Engin ÖNEN
Ah şu belediye meclisleri!
29 Kasım 2023 Çarşamba

Şu sıra kamuoyu daha çok belediye başkan adaylıkları ile ilgili olduğu için, belediye meclisleri biraz gölgede kalmış durumda. Oysa ki, belediyelerin en üst karar organı belediye meclisleridir.

Belediye meclisleri, yasa gereği belediyelerin en üst karar organı olduğu halde, bizde yeterince etkili organlar değildir. Bunun çeşitli nedenleri bulunmaktadır.

Belediye Meclislerinin yeterince etkili olmamasının en önemli nedenlerinin başında siyasal kültürümüz gelmektedir. Başkan daima en üst makam olarak görülür. Bir süredir de ülke genelinde Meclisin etkisiz kalıp, Cumhurbaşkanın neredeyse tek yetkili olması gibi, belediyelerde de bu anlayış yaygındır. Yani Tek adam modeli.

Bu nedenle ne bürokratlar ne de belediye meclis üyeleri, başkanın uygulamalarına karşı çıkmayı göze alamaz çoğunlukla.

İstisnalar olmakla birlikte, belediye meclislerinde genellikle başkanın partisi çoğunluğu elde ettiği için de Başkan ne derse o olur çoğu zaman.

Başkanın meclis üzerindeki etkisinin en önemli nedenlerinden biri de, meclis üye adaylarını adeta tek tek başkan adayının seçmesidir. Başkan tarafından aday yapılan üyeler de seçilince, başkan ile karşı karşıya gelmek istemezler.

Bir süredir belediye meclis üyeleri adayları belirlenirken, özellikle büyükşehirlerde adaylarda aranan özellikler etnik ve mezhepsel kimlikler üzerinden yapılmaktadır. Dolayısıyla yöneticilik ve temsil özelliğinden çok vasıf olarak kimlik öne çıkmaktadır.

Bir de kim kimin adamı meselesi var. Bir şehirdeki parti yöneticileri veya genel merkezdeki karar vericiler de adam kayırmayı alışkanlık haline getirdikleri için, bu türden ağa yanaşma ilişkileri yeniden üretilmektedir.

Bu konu uzun ama birkaç örnekle yazıyı bitirilelim. İki ilçede yaşıyorum örnekleri bunlardan seçeyim. Örneğin Narlıdere Belediye Meclisinde sadece iki kişi İzmir doğumlu olup, bütün meclis üyeleri bir mezhebe mensuptur. Bu tesadüf değil, yerel siyasetin işleyişi ile ilgili bir durumdur. Çeşme’de son üç dönem üç farklı başkan ile geçti. Daha önceki iki başkan döneminde kaçak inşaat ve yolsuzluk iddiaları ile yargılanan bir meclis üyesi, şimdiki başkan döneminde de meclis üyesi olmuştur. İmar yolsuzlukları iddiaları kanıtlanmış ve yaptığı birçok bina için yıkım kararı alınan bu meclis üyesi geçen dönem imar komisyonu başkanlığı da yapmıştır.

Hadi başka çarpıcı bir örneği yine Narlıdere’den verelim. Bir meclis üyesini sordum kimdir diye. Karslı dediler. Kars doğumlu mu dedim. Yok, hayır Karslı diye ısrar ettiler. Evet, adam Narlıdere’ye uğramamış. Kars’ta yaşıyor. Kars’ta avukat. Ama Narlıdere Meclis üyesi. Yahu bu nasıl olur? Adam Kars’tan başvuru yapmış. Orada bu imkan olmamış. Gönlünü alalım demişler ve Narlıdere’den meclis üyesi yapmışlar.

Yalanım varsa ne olayım…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
cafercan 1 Aralık 2023 Cuma 15:39

sn hocam narlıdere bld meclisi üzerinden tespitleriniz aslında ülke genelinde alevi olmayan chp seçmeninin ortak şikayeti. partide maalesef mezhepsel tercihler belirleyici oldu. muhafazakar seçmenin de ülkedeki her türlü olumsuzluğa rağmen chp'ye oy vermemesinin nedeni de bu görüntüdür. alevi arkadaşlar yüzde 48 oy alındı diye savunuyorlar ancak o oyların en fazla yüzde 20'si chp'nindir. geri kalan ise diğer partiler ve akp karşıtlığı oylarıdır. eğer chp yerel seçimlere tek başına girerse o zaman daha net anlaşılacak tablo. bir de narlıdere'de alınan oylar da çok abartılıyor. son seçimde akp seçime girmedi, seçmeni de sandığa gitmedi. mhp adayı çok yetersizdi. bir önceki seçimde abdül başkana karşı aday çıkaran chp içindeki bir kesim ise bu sefer ne hikmetse dayatılan adayı destekledi. aslında narlıderede hikaye çok da bunları dile getirecek yazar yok. herkes belediyeye mideden bağlanmış...

Yorumu oyla      4      3  
Zehra Cevrem 1 Aralık 2023 Cuma 13:05

Uygun olduğunda Narlıdere sırtlarında yer alan sitelerin toprak sahiplerini bir araştır bakalım kooperatif kuran ortaklar nereden çıkıyor

Yorumu oyla      2      3  
Veli Karakurt 30 Kasım 2023 Perşembe 11:28

Sayın Hocam eskiden beri hukukumuz vardır, sizi bir bilim adamı ve dost olarak sever ve saygı duyarım. Yazınızı okudum önemli bir bölümüne katılıyorum. Ancak yanlış bilgileriniz olduğunu gördüm. Bir süreden beri sizden hiç beklemediğim biçimde Kemal Kılıçdaroğlu karşıtlığı üzerinden mezhep vurgusu yaparak, CHP sanki alevlerin mezhep üzerinden şekillendirici kurum olarak yorumlarınız, Narlıdere Belediye meclisinin tamamının bir mezhepten oluşturulduğu şeklinde yanlış bilgi ile beslenmeye çalışılıyor. Eğer meclis üyelerini iyi araştırırsanız yarısına yakının farklı mezhepten olduğunu görürsünüz. Kaldı ki alevlerin kendi inanç örgütleri dışında hiçbir örgütü mezhep üzerinden şekillendirmediklerini böyle amaçlarının olmadığını alevilerle siyaset yapan arkadaşlar çok iyi bilirler. Ön seçim konusunda da doğru bilgi değil en son ön seçim 2015 te oldu. 2. BÖLGE de Kılıçdaroğlundan sonra ikinci sırada Mustafa Balbay, 3.sırada Atilla Sertel seçildi. 1.BÖLGE de ise ikinci sırada Tacettin Bayır seçildi. Ön seçimin mezhep üzerinden yanlışlığı nın açıklanmasına şaşırdım.

Yorumu oyla      2      5  
başka türlü birşey 29 Kasım 2023 Çarşamba 16:54

Nasipse adayızzzz....

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sözün haysiyeti
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Dünya yıldızı Erdoğan’ı neden uyardı?
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Bir polisin isyanı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Belediyelerin borç krizi siyasi krize dönüşüyor
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Farklı ahlak anlayışları, kültür, kontrol
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Bir zamanlar yaşananlar (1)
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çevre düşmanı hükümlü, savcıya karşı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Dönemi biterken Ekrem Bulgun…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Bu dünyadan Çetin Yetkin Hoca geçti
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Keşke bir kedi sevmiş olsaydınız…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva