HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Kasım 2015 Cumartesi - 08:34

Kocaoğlu mülteci sorununu AB gündemine taşıdı!

İzmir’in ev sahipliğini yaptığı Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi (COR) Türkiye Çalışma Grubu toplantısının gündemini Başkan Aziz Kocaoğlu’nun sözleri belirledi. Mülteciler sorununa dikkat çekerek Türkiye’nin yalnız bırakılmamasını isteyen Başkan Kocaoğlu, “Suriye'nin bu hale gelmesinde kimin ne kadar rolü varsa, bu mülteci sorununa o kadar katkıda bulunması bence en adil çözümdür” dedi.

Kocaoğlu mülteci sorununu AB gündemine taşıdı!

Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi (COR) Türkiye Çalışma Grubu toplantısı İzmir’de yapıldı. İki oturum halinde gerçekleşen toplantının açılış bölümünde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun sözleri, Komite’nin gündemini de belirledi.

- İZMİR 'AB'Yİ AĞIRLADI: GÖREVE HAZIRIZ!..

Başkan Kocaoğlu’nun çığ gibi büyüyen mülteci sorunu konusunda Türkiye’nin yalnız bırakılmaması yönündeki daveti üzerine Çalışma Grubu Başkanı Jean-Luc Vanraes, konunun Avrupa Birliği gündemine taşınması adına toplantıda ele alınmasını önerdi. Almanya ve Polonya adına katılan komite üyelerinin bu konudaki önerilerini sorması üzerine yeniden söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şunları dile getirdi: “Mülteci krizinde Türkiye, olanaklarının da üstünde katkı koyarak, bugüne kadar 8.5-9 milyar Euro para harcamış durumda. Ama ülkemiz 2,5-3 milyon nüfusu tek başına sindirebilecek, ekonomisinde absorbe edebilecek, istihdam yaratabilecek bir durumda değil. Sadece insani bakış açısından değerlendiriyor, sahip çıkmaya çalışıyor. Suriye'nin bu hale gelmesine yol açan politikada kimin ne kadar etkisi ve rolü varsa, onun da bu mülteci sorununa o kadar katkıda bulunması bence en adil çözümdür. Emeğe ve işgücüne ihtiyacı olan Avrupa ülkelerinin biraz daha katkıda bulunması gerekiyor. Türkiye zaten kucağında bulduğu sorunla boğuşmaya çalışıyor. Maalesef Ege Denizi mülteci kabristanına döndü. Buna kimsenin yüreğinin dayanması mümkün değil.”


 
KÜLFETİ PAYLAŞMAK…
Konuşmacılardan Türkiye Belediyeler Birliği temsilcisi Emekli Vali Zekeriya Şarbak da, Avrupa ülkelerinin ancak mülteci akınının kapılarına dayanmasıyla sorunun farkına vardığını belirterek, “külfetin paylaşılması” gerektiğini söyledi. Şarbak, sorunun böyle bir platformda ele alınıyor olmasının umut verici olduğunu da sözlerine ekledi.
 
“TAM ÜYELİK ŞART”
Toplantının önemli bir gündemi de Türkiye’nin AB üyeliği oldu. Komite üyesi Heinz Lehmann'ın Türkiye'nin doğusu ile batısı arasındaki farklılıkları öne sürerek, "tam üyelik" yerine "stratejik ortaklık" statüsünün gündeme alınması önerisine karşı çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Türkiye büyük bir ülke. Bölgesel farklılıklar varsa da, ülkemizin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine AB'ye girecek potansiyele sahip olduğuna inanıyorum. 'Stratejik ortaklık' yerine diğer ülkeler gibi 'tam üye' olma görüşünü savunuyorum” dedi.
 
SON İMZA HEP ANKARA’DA
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Polonya temsilcisi Adam Banaszak’ın “yerinden yönetimle” ilgili sorusu üzerine de şunları söyledi: “Yerele yetki vermeden sadece görev verilmesi, gerekli mali kaynakların aktarılmaması, son imzanın mutlaka Ankara'ya bırakılması ve yerel yönetimin mensup olduğu partiye göre imkan sağlanması nedeniyle çok büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Ben İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak mesaimin büyük bölümünü merkezi yönetimin bize çıkardığı zorluklarla uğraşarak geçiriyorum. Avrupa Birliği'ne tam üyelik istiyorum ama yerel yönetimlerin de mutlaka güçlendirilmesi gerekiyor. Son imzanın Ankara'ya bırakılması nedeniyle kaynağını bulduğumuz, yapılmasının gerekli olduğuna inandığımız projeleri hayata geçirirken zorluk çıkıyor.”
 
Valilerin belediye meclislerinin aldığı kararları denetlemesinin de ayrı bir sorun yarattığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, “Bir noktadan sonra İzmir'de planlamayla ilgili bütün Meclis kararları İzmir Valiliği tarafından yargıya götürülmeye başlandı. En son 170 küsur dava oldu. Aynı dönemde sordum; valilikler tarafından Ankara Belediyesi’ne 3, İstanbul Belediyesi’ne ise sadece 1 dava açılmış. Yani uygulamanın siyasileştirilmesidir problem olan. Büyükşehir Yasası’nın çıkarılması, görev alanının genişlemesi, sorumluluğun genişlemesi bunların hepsi doğru. Ama bir büyükşehir belediyesi, yatırım yapmak, örneğin tramvay yapmak isteğiyle projelerini Ankara’ya gönderdiğinde A belediyesi 1 haftada, 15 günde planlamadan izin alabilirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi 2 seneyi aşkın bekliyorsa, burada bir problem var demektir. Madem tramvay yapma yetkisi Büyükşehir Belediyesi'ne verilmiştir, kaynağını bulduktan sonra mağdur olmasını engelleyecek yasal düzenlemeler yapılması gerekir. Evet, merkezi idarenin daha fazla olanakları var ama okul müdürleri bile ihtiyaçları için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin kapısını çalmaktadır. Yasal görevimiz olmamasına rağmen okullara biz destek oluyoruz.”

 
İzmir Ata’sı için yürüyecek
 
Kaklıç’ta geleneksel aşure
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Harbi solcu 7 Kasım 2015 Cumartesi 11:07

Birileri doğuda özerlik uyguluyor kimiside batıda özerlikleri son bulacak hele batıdaki uzun yılarca sesizce kurdukları özerlik artık bitmeli herkez bunu konuşuyor siyasi partileri sivil toplum örgütlerini bir merkezden yönettiklerini herşeye hayır her yapılan projelere mahkemeye gitmek haydi kolay gelsin

Yorumu oyla      12      8  
muhalif 7 Kasım 2015 Cumartesi 10:25

sn.kocaoğlunun mültecilerle lgili sözleri, sn.çiprasa en güzel cevap olmuş.. suriyeyi yeniden şekillendirmek isteyen batı, mülteci sorununa da aynı şekilde ortak omalıdır. bu türkiyenin sorunu olmamalıdır.almanya-fransa ve ingiltere de kapılarını açmalı, yada suriye sorununa müdahil olmamalı.

Yorumu oyla      15      5  
muhalif 7 Kasım 2015 Cumartesi 10:23

bir daha söylüuorum. türkiye 1 kasımda AKP. yi tekrar tek başına iktidar yaptığına göre, ve izmirde AKP. herzaman 2. parti oduğuna göre, artık izmirin hizmet alabilmesi ve projelerinin engellenmemesi için yerel yönetimlerin güçlendirilmesi , val,lerin halk tarafından seçilmesi ile ilgili düzenlemeler bir an önce yapılmalı. bu özerklik ise bizde özerklik istiyoruz.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Ata’sı için yürüyecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yıl 8. kez düzenleyeceği “Ata’ya Saygı ...
Konak Meclisi’nde yüksek tansiyon: CHP’den Pekdaş’a soru yağmuru
Konak Belediyesi Kasım ayı ikinci oturumunda CHP’li meclis üyeleri Vedat ...
Bergama’ya müjde: Santral dosyası çekildi
Bergama sınırları içinde, Dikili’nin ise Çandarlı Mahallesi’ne yakın bir ...
 
'Dünya mirası' Bergama İtalya'da tanıtıldı
İtalya'nın Salerno kentinde gerçekleşen ve bu yıl 18’incisi düzenlenen ...
Urla'da 'birlik' aşuresi
Urla Belediyesi Muharrem ayı dolayısıyla Urla Mini Meydanda aşure ikramı ...
İzmir ‘AB’yi ağırladı: Aktif role hazırız!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Avrupa Birliği Bölgeler ...
 
Bergama Kaymakamı Canatan'ın kalbi tekledi!
Bergama Kaymakamı 46 yaşındaki Osman Nuri Canatan, evinde kalp krizi geçirdi. ...
Buca’da eski başkanla 6 bürokrata soruşturma!
İçişleri Bakanlığı Buca’da eğlence merkezi haline gelen 138 numaralı sokakta ...
Karşıyakalı gençlere Avrupa fırsatı
Karşıyaka Belediyesi bünyesinde kurulan Gençliğin Belediyesi Kulübü, gençlerin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölüm fermanı neden şimdi?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva