HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Kasım 2015 Cuma - 17:38

Bergama’ya müjde: Santral dosyası çekildi

Bergama sınırları içinde, Dikili’nin ise Çandarlı Mahallesi’ne yakın bir alanda Göztepe Spor Kulübü Başkanı Mehmet Sepil’e ait Ege Yıldızı Doğal Gaz ve Elektrik Üretim A.Ş tarafından yapılmak istenen termik santral projesi çekildi!

Bergama’ya müjde: Santral dosyası çekildi

Bergama sınırları içinde, Dikili’nin ise Çandarlı Mahallesi’ne yakın bir alanda Ege Yıldızı Doğal Gaz ve Elektrik Üretim A.Ş tarafından yapılmak istenen termik santral projesinin geri çekildiği öğrenildi. Çevre Bakanlığı’ndan gelen haber bölgede sevinç yarattı.
 
Konu ile ilgili bilgi veren Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığından termik santral proje dosyasının geri çekildiği bilgisini aldık. Ancak detayları henüz öğrenemedik” dedi. Engel; “Yöre halkının kararlılığı da buna neden olmuş olabilir. Geçmişte siyanürle altın çıkaran madene karşı gösterdiğimiz direnç ve mücadele Bergama’nın kolay yutulur bir lokma olmadığının göstergesidir” dedi.
 
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise kararla ilgili olarak; “Daha önce termik santral ile ilgili ÇED toplantısının 12 Kasım’da yapılacağı duyurulmuştu. Ancak öğrenilen bilgiye göre ÇED dosyası revize edilmek üzere bakanlıktan alınmış. Bu nedenle ÇED toplantısı iptal edilmiş. Dosyanın tamamı mı yoksa revize edilmek için mi geri çekildiği henüz belli değil. İlk proje dosyasında bu alan doğalgaz çevrim santrali olarak görülüyordu. Belki de bu projeye geri dönülmek isteniliyordur” açıklamasını yaptı. 
 
TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYACAĞIZ
Yerleşim yerlerine yakın bir alana yapılacak santralin küllerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası ilan edilen Bergama’da Asklepion’a 900 metre uzaklıkta depolanacağını hatırlatan Başkan Gönenç; “Termik santrale karşı Çandarlı’da gerçekleşen bilgilendirme toplantısında, Bakırçay halkı termik santrale geçit vermeyeceğini kitlesel katılım sağlayarak göstermişti. Böyle bir kararda çevre halkının kararlılığı da etkili olmuş olabilir. Yine de tedbiri elden bırakmayacağız. İnsanımızın sağlığını, çocuklarımızın geleceğini tehdit eden her türlü kirleticiye karşıyız. Kim yaparsa yapsın sonunda insanlarımız zehirlenecek. Buraya termik santral yapılmasına müsaade etmemeye kararlıyız” diye konuştu.  


 
PROJENİN DETAYLARI
Çandarlı Tatil Köyü’ne bin 500, Ayyıldız Sitesi’ne ise bin metre uzaklıkta kurulacak yeni termik santralin kül depolama alanı iç tarafta yer alıyordu.
 
Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’ne ait Kestel Barajı’na sadece 750 metre uzaklıkta yapılacak kül depolama alanına üretim sonrası küller kamyonlarla taşınacak. Toplam 23 hektarlık alanda yapılacak termik santralde yılda 1 milyon 583 bin 250 ton kömür, yardımcı yakıt olarak ise doğal gaz ya da fueloil kullanılacak, termik enerji santralinde yakıt olarak kullanılacak ithal kömür Rusya başta olmak üzere Güney Amerika, Endonezya ve Güney Afrika gibi ülkelerden temin edilecek, termik santralde yakıt olarak kullanılacak kömürün nakliyesi için İzmir Aliağa Limanı kullanılacak ve bunun için protokol yapılacak. Aliağa Limanına gelen ithal kömür vinç yardımıyla boşaltılacak ve boşaltılan kömür kapalı kasa kamyonlarla karayolu ile ya da sahanın bitişiğinden geçen demir yolu ile termik enerji santrali saha sınırları içerisinde belirlenen kömür stok sahasına gelecekti. Burada ise enerjiye dönüşecekti.
 
Termik santralde kömür yakıtının kullanımından kaynaklı toplam yılda 230 bin 422 ton uçucu kül ve 40 bin 663 ton taban külleri ile santralde son ürün olarak kalan 89 bin 250 ton alçıtaşı ticari olarak kullanılacak. Santralde atık olarak açığa çıkan küller ile ürün olarak elde edilen alçıtaşı santral sahası sınırlarında bulunacak silolardan silobuslarla alınarak Çimento Fabrikalarına verilecek.
 
TANINMIŞ ORTAKLAR
Sepil’in termik santral projesindeki ortakları arasında tanıdık isimler yer alıyor. Ortakların en dikkat çekeni ise İstanbul’da yapımı süren üçüncü köprü inşaatını yapan konsorsiyumda yer alan İbrahim Çeçin’in oğlu Murat Çeçen… Üniversite arkadaşı Azeri işadamı Hassan Gozal ile birlikte yaptığı projelerle işleri büyüten Çeçen santralde büyük hissedarlar arasında yer alıyor, Termik santral projesine arkadaşı Azeri Bozal’ı da taşıyan Çeçen’in olduğu yapılanmada Kemal Far Kutay da bulunuyordu.



KOCAOĞLU SEPİL’E MESAJ VERMİŞTİ
Termik santralin Ankara’dan onay almasının ardından başlayan tartışmaya dahil olan Kocaoğlu, “Ağır sanayi yatırımları yapılacak yerlerin ayrılması zorunludur. Benim bildiğim kadarıyla 60’lı yıllarda Aliağa ağır sanayi bölgesi ilan edildi. Bunlar gerekli şeyler ülke için. Ama her aklına gelen yere santral kurulmaz. SİT alanına konulmaz. Bergama’daki ören yerleri hazinedir. 50 tane santral kursanız onu bir daha yapamazsınız.  Bergama’da SİT alanının yanına kül deposu yapacağım, zeytin ağacı keseceğim yanlış. Bir bölge tespit edilir. Aklı ve bilimi kullanarak tespit edilir, gerekli yatırımlar yapılır. Aliağa’da bugün çevre kontrolü yapılsın kirlilik yüzde 70-80 çıkar. Sanayici teknolojik yatırım yapmıyor. Yapsa da maliyetleri artırdığı için kullanmıyor. Vahşi üretim yapıyor. Bu denetlenirse çevre kirlenmeyecek, üretimin önü açılacak. Bunu akıl ve bilim ne diyorsa son teknolojiyi kullanarak ve kontrol ederek yapalım diyoruz. Ekonomi tahsili yaptım, iş adamıyım, ülkenin milletin kalkınmasını istiyorum. Onun için yaptım ben bu tahsili… İstediğim şeyi istediğim yerde yapalım olmaz” yorumunu yapmıştı.
Başkan, ‘Mehmet Sepil’le görüşecek misiniz’ sorusunu ise “Benim bir tek bildiğim Mehmet Sepil var. Kendisi de ‘Kentin zararına bir şey yapmam’ dedi” sözleriyle yanıtlamıştı.
 

 
Hakan Günday’a büyük ödül
 
KPSS soruşturmasında 3 ÖSYM çalışanına tutuklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Dünya mirası' Bergama İtalya'da tanıtıldı
İtalya'nın Salerno kentinde gerçekleşen ve bu yıl 18’incisi düzenlenen ...
Urla'da 'birlik' aşuresi
Urla Belediyesi Muharrem ayı dolayısıyla Urla Mini Meydanda aşure ikramı ...
İzmir ‘AB’yi ağırladı: Aktif role hazırız!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Avrupa Birliği Bölgeler ...
 
Bergama Kaymakamı Canatan'ın kalbi tekledi!
Bergama Kaymakamı 46 yaşındaki Osman Nuri Canatan, evinde kalp krizi geçirdi. ...
Buca’da eski başkanla 6 bürokrata soruşturma!
İçişleri Bakanlığı Buca’da eğlence merkezi haline gelen 138 numaralı sokakta ...
Karşıyakalı gençlere Avrupa fırsatı
Karşıyaka Belediyesi bünyesinde kurulan Gençliğin Belediyesi Kulübü, gençlerin ...
 
Menderes'te geri dönüşüm zamanı
Menderes Belediyesi tarafından ilçeye kazandırılan Ambalaj Atıkları Geri ...
Etkileşimli ekranlar Selçuk'a renk kattı
Selçuk Belediyesi etkileşimli ekranları (Kiosk) aktif hale getirdi. İlçe ...
Başkan Gönenç işçilerle bir araya geldi
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Belediyesi Park Bahçe ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölüm fermanı neden şimdi?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva