Tayfun MARO
İyi ki suç var…
27 Kasım 2023 Pazartesi

Uluslararası sistem dengeden çıktı, sürekli error veriyor. Düzeleceği de yok. İmkânsızlık, çaresizlik, umutsuzluk, karamsarlık hayatı gün be gün kuşatıyor.

Gündelik hayatın getirdikleriyle baş edemeyen toplumlarda, başının çaresine bakma eğilimi her geçen gün güçleniyor.

Suç işlemek, sistemde uyumsuz insanı sisteme bağlayan fiillerin başında geliyor. Aksi halde, kurulu düzende kendine yer bulamıyor.

Tarif edilmiş suçlar bir yandan toplumu itaate zorlarken, diğer yandan da tarif edilmemiş suçları perdeliyor. Tarif edilmemiş suçlar, muktedirlerin imtiyazıdır; toplumu yönetme hakkını getiriyor.

Karnını doyurmak için ekmek çalmak hırsızlık suçudur. İnsan öldürmek, cinayet suçudur. Biri hırsız, diğeri katil. Ülke yöneten muktedirler ise, her gün açlıktan ölen 30 bin kadar insanın katili değil, yoksul bırakılan beş milyardan fazla insanı soyan değil. Ne yaman çelişki, değil mi?

Ülkede bütün kurum ve kuralların işlemesinden, işlerin yolunda gittiğini anlarız. Aksi durumda ise söz konusu kurum ve kurallar tekleyerek çalışır. Hele günümüzde olduğu gibi derin krizlerde kamusal yaşam normları alt üst olur. Ve kronikleşen derin ekonomik kriz sürekli yoksulluk, adaletsizlik üretirken, çaresizlik ve imkansızlığın elini kolunu bağladığı insanlar başının çaresine bakar. Tam da bugünün dünyasında olduğu gibi…

Sadece ülkemizde değil yeryüzü ölçeğinde çökmekte olan sistemin yol açtığı büyük bunalıma iklim krizi, kuraklık, açlık, salgınlar da eşlik ediyor. Yanı sıra, çöken istihdam, güvenlik, sosyal güvenlik, eğitim politikaları...

Bu ahval ve şerait içinde, başının çaresine bakmak zorunda bırakılan kişi, devlete rağmen hayatını sürdürebilmek içinkuralları kendisi oluşturmaya başladı.

Kapitalist sistem dengeden çıktı, paradigma çöktü. Ahlaki değerler karaborsada. Uygarlık krizi tırmanıyor. İklim krizi kapıya dayandı. Büyük insanlık çıkışsız.

Hal böyle olunca, çıkışsızlıkla malul gündelik hayatta hem varsıllar hem yoksullar, “İyi ki suç var!” dercesine hareket etmeye teşne hale geldi.

Sonucunda, 500 yıllık sistem çöküyor. Ve bu bilgi zihinlerde yer etmedikçe insanlığın umuda yönelmesi imkânsız.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sözün haysiyeti
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Dünya yıldızı Erdoğan’ı neden uyardı?
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Bir polisin isyanı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Belediyelerin borç krizi siyasi krize dönüşüyor
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Farklı ahlak anlayışları, kültür, kontrol
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Bir zamanlar yaşananlar (1)
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çevre düşmanı hükümlü, savcıya karşı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Dönemi biterken Ekrem Bulgun…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Bu dünyadan Çetin Yetkin Hoca geçti
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Keşke bir kedi sevmiş olsaydınız…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva