HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Mayıs 2024 Salı - 15:26

Başkan Tugay'dan çiftçilere açık çek: Her türlü sıkıntıda bizden yardım istesinler

Çiftçilere çağrıda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "tarımla uğraşan bütün yurttaşlarımızın şunu emin bir şekilde bilmesi lazım; Her geçen yıl daha fazla değer kazanacaklar, daha fazla önemli olacaklar. Şartların zorluğuna bakarak yaptıkları işten vazgeçmesinler. Bütün çiftçilere çağrımdır; belediyeden yardım istesinler, her türlü sıkıntıları için yardımcı olmaya hazırız. Yeter ki onlar üretmeye devam etsin. Biz de onlarla beraber çalışalım" dedi.

Başkan Tugay dan çiftçilere açık çek: Her türlü sıkıntıda bizden yardım istesinler

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Dünya Çiftçiler Günü kapsamında katıldığı bir TV programında soruları yanıtladı. İzmirli çiftçilere ve üreticilere çağrıda bulunan Başkan Tugay, gerçekleştirmek istediği projeler hakkında da bilgi verdi.

İZMİR'İN TARIM TOPRAKLARINI İŞLEME İLE İLGİLİ BİR SORUNU YOK ANCAK…
Tugay açıklamasında "İzmir Türkiye'nin bitkisel tarımda en fazla üretim yapan 3'üncü kenti, hayvansalda da 2'nci kenti konumunda. Tarihsel geleneğinden gelen  tarım birikimi var. Katma değerli ürün tercihi, üretilen ürünlerin işlenmesi, markalaşması ve pazarlanması konusunda sıkıntı var. Bir taraftan küçük üreticiyi koruyan sistem üzerinde çalışmıyor şu anki sistem. İşlediğimiz topraklar diğer taraftan da biraz verimsizleşti. İklim krizi, kuraklık, mevsim kaymaları gibi bazı sorunlarla birlikte tarımın yapılması zorlaşıyor. Bunlar da işin maliyetini arttırdı, verimliliğini düşürdü. Bunlar her geçen yıl ağırlaşarak devam ediyor. İzmir'in tarım topraklarını işleme ile ilgili bir sorunu yok ancak kullanılan tekniklerle ilgili yaşanan problem tüm dünyadaki gibi İzmirli çiftçiler de yaşıyor" dedi.

Küçük ve orta ölçekli tarımla uğraşanlarda azalma olduğuna vurgu yapan Tugay, "Bildiğimiz anlamda çiftçilik ve kırsal yaşam ölüyor. İnsanlar dünyada yavaş yavaş köylerde yaşamak istemez hale geliyor. Beklenen istenen gelir elde edilemiyor. Bunlarla birlikte küçük ölçekte başlayan ve orta ölçeğe doğru giden tarım ve çiftçilik uğraşları yok olmaya başlıyor. En temel sorun daha az sayıda insanın tarımla uğraşması. Tarım gittikçe daha fazla endüstrileşmeye başladı" ifadelerini kullandı.

İNSANLARIN KIRSAL ALANDA YAŞAMAKTAN MUTLU OLMASINI İSTİYORUZ
Kooperatifçilik modelinin artarak devam edeceğini belirten Tugay, "Aziz Kocaoğlu döneminde başlayan kooperatif çalışmalarımız vardı. Küçük üreticinin oluşturduğu kooperatifleri desteklemek bizim belediyecilik anlayışımız içinde. Büyükşehir, kooperatiflerle ilişkide yaşanan ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle sıkıntılar yaşandı. Bizim ilişkilerimiz en iyiye getirmeyi amaçladığımız bir süreç var önümüzde. Hızla toparlanıyoruz ve maksimum miktarda desteğimizi çiftçimize üreticimize vereceğiz. Bir kırsal bölge planlama daire başkanlığı kuruyoruz. Bu daire başkanlığı da hem tarım alanlarını korumayı amaçlayan planlama çalışmaları yapacak hem kırsal alanda yaşamanın daha kaliteli olmasını sağlamak amacıyla yatırım planları yapacak. Biz istiyoruz ki insanlar kırsal alanda yaşamaktan mutlu olsun, ihtiyaçlarını orada giderebilirsin" diye konuştu.

ÜRETİCİ VE TÜKETİCİYİ ENDÜSTRİYEL ARACILARDAN BAĞIMSIZ HALE GETİRECEĞİZ
İzmir'de gıda stratejileri uygulanacağını belirten Tugay, "Her kentin gıda stratejisine ihtiyacı var. Ben bunu Karşıyaka için yapmıştım, şimdi bunu İzmir için yapacağız. Kentte yaşayanların sağlıklı gıdaya erişmeleri ve bu konuda üretim sıkıntı yaşamaması için gerekli önlemi alacağız. Üretici ve tüketiciyi endüstriyel aracılardan bağımsız hale getirerek sistemin işlemesini amaçlıyoruz. Günümüzün planlanmış yapısına aykırı ama tüketicinin daha doğru gıdaya erişmesi için böyle bir şey gerekiyor. Kentte üretilen organik atıkların komposta dönüştürülmesi ile ilgili hazırlık yapıyoruz. Vatandaşımızın organik atıkların normal çöpe atmamasını isteyeceğiz. Oradan elde edeceğimiz kompost toprağın organik yapısını geliştirmek için bir fayda sağlayacağız" dedi.

DAHA FAZLASINI YAPMAK İSTİYORUZ
Üretici pazarlarının yaygınlaşacağına da dikkat çeken Tugay, "Karşıyaka'da ikinci el pazarımız vardı, onu İzmir genelinde yayacağım. Hem bir gelir kaynağı sağlanacak insanlar için hem de insanların tüketim anlayışının değiştirilmesi hedeflenecek. Yeni kurulan kooperatiflerimizin şehir merkezinde satış odaklarını, satış yerlerini açabilinir. İzmir'i bir pazar şehri haline getirmeyi düşünüyorum mesela. Pek çok yeni Pazar açılabilir. Üretici pazarları, üreticinin doğrudan tüketici pazarlar… Bu tür çalışmaları göreceksiniz. Daha fazlasını da yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

YAPTIKLARI İŞTEN VAZGEÇMESİNLER
Son olarak çiftçilere çağrıda bulunan Başkan Tugay, "tarımla uğraşan bütün yurttaşlarımızın şunu emin bir şekilde bilmesi lazım; Her geçen yıl daha fazla değer kazanacaklar, daha fazla önemli olacaklar. Şartların zorluğuna bakarak yaptıkları işten vazgeçmesinler. Bütün çiftçilere çağrımdır; belediyeden yardım istesinler, her türlü sıkıntıları için yardımcı olmaya hazırız. Yeter ki onlar üretmeye devam etsin. Biz de onlarla beraber çalışalım. Bu konu bizim için hep önemli olacak. Sadece İzmir için değil bütün Türkiye ve bütün dünya için önemli olacak” dedi.

 
Hasan Can Kaya'dan Cem Yılmaz açıklaması: Şakalaştık bitti
 
Girişimci Kadınlar Platformu'ndan Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yaylacı 15 Mayıs 2024 Çarşamba 11:32

Sayın başkan Karşıyakada bıraktığınız enkaz hala daha ortadadır çiftçi kardeşlerimiz sakın bunlardan bir şey beklemeyiniz bir zamanlar Selçuk belediyesinin dağıttığı sebze fidelerden aldık o sene sebze alamadık çünkü kalitesiz tohumdan üretilmiş ama tohum için büyük bedel ödendiğini biliyoruz...

Yorumu oyla      0      0  
15 Mayıs 2024 Çarşamba 10:33

Kendini Marko Paşa zanediyor heral.

Yorumu oyla      1      0  
İZMİRLİ 14 Mayıs 2024 Salı 21:54

inşallah çitfciler inanmaz sana daha karşıyakada çalışanların maaşını ödeyemiyor kalkmiş ciftcilere destek olucam diyor...

Yorumu oyla      5      0  
14 Mayıs 2024 Salı 20:31

Bu siyaset bu kadar basit ve ucuz olmamalı.

Yorumu oyla      7      0  
liyakat 14 Mayıs 2024 Salı 16:36

LAFLA GEMİLER YÜRÜMÜYOR TARLAYA İN SULA CAPALA,EK, BİC,MAZOT PARASI VER, GÜBRE PARASI VER,İŞÇİ PARASI VER NAKLİYE SAGLA

Yorumu oyla      6      0  
Akıl tutulması 14 Mayıs 2024 Salı 16:05

Baran, hükümet tarım ve hayvancılıkta çok başarılı olduğu için mi ülke bugün bu hâlde? Etin kilosu 600 lira, meyve-sebze fiyatları cep yakıyor. Zeytinyağı'nin litresi 300 lira. Ekmek 10 lira. Say say bitmez.

Yorumu oyla      4      4  
baran 14 Mayıs 2024 Salı 16:02

Bunların hepsi böyle İ.mamoğlu 11 tane esnaf lokantası açtın deyip oy ister. Sanırsın bütün İstanbul u doyurmuş izlenimi verir. Hele chp kurultayında delegelere hediye verilen cep telefonlarında yüklü kripto koinleri düşündüğünüzde bu zevatın ne kadar tehlikeli olduğunu anlarsınız. T.soyer bile buna tekmil vermek zorunda kaldı. Diyorum ki Allah aşkına bunların yalanlarına kanmayın; geri dönüşü olmayan bir yola girersiniz.

Yorumu oyla      5      3  
baran 14 Mayıs 2024 Salı 15:39

Kelin merhemi olsa başına sürermiş. İki avuç tohum dağtttınız ya tarımda bütün problemleri çözdünüz. Siz önce kendi bütçenizi bir düzeltin bakalım, Bak hala Karşıyaka da işçilerin ikramiyeleri ödenmemiş. Güldürmeyin kendinize. Çiftçini devleti var hükümeti var. Yiyemeyeceğiniz naneleri söylemeyin. Kendi işiniz bir becerin önce. Bak sizden trafik sorunu çözülmesi isteniyor siz mevcu otoparkı yıkıyorsunuz. Aferin size alkıış.

Yorumu oyla      10      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuşadası sahillerinde yaz hazırlığı
Aydın Büyükşehir Belediyesi, Kuşadası ilçesinde sorumluluk alanlarında ...
Tugay: Gençlere desteğimizi artırarak sürdüreceğiz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Milliyet Gazetesi öncülüğünde ...
Aydın'ın genç yetenekleri usta sanatçılara taş çıkarttı!
Aydın Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Çocuk ve Genç Drama Atölyesi ...
 
Bayraklı'da 19 Mayıs etkinlikleri başladı
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105’inci yılı Bayraklı'da ...
Bornova'da 'bilinçli tarım' seferberliği
Bornova Belediyesi, tarımsal üretimin daha bilinçli yapılması amacıyla ...
Başkan Duman, mezun olduğu lisede öğrencilerle bir araya geldi
Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, mezunu olduğu lisede gençlere tavsiyelerde ...
 
Selçuk'ta Kat’ı Sanatı kursuna yoğun ilgi
Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi’nde kursiyerlerin ...
Peyzaj mimarlarından Karşıyaka’ya hatıra ormanı
Kuruluşunun 30. yılı onuruna Karşıyaka’da hatıra ormanı kuran Peyzaj Mimarları ...
Konak’ta kaçak moloza geçit yok
Konak Belediyesi kaçak moloz dökümüne karşı sıkı bir çalışma başlattı. ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Elgin Mermerleri!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Buraya kadarmış!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva