölümünü ilgilendiren imar planı revizyonu mecliste kabul edilirken ayrıntılar netleşti.  Ada bazında dönüşümün hedeflendiği planda kamuya herhangi bir terk yapmaksızın mevcut inşaat haklarının yüzde 20 arttırılmasına ilişkin plan notu revizyona eklendi. TMMOB’a bağlı odaların yakından takip ettiği yeni düzenleme uygulanması zor olduğu gerekçesiyle uzmanlar tarafından eleştiriliyor.

Başkan ‘haberim yok’ demişti: O planın ayrıntılarında neler var?

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Karşıyaka Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde tamamladığı yeni revizyon imar planı belediye meclisinde kabul edildi. Cumhur İttifakı’nın çekinceleri sıralayarak geri gönderilmesini talep ettiği çalışma Tugay ve teknik ekibin açıklamalarının ardından oy çokluğuyla kabul edildi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal İşçimenler’in toplantıda ayrıntısına hakim olmadığını ifade ettiği yeni revizyon imar planı; Bahriye Üçok, Bahçelievler, Bahariye, Aksoy, Tuna, Donanmacı, Alaybey, Tersane Mahalleleri ile Bostanlı Mahallesinin bir kısmını içeriyor.

İlçede nüfusun yaşadığı en büyük alanları kapsayan imar planlarının ayrıntıları da belli olurken plan, herhangi bir sosyal donatı ve teknik altyapı alanı ayırmadan, inşaat yoğunluğu ve nüfus arttırılmasına olanak tanıyor. İmar kanununa ve mekansal planlar yapım yönetmeliğine  aykırı olduğu belirtilen yeni plan kararı, aynı zamanda şehircilik ilkelerine, modern kentleşme unsurlarına, yüksek yaşam standartlarını oluşturma kriterlerine uymamakla gündeme geldi.

YEŞİL ALAN VE SOSYAL DONATI YOK!
Mahkeme süreçlerine açık olduğu ve dava yoluna gidilebilmesi muhtemel yeni plan revizyonunun uygulanmasının zor olduğu anlatılırken inşaatları arttıran, betonlaşmanın önünü açan bir çalışma olması da dikkat çekti.  Karşıyaka Belediye Meclisinin 01/02/2024 tarihli ve 11 sayılı kararı ile uygun görülen; ‘'Karşıyaka 1. Etap 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu'' önerisinde geliştirilen plan notu ile "imar adaları içindeki parseller bütün olarak veya kısmi bütün olarak birleşmeleri halinde kamuya terk hiçbir alan terk etmeden kendi parseli içinde otopark yeşil ayırarak mevcut emsalleri yüzde 30 artışla, çok katlı yapı yapabilecek noktaya getirilmesinin önü açıldı.  Uzmanlar, her imar adasına hiç bir kamusal terk bırakılmadan  yüzde 30 inşaat artışı getiren, arttırılan nüfusun mevzuat gereği ayrılması gerekli sosyal donatı alanı ayrılmayan düzenlemenin mahkemeden dönebileceğini ifade ediyor.

GEREKÇELER SIRALANDI
Meclis gündemine gelen maddeyle ilgili muhalefet,  planda,birlikte uygulama yapılacak alan sınırı belirlenmiş olan iki ayrı bölgede (Karşıyaka ve Alaybey İZBAN İstasyonlarının olduğu bölgeler) ruhsatlı yapılar bulunduğundan plan kararının bu alanlarda uygulanmasının imkansız olduğu, bu nedenle bu alanların yeniden çalışılması gerektiği ifade etti.  Karşıyaka İZBAN İstasyonu’nun kuzeyinde yer alan minibüs duraklarının da durumunun belirsiz olması, yolların kapatılması, tescilli yapıların durumu, ruhsat verilen yapıların ne olacağı gibi konular nedeniyle çekincelerini dile getirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi  CHP Grup Başkanvekili ve İmar Komisyonu Başkanı Levent Yıldır planın uygunluğuna vurgu yaparken ihtisas komisyonlarında gerekli inceleme ve görüşmelerin yapıldığını söyledi.

ÇEKİNCELİ KISIMLAR YENİDEN DEĞERLENDİRİLSİN
İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun AK Partili Meclis Üyesi Şehir Plancısı Selma Kısa, “İzmir’de revizyon yapılmasını, planların yapılmasını en çok destekleyen kişilerden birisiyim. Her revizyonun doğrusu, eğrisi olur. Karşıyaka’da revizyon konusu çok önemli. Gündeme gelen alan 1980’lerden önce planları yapılan ve yapılaşmasını büyük oranda tamamlayan yerlerden birisidir. İzmir’in büyük bölümü de aslında böyle. Burada yapılan her şey kent geneline yayılacak, örnek olacak. Revizyon planına baktığımızda sağlıklaştırma ve yenilenme alanları olarak ikiye ayrıldığını görüyoruz.  Oy çokluğu kararı verdiğimiz iki bölge var. Karşıyaka merkezde İZBAN durağının karşısında iki tane imar adası var. Burada yenileme çalışması yapılmış. Söz konusu yerde 39 adet parsel, 33 adet bina ve 229 bağımsız birim var. Burada yıkılan ve inşaatın kabası tamamlanan yerler var. Böyle bir dokuda iki imar adasını birleştirmeye çalışmak kolay değil. Bir yandan sağlıklaştıralım derken diğer yandan yıkıp yerine yeni binayı yapmak isteyenlere engel oluyoruz. Yeni binaya oturma raporu verseniz farklı vermeseniz farklı tartışma olacak. Yol ve kamulaştırma sorunları yaşanacak bir düzenleme yapılmış olacak. Dolmuş duraklarının olduğu alanla ilgili belirsizlik vardı. Kaldırmak kolay değil ama bu kısımların yeniden değerlendirilmeye ihtiyacı var” dedi.

DAĞ FARE DOĞURDU
Karşıyaka Belediyesi’nde geçen dönem meclis üyesi olan ve bu dönem İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gelen Adem Öztürk de çekincelerini anlattı. Öztürk, “Eski kent merkezi denilen bir bölgeyi kapsıyor. Revizyona konu olması bile bizi heyecanlandırmıştı. Yollar, ulaşım alanları, yeşil alanlar düzenlenecektir. Deprem sonrası yeni planlama da şart olmuştu. Karşıyaka’da geçen dönem sizin başkanlığınızda yapılması gündeme gelen revizyon imar planlarını değerlendirecek olursak adete dağ fare doğurdu. İhtiyaca cevap vermediğini, sadece palyatif çözüm üretildiğini geçen dönem de defalarca anlattık.  Mülkiyet sorunlarının, yeni alanların çözülmesi gerekiyor. Bu planlama çalışması Karşıyaka’da başkan da değiştiği için ilçesine geri gönderilmelidir. Zannediyorum ki yeni belediye başkanının durumdan haberi yoktur.  Belki farklı bakış açısını ortaya koyacaktır” diye konuştu.

YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ ZOR AMA DENEMEKTE FAYDA VAR!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iki dönemdir meclisinde yer alan İmar ve Bayındırlık Komisyonu Üyesi CHP’li Nilüfer Bakoğlu Aşık ise Karşıyaka’da planlamanın zorluğunu anlattı. Karşıyaka Belediyesi’nde uzun yıllar müdürlük yapan isimlerden birisi olan Aşık, “Revizyonların yapılmasında belli hedefler var ama bu bölge çok zor bir bölge. Biz daha önce de bu konuya çalıştık. Planın yürürlüğe girmesi gerçekten çok zor. Bu plan içinde pilot alan olarak seçilen bir yerdir. Bence denenmesi gerektiğini düşünüyorum. Üniversitelerle birlikte çalışıldı” ifadelerini kullandı.

BAŞKANDAN DİKKAT ÇEKEN ÇIKIŞ: “KONUYU BİLMİYORUM”
Meclis toplantısında söz konusu revizyon planlarıyla ilgili konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal’ın, “Daha henüz bu konuyu ben bilmiyorum. Ama bunun yeteri kadar görüşüldüğünü düşünüyorum. Bir de burada görüşülmüş.  Uygunluğunuza bakabilirsiniz” sözleri dikkat çekti. Ünsal daha sonra, “Geçmiş dönemde Karşıkaya Belediyesi’nde onaylanmış bir plandan bahsediyoruz. Sadece Karşıyaka’nın değil başka yerlerin de geliyor.   Yerel yönetimlerde devamlılık esastır. Bir önceki dönem Karşıyaka Belediyesi’nin başkanı zaten buradadır. Her halde duruma benden daha hakim. Göreve geldikten sonraki süreçte geçirdiğim bir ay içinde önümdeki projeleri inceliyorum. Tabi ki eski projeleri incelemeye vaktim olmadı. Hiç uyumayıp 24 saat de yaşıyor olsam bunu yapmamın imkanı olmadığını düşünebilirsiniz.  Karşıyaka’da bunu geri göndermek istiyorsanız o zaman tüm ilçelerden gelenleri de geri gönderelim.  O zaman bu meclis nasıl çalışacak? Zaten ada bazında mal sahiplerinin yüzde yüz muvafakati olması lazım” açıklamasında bulundu.

PLANI BEKLEYEN VATANDAŞLARIMIZ VAR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da Karşıyaka’daki görevi  sırasında bu konuyla yakından ilgilendiğini anlatırken ayrıntılarına vakıf olduğunu söyledi. Tugay, “Bu çalışmanın başından sonuna kadar Karşıyaka’dayken belediye başkanı olduğum için detaylarını biliyorum. Gerçekten çok uzun süren bir çalışma oldu. Karşıyaka iki etaba ayrıldı. Etaplarda binaları, adaları tek tek inceledik. Hangisinin dönüşüp dönüşmeyeceğine baktık.  Bizden önce de çalışılmış ama eski planlarda yol izleri dahil tüm her şeyin silindiği bir çalışma olmuştu. Bu plan geçerse dönüşüme hazırız diyen vatandaşlarımız var. Diğer vatandaşlarımız için de cazip olacak. Kimseyi parsel bazlı dönüşümden ada bazlı dönüşüme zorlayan bir çalışma yok.  Yeni süreçte itirazlar da olacaktır. Buradaki itirazları değerlendirebiliriz. İzmir’in her bölgesinin farklı olduğunu herkesin idrak etmesi lazım. Süreç hukuk yoluna gittiğinde değerlendiren bilirkişi ve hakimler olacaktır.  Süreçlerin uzatılmaması gerekir. Bahsettiğimiz bölgede bir çöp konteynırı koyacak yer bile yok. Bırakın yeşil alanı, yolu biz bunları yapamıyoruz” dedi.

ONAYLATMAK İSTİYORSUNUZ
AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız’ın, “Zayiat bırakmadan, sosyal donatı alanı ve yeşil bırakmadan diğer ilçeler de plan revizyonu gönderirse ne yapacağız. Siz Karşıyaka’da yaptığınız planları burada bize İzmir Büyükşehir Belediye başkanı olarak onaylatmak istiyorsunuz. Plan ruhu bakımından sıkıntıları olduğunu düşünüyoruz. İzmir açısından kötü bir örnekle başlarız. Birkaç ay bekleyelim ve dava konusu olmasın” sözlerine MHP Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe de, “Burada geçtiğimiz dönem geri gönderdiğimiz birçok imar planı oldu. İlçesine iade edilenleri yeniden değerlendirdik. Problem olan bu planın yarın sorunları daha da büyüyebilir” sözleriyle destek verdi.

KAMULAŞTIRMA MALİYETİ VURGUSU
Toplantıda,  Başkan Cemil Tugay’ın Karşıyaka Belediyesi’ndeyken İmardan Sorumlu Başkan Yardımcılığı’nı yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni genel sekreter yardımcısı Zeki Yıldırım da teknik bilgiler verdi. Yıldırım, “Burada bir anlam karmaşası olduğunu hissediyorum.  Geçmiş dönemde pek çok ilçeden onaylanmış planları yeni dönemde meclis gündemine aldık. Geçmiş dönemde alınan kararları ‘geçmişte alındı’ diye mecliste iade etmedik. Burası da aynıdır. Karşıyaka’da planların olduğu bölge;  kat mülkiyetine geçmiş ve ruhsatlı binaların olduğu bölgedir. Bir yandan ‘yolları, yeşil alanları, sosyal donatıları arttıralım’ derken uygulanacağı yöntem de bellidir. İmar Kanunu’nun 18. Maddesine göre kat mülkiyetine geçmiş yerlerde yeni düzenleme yapılamaz. İZBAN hattı geçtiği için servis yolları zorunlu olması nedeniyle burada imar adaları yapmak zorundayız. Yollarda kalan imar adalarının haklarını toplulaştırarak kamulaştırma yükünden de kurtulmuş oluyoruz. Yüksek kamulaştırma maliyetlerini de aşıyoruz” ifadelerini kullandı. 

 
Ancelotti'den Arda Güler'e övgü: Top ona aşık
 
Terör örgütü PKK/KCK'ya operasyon: 21 gözaltı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Büyük abi 17 Mayıs 2024 Cuma 00:09

Cumhuriyet mahallesinde %45 diye direttiniz peki burada %45 niye uygulamıyorsunuz imar planı yaparken bile adaletten uzaksiniz

Yorumu oyla      0      0  
Bulut 15 Mayıs 2024 Çarşamba 20:33

Odalar var belediye neki hemen itiraz ederler asıl işlerini yapamayan odalar izmirde ne olsa itiraz etmek için bekliyor hemen bi kulp bulurlar bunlar

Yorumu oyla      2      0  
kskli 15 Mayıs 2024 Çarşamba 17:23

Cumhuriyet Mahallesini fethettiniz sıra oraya geldi değil mi ? Odalar yedirmez merak etmeyin hemen dava açar.

Yorumu oyla      1      0  
BALLIKUYULU 15 Mayıs 2024 Çarşamba 12:37

KARŞIYAKADA OLUNCA SİSTEM YANLIŞ OLMAZ FAKİR FUKARANIN OTURDUĞU SEMTLERDE OLUNCA SORGUSUZ SUHALSİZ KATMÜLKİYETLİMİŞ DEĞİLMİŞ BAKILMAKSIZIN ŞUURLANDIRMA YAPILIP İNSANLARIN EVLERİNİ NE SATMALARINA OLAN TANIYORLAR NEDE YIKIP BİR MÜTAAHİT FİRMA İLE ANLAŞMASINA İMKAN TANIMIYORLAR MAĞDURİYET ÜSTÜNE MAĞDURİYET YARATIYORLAR ONDAN SONRA BU BÖLGELER GECEKONDU DEYİP DEĞERSİZLETİRİP KENTSEL DÖNÜŞÜM ADI ALTINDA BU SEFERDE BELEDİYE YÜZDELİK ORANLARDA ARSALARI UFALTIP HAKLARIMIZI GASBEDEREK BELEDİYE HAK KAYBI OLMASIN DİYE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BİZ ÜSLENDİP DEYİP BİRDE HAVASINI ATAR SONUÇ YILLARCA YAPILAMAYAN KENTSEL DÖNÜŞÜM MAĞDUR OLAN BİR SÜRÜ GARİBAN.......

Yorumu oyla      3      2  
Doğruları söyle 15 Mayıs 2024 Çarşamba 10:46

Sistem bozuk demekten vazgeçin artık. Bir kerede doğruları söyleyin. Karşıyaka belediye başkanını kutluyorum. En azından birşeylerin dile gelmesi güzel. Sistem olmadığını neresinden tutarsan elinde kalacağını. Böyle gelmiş böyle gider şeklinde anlatmaya çalışmış. Bu işler bütçe işi biz daha işçi maaşlarına yetişemiyoruz demiş. Tebrik ediyorum. Peki eleştirmek yerine bu kirli düzeni değiştirecek bir öneriniz niye yok. Çünkü partizansınız. Parti çikarlari milletin çıkarlarının önüne geçmiş. Ama siyaset yaparken halk için değil CHP için demiyorsunuz. Şimdi çözüme gelelim. Milleti sineye dönüş. Ya anlatın tüm bu 30 yıllık pisliği yada biri çıkar anlatirir bitirir sizin bu pisliginizi. Delilli, kanıtlı ve ispatlı. Halk uyanacak birgun ve hepiniz yargılanacaksıniz o gün. O zamanda benden önceki pislik diye aglamayacaksiniz. %10 komisyona sattınız karakterinizi net. Bundan sonra sizin adınız pislik komisyoncuları veya ruhunu satan %10 cular diye anılacak

Yorumu oyla      0      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deppo Efes yeni sezona hazır
Selçuk Belediyesi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Deppo Efes, yeni sezon ...
Esnaf talep etti... Bornova'da Tarihi Çarşı yenileniyor
Tarihi yüzyıllar öncesine uzanan Bornova Büyük Çarşı, esnafın ve Bornovalıların ...
'Bardakçı Baba' Aydınlılarla buluştu
Aydın Büyükşehir Belediyesi, Aydınlıları birbirinden güzel tiyatro oyunlarıyla ...
 
Özel çocuklardan Başkan Kınay'a ziyaret
Karabağlar sınırlarında bulunan Sadettin Tezcan Özel Eğitim Meslek Okulu'nun ...
Aydın Fenerbahçeliler Derneği’nden Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Aydın Fenerbahçeliler Derneği Başkanı Hayrettin Dincil ve yönetim kurulu ...
Belediyelerde çöküş... Bayraklı'da iş bırakma kararı!
Bayraklı Belediyesi’nde borçlar sebebiyle maaşların kesintili bir biçimde ...
 
Girişimci Kadınlar Platformu'ndan Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Aydın Girişimci Kadınlar Platformu Başkanı Nebahat Üstüner ve yönetim ...
Başkan Tugay'dan çiftçilere açık çek: Her türlü sıkıntıda bizden yardım istesinler
Çiftçilere çağrıda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, ...
Kuşadası sahillerinde yaz hazırlığı
Aydın Büyükşehir Belediyesi, Kuşadası ilçesinde sorumluluk alanlarında ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim için çok mu 'erken'?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kent Üzerine: İzmir için yeni ufuklar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva