Engin ÖNEN
Çare ön seçim mi?
25 Kasım 2023 Cumartesi

Yerel seçim süreci başladı. Adaylık açıklamaları ve başvurular yoğunlaştı. Partiler arasında, başvuru ve aday belirleme yönteminde bazı farklılıklar bulunuyor.

Ancak bir süredir hemen her partide aday belirleme yönteminde kişisel ilişkiler ve himaye daha ağırlık basıyor. Birçok siyasetçi ve yazar da buna bağlı olarak siyasette kalite düşüşünü bu yönteme bağlamaktadır.

CHP’de yeni yönetim işbaşında. Daha göreve başlar başlamaz bu görevle karşı karşıya kaldılar. Gerçi tecrübesiz değiller, çünkü mevcut yönetimin ikiye bölünmesi şeklinde bir yenilenme gerçekleşti. Bu nedenle yeni bir vizyon henüz ortada yok.

Yeni Genel Başkan ve MYK göreve gelince, zamanlama nedeniyle üzerinde en çok durulan konulardan biri de doğal olarak aday belirleme yöntemi oldu. Merkez yoklaması mı, ön seçim mi, anket mi vb.

Ancak eski köye yeni adet gelecek gibi gözükmüyor. Yine adam adama markaj yine hatırlı kişiler ve yine iş takipçileri devrede. Ancak daha önce de hatırlattığımız gibi bu defa aday adayları iki merkez ziyaret etmek zorunda. Ankara yetmez, İstanbul’a da uğramak lazım.

Anket ile aday belirlemek sağlıksız bir yöntemdir. Meslek hayatım boyunca yaklaşık 25 yıl bunun hem dersini verdim hem de yüzü aşkın anket yönettim. Anket ile memnuniyet ve popülerlik ölçülebilir ama nitelik bulunamaz.

Eğer anket ile aday aransaydı Ankara’da Mansur Yavaş bulunabilirdi ama ne İstanbul’da Ekrem İmamoğlu ne de İzmir’de Tunç Soyer adaylık şansı bulabilirdi. İlçelerde de mevcut başkanlar veya eski başkanlar çıkardı anketlerden. Metropol hayatında seçmen nereden tanısın ki, yeni adayları…

Önseçim yöntemi de her ne kadar demokratik bir yöntem olarak görülse de, sosyolojik gerçekler dikkate alındığında hiç de öyle olmadığı ortaya çıkar. Bundan 30-40 yıl önce önseçimin anlamı farklıydı, bugün tamamen farklı. Büyük şehirlere yığılmış göçmen kitleleri pre modern dayanışma örüntüleri oluşturarak hemşerilik ve mezhep dayanışması ile toplumun diğer kesimlerine bu alanları kapatma eğilimindedirler. Birçok parti ilçe örgütü ve belediye meclisleri tamamen bu ilişkilere göre şekillenmektedir.

Bundan iki seçim öncesinde yapılan önseçime tamamen mezhepçilik damgasını vurmuş ve genel merkez araya kontenjanlar ekleyerek kısmen denge sağlamaya çalışmıştı.

Merkez yoklamasında adam kayırma ve kişisel bağlantılar, önseçimde ise bölgecilik ve mezhepçilik Cumhuriyetçiliği ve çağdaş demokrasiyi aşındıran yöntemlerdir. Peki, ne yapmak lazım? Ülkenin ve dönemin sosyolojik özellikleri ve bunun parti örgütlerine yansımasını hesaba katarak karma yöntemler denenebilir.

Aksi halde mevcut yöntem ve pre modern bağlarla, siyasette zaten oldukça kötü durumda olan kalite düşüşü devam etmek zorunda kalacaktır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kaf kaf 28 Kasım 2023 Salı 16:22

Kardeşim, bazı ilçelerde odun koysan ceket koysan seçiliyor. Geçmişte odun koydular seçtik, ütüsüz ceket koydular seçtik. Sömürge komiseri gibi karşıyakalılara sömürdüler. Şimdilerde sokaklar çöplük. 3000 personelin 1500 tanesi hiç bir hizmet üretmeden maaşı alıyor.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva