Ender ALDANMAZ/EGEDESONSÖZ- Menderes’te iş insanı doktor Yakup Toprak’a ait Sancaklı Mahallesi’ndeki otel projesi Belediye Başkanı İlkay Çiçek’e soruldu.
500 BİN DOLAR İSTENDİĞİNİ İDDİA ETMİŞTİ
Menderes’te geçtiğimiz dönem de gündeme gelen otel projesine ruhsat verilmesi konusu rüşvet iddialarına konu olmuştu. Dönemin Belediye Başkan Vekili Erkan Özkan ve İmar Müdürü Sarper Dikmen’in rüşvet istediklerini belirten İş insanı Yakup Toprak, davullu zurnalı açıklama yapmıştı.
Belediyenin imar müdürünün ayaklarından vurulmasına kadar giden olaylar zinciri yeni döneme de sıçradı. Geçtiğimiz aylarda savcılığa suç duyurusunda bulunan Toprak, Belediye Başkan Yardımcısı Rüzgar Sönmez vasıtasıyla kendisinden bu dönem 500 bin dolar rüşvet istendiğini iddia etmişti.
“1 YIL ÖNCE RÜZGAR SÖNMEZ’İ DARP ETMİŞLERDİ”
Savcılık Belediye Başkanı Çiçek’e, “İzmir ili Menderes ilçesi Sancaklı Mahallesi 116 ada 10 parselde bulunan taşınmaz sahibi Yakup TOPRAK' tan menfaat temin etmek maksadıyla Menderes Belediyesi personelleri tarafından taleplerde bulunulduğu, daha sonra taşınmaza ait ruhsatın iptal edildiği iddia edilmektedir. Bu ada parsel ile ilgili bilgi ve görgünüz nedir, burayla ilgili herhangi bir usulsüzlük yapıldı mı, menfaat sağlandı mı anlatınız?” sorusunu yöneltti.
Başkan Çiçek ise, “Yakup TOPRAK isimli şahsı ismen biliyorum. Aslında bu konu benim dönemimden önce olan bir konu. Belediye çalışanları tarafından menfaat elde etmek için talepte bulunulması konusunda benim bir bilgim yok. Hatta yaklaşık 1 yıl önce Yakup TOPRAK yanında bir iki kişi ile Menderes belediyesine gelerek başkan yardımcısı Rüzgar SÖNMEZ' i darp ettiler. Bunun ile ilgili yasal işlemler yapıldı. Bu ada parsellerle ilgili belediye çalışanları tarafından menfaat temin edilmesi konusunda bilgim yoktur” yanıtını verdi.
YIKIM NEDEN YAPILMADI?
Sorguda Başkan Çiçek’e, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünce verilen süre içerisinde parselde bulunan yapıların 31/12/2017 tarihinden önceki haline getirilmemesi nedeni ile yapıların mevcut hali ile Ruhsatsız halde bulunduğunun Menderes Belediyesine bildirildiği, bunun üzerine Menderes Belediyesi tarafından Sancaklı Mahallesi 116 ada 10 parselde bulunan yapılar için Yapı Tatil Zaptı düzenlenmesi gerektiği, Yapı Tatil Zabtı düzenleme iş ve işlemelerinin Menderes Belediyesince yapıldığı, İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından Menderes Belediyesine 30/07/2024 tarihli yazı ile Yapı Kayıt Belgesinin iptal edildiği ve yapılara yönelik işlem tesis edilmesi gerektiği bildirilmesine rağmen Menderes Belediyesi tarafından yazı yazıldığı ve işlem yapılmadığı bilirkişi heyeti tarafından tespit edilmiştir. Bahse konu taşınmaz ile ilgili cezai işlemler, yıkım işlemleri ve gerekli kontroller neden yapılmadı? Sizin veya başka belediye çalışanlarının maddi veya manevi bir menfaati oldu mu?” sorusu yöneltildi.
Çiçek’in yanıtı ise şöyle oldu:
“Bu konuda benim bilgim yok”




