EGEDESONSÖZ- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre iki otoyolun özelleştirme programına alınmasına ve 2010 yılında programa alınan köprü ve otoyolların özelleştirilmesine karar verildi. Toplamda 2 köprü, 8 otoyol ve 2 çevreyolunun özelleştirilecek. Özelleştirmenin kapsamında ise Çeşme-İzmir-Aydın otoyolu da bulunuyor.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada ulaşımın temel bir kamu hizmeti olduğunu vurgulayarak köprü, otoyol ve ulaşım altyapılarının halkın ortak varlığı olduğunu belirtti.
Çakar’ın açıklaması şu şekilde;
“5 Eylül 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile çok sayıda otoyol ve çevre otoyolu özelleştirme kapsamına alınmış; bu kamusal varlıkların işletme haklarının 30 yıla kadar özel şirketlere devredilmesinin önü açılmıştır.
TMMOB olarak yıllardır ifade ediyoruz: Ulaşım temel bir kamu hizmetidir. Köprüler, otoyollar ve ulaşım altyapıları halkın ortak varlıklarıdır. Kamu kaynakları ve halkın vergileriyle yaratılan bu varlıklar özel şirketlerin kâr alanı haline getirilemez.
İktidarın yıllardır sürdürdüğü özelleştirme politikaları; enerjiden sağlığa, sanayiden ulaşıma kadar kamusal hizmet alanlarını piyasanın insafına bırakmış, kamunun üretim, yatırım, planlama ve denetim kapasitesini zayıflatmıştır. Bugün gündeme getirilen köprü ve otoyol özelleştirmeleri de bu anlayışın devamıdır.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından söz konusu uygulamanın bir satış olmadığı, mülkiyetin devlette kalacağı ifade edilmektedir. Ancak mülkiyetin kamuda kalması, kamusal bir hizmetin işletmesinin ve gelirlerinin 30 yıl boyunca özel sermayeye bırakıldığı gerçeğini değiştirmez. İşletme hakkının devri de özelleştirmedir.
Üstelik bu durum yalnızca bugünün değil gelecek kuşakların da ortak varlıkları üzerindeki tasarruf hakkını sınırlandıracak; kamunun ulaşım politikalarını toplumsal ihtiyaçlara göre yeniden düzenleme olanaklarını daraltacaktır.
Bir kez daha altını çiziyoruz: Halkın emeği ve vergileriyle oluşturulan kamusal varlıklar sermayeye devredilemez. Köprüler ve otoyollar halkındır. Bugün ihtiyaç duyulan, özelleştirme politikalarını derinleştirmek değil; kamu yararını, toplumsal gereksinimleri ve bilimsel planlamayı esas alan kamucu, toplumcu ve bütünlüklü bir ulaşım politikasını hayata geçirmektir.
TMMOB, tarihi boyunca kamuya ait her türlü varlığın özelleştirilmesine karşı mücadele etmiş; kamusal hizmetlerin ve ortak varlıkların sermayeye devredilmesine karşı çıkmıştır. Bugün de aynı anlayışla, köprü ve otoyolların özelleştirilmesine karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.”





