HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
27 Mayıs 2024 Pazartesi - 13:02

Büyükşehir’in eski bürokratından Ekoköy çıkışı: Ekolojinin içini boşaltıyorlar!

Foça’daki Ekoköy projesini eleştiren Hasan Topal, “Mutlaka korunması gereken alanları Ekolojik Köy, Eko Turizm gibi söylemlerle yapılaşmaya açmak, ekoloji biliminin sürdürebilirliğinin içini boşaltmaktan, yozlaştırmaktan öteye bir şey ifade etmez” dedi. Topal, Foça Belediye Başkanı Fıçı’nın “yıkılacak” dediği Ekoköy’deki yapıların, yürürlükte onaylı bir imar planı yoksa, pekala yıkılabileceğine vurgu yaptı.

Büyükşehir’in eski bürokratından Ekoköy çıkışı: Ekolojinin içini boşaltıyorlar!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin eski Başkanı, İzmir Büyükşehir’in geçmiş dönem Genel Sekreter Yardımcısı Mimar Hasan Topal, Foça’da İZSİAD tarafından “Ekolojik Tarım Turizmi” adı altında hayata geçirdiği projeyi değerlendirdi. Ekoloji ve sürdürülebilirlik kavramlarının içinin boşaltıldığını öne süren Topal, “Yapılaşmaya açılmaması, mutlaka korunması gereken ve aslında yaşam destek sistemlerimizi oluşturan alanları ‘’Ekolojikköy, Ekoturizm, Yeşil Bina, Temiz Enerji, Temiz Sanayi’’ gibi söylemlerle yapılaşmaya açmak, ekoloji biliminin de sürdürülebilirliğin de içini boşaltmaktan, değersizleştirmekten, yozlaştırmaktan öteye bir şey ifade etmez” eleştirisini getirdi.

RUHSATA AYKIRIYSA, BAŞKAN O YAPILARI MÜHÜRLEYEBİLİR, YIKABİLİR
Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşınan Ekoköy tartışmasına “O yapılar yıkılacak” ifadesini kullanırken, Hasan Topal, “Bir uygulama, yürürlükte onaylı imar planı olmadığı sürece, o yapı mühürlenebilir, yıkılabilir. Buna hiçbir yasal engel yoktur. Varsa bir plan, o plana uygun hale getirilir. Plana işlemek diye bir şey var. Fakat planla, plana işlemek aynı şey değil. Bir şeyi kitabına uydurup plana işlerseniz, o olmaz. Birileri bir yeri yapılaşmaya açmak üzere plan yaptırıyorsa, bunun tüm plan ölçeklerine uygun olması lazım. Foça, Özel Çevre Koruma Bölgesidir. Sadece kıyıya değil, Foça’nın tüm bölgesine bu duyarlıkla bakılmalı. Ekoköy için onaylanmış bir plan yoksa, ruhsata aykırıysa, Foça Belediye Başkanı orayı mühürleyebilir, yıkabilir” ifadelerini kullandı.

O İFADELER, DEĞERLERİ ALANLARI YAPILAŞMAYA AÇMANIN CİLASI OLUYOR
Foça’da 510 dönüm arazi üzerinde ‘Hayallerinizin ötesinde bir köy sizi bekliyor’ başlığı ile satışa çıkartılan Ekoköy ile ekolojik tarım turizmi tartışmaları devam ediyor. Bugün, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun gönüllü danışmanlığını yapan eski bürokrat Hasan Topal, sosyal medya hesabından, “'Ekolojik, sürdürülebilirlik'' gibi kavramlar içi boşaltılarak popüler kültürün beğeni ve pazarlama aracına dönüşünce, tarım alanları, meralar, doğal çevre vb. potansiyel yaşam destek sistemlerinin tahribatı için bir araç haline getiriliyor.
Ekolojik köy, ekolojik tarım, sürdürülebilirlik mutlaka korunması gereken değerli alanları yapılaşmaya açmanın cilası oluyor. Doğal kültürel çevre, peyzaj vb. değerler kimin umurunda şeklinde bir çıkışta bulundu. Topal, Egedesonsöz’e yaptığı değerlendirmede, bu ifadelerin açılımını yaparken, Ekoköy gibi projeleri de eleştirdi:

O PROJELER VE YAPILAR, EKOLOJİK KAVRAMIYLA SÜSLENEREK PAZARLANIYOR
“Son yıllarda ülkemizde, bölgemizde ve şehirde aslında o yerde yapılmaması gereken pek çok proje, yapı, tesis vb. yatırım “Ekolojik, sürdürülebilir, yeşil’’ gibi kavramlarla süslenerek pazarlanıyor. Toplum yanıltılıyor. Dünyanın ve insanlığın geleceği için çok değerli anlamı, içeriği olan ve toplumların ortak hedefi olması gereken ekoloji ve sürdürülebilirlik kavramları, içi boşaltılarak, popüler kültürün beğeni ve tüketim nesnesi ve pazarlama aracı olarak sunuluyor. Sürdürebilirlik; insanın ve canlıların ihtiyaçlarını, gelecek kuşakların ihtiyaçlarını karşılama olanaklarını yok etmeden karşılamak olarak tanımlanabilir. Sahip olunan kaynakları hoyratça tüketmeden, kirletmeden, bozmadan geleceğe taşıyabilmek de denebilir. Doğadan gıdaya, enerjiden çevreye, kentleşmeden endüstriye yaşamsal faaliyetlerin tümünü kapsayan bir kavramdır. Ekoloji; doğa ve çevre bilimi olarak tanımlanabilir, canlıların hem kendi aralarında hem de çevreleriyle olan ilişkileri kuran ekosistemleri oluşturur. Ekosistemler, tüm türler için yaşamı destekleyen işlevleri ayakta tutar, yani ekosistemler, insan ve canlılar için bir yaşam destek sistemleridir. Ekosistemler bozulduğunda, zarar gördüğünde bütün türler ve yaşam zarar görecektir. Ekolojiklik kavramı da doğayı, çevreyi, ekosistemi koruyan, gözeten ve bulunulan ekosisteme uygunluk olarak tanımlanabilir.”

BU TÜR YAPILAR, TARIMSAL ÜRETİM PROJESİ DEĞİLDİR
Yapılaşmaya açılmaması gereken tarım alanlarının, meraların, ormanların, kıyıların, sulak alanların, makilik ve fundalıkların, derelerin, göllerin, başlarına “Ekolojik”, “Yeşil” ve “Sürdürülebilir” ifadesi kondurularak konut, sanayi, turizm, enerji yatırımlarının yapıldığına işaret eden Hasan Topal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tüm buraların, yürürlükte bulunan planların ana kararlarına uygun olmadıkları halde yapılaşmaya açılması, doğanın, çevrenin, tarihin, ekosistemin tahrip edilmesidir, toplumu aldatmanın çarpıcı göstergeleridir. mera alanlarının, ekolojikköy adı altında yapılaşması, yapılaşmaya açılması, arazinin doğal yapısını bozmayan, ekoloji duyarlı, çok sınırlı yapılaşma içeren bir kırsal yerleşme planlaması ve tarımsal üretim projesi değildir. Örneğin yeşil alanlarda yapılmaması gereken büyük binalar ve tesislerin çatıları yeşillendirilince sürdürülebilirlik değildir. Örneğin ekoturizm adı altında, aslında özenle korunması gereken alanlar, turizm ve konaklama tesisleri için yapılaşmaya açılması ekolojik ve sürdürülebilirlik değildir. Bütün bu yanlışlıklar çoğunlukla yürürlükte bulunan İl Çevre Düzeni Planlarına ve İl Nazım İmar Planlarının ana kararlarına uygun olmayan şekilde yapılıyor, yapılmaya çalışılıyor. Bir başka ifade ile planların ana kararları deliniyor, bir başka biçimiyle plansızlık sürüyor denebilir. Bütün kurum, kuruluş ve kişilerin, doğal kültürel değerlerimize, yaşam güvencemiz olan yaşam destek sistemlerimizi oluşturan tarım, orman, mera, dere, kıyı, göl, dağ, ova, zeytinlik vb. kaynak alanlarımıza saygılı ve duyarlı olmaları ve planlı gelişmeyi benimsemesi gerekiyor.”

 
Torbalı'ya beton tesisi yatırımı!
 
Öldürülmüş, cesedi yakılmıştı... Yeni gelişme!
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Foçalı 30 Mayıs 2024 Perşembe 14:23

Kelime oyunu dedikodu yapmayı bırakın bu sorunları çözmek istemiyorlar gerçek yöneticiler dedikodu ile uğraşmaz icraat yapar toparlar çözüm üretir

Yorumu oyla      0      0  
Foça lı 30 Mayıs 2024 Perşembe 10:12

Yasal uygulamaları yapacak olanlar hukuk çular belediye ve kolluk gücü .milletin hakkını korumuyorlar ise hemen koltuklarından kalkmalı veye kaldırılmalıdır.

Yorumu oyla      0      0  
Foça dostu 28 Mayıs 2024 Salı 16:28

Bizim insanımız kadar bencil, yarının insanlarını düşünmeyen, zayıf karakterli az bulunur. Bu yapıları yasalara uygun olmayan projelerle dolduran yetkililer belli değil mi? Bu insanların mal varlıklarını incelemek çok mu zor,toplumcu geçinen partilerin yönetimleri bu yazılanları okumuyor mu? Eski Foça''da dedikodular almış başını gidiyor. Cumhuriyet Savcıları neden suç duyurusunda bulunmazlar? Duyun artık sesimizi,bu ülke hepimizin!

Yorumu oyla      0      0  
Tarafsız yorumcu 28 Mayıs 2024 Salı 12:59

Görüşlerinize katılıyorum. Doğayı ranta kurban ederken doğaya dair güzel kavramların kullanılması insanların zekasına hakaret, doğanın ise canına kasıt bence... Hazır imarlı yerleri pahalıya almak yerine imarsız yerleri ucuza alıp süslü kavramlarla asıl amacı gizleyip imar geçirmek ve oradan ciddi rant yaratmak kimse kusura bakmasın hırsızlıkla ile eş değer.

Yorumu oyla      0      0  
28 Mayıs 2024 Salı 00:07

senin döneminde olsa n yapardın

Yorumu oyla      0      0  
İzmirli 27 Mayıs 2024 Pazartesi 18:41

İki gömleğe güzelim doğayı satanlara hesap sorulmalı

Yorumu oyla      1      0  
medya takipçisi 27 Mayıs 2024 Pazartesi 16:42

işadamları , kurdukları dernekler , kurdukları şirketler bir de odalar yönetimindeyse bir kaçı her şeyi yapmak hakları oluyor. Yerel yönetim ve merkezi yönetim hiç sesleri çıkmıyor göz yumuyorlar bu rant girişimlerine. İzmir bunlar yüzünden çok kaybetti kaybetmeye devam ediyor. Ne özelliğiniz var paranız varsa her şeyi yapmak utanma duygusuda kalmadı. CHP ilçe başkanı da aynı derneğin üyesi ve hatta bir ara yönetime girdi. İnşaat baş işi kooperatif Narlıdere kaçak yapısı çıktı haberim yok müteahhit yaptı dedi işin içinden çıktı. Ar duygusu kalmamış

Yorumu oyla      2      0  
İzmirli 27 Mayıs 2024 Pazartesi 15:56

Demek ki rantiyenin partisi, belediyesi şusu busu yok. Hesap veren de yok. Eski başkanını malvarlığını incelesinlder... Bu işler Yağma Hasan'ın böreği misali...

Yorumu oyla      4      1  
27 Mayıs 2024 Pazartesi 13:40

rant rant rant

Yorumu oyla      4      2  
BİR MÜHENDİS 27 Mayıs 2024 Pazartesi 13:24

Sayın Hasan TOPAL'a sonuna kadar katılıyorum. Burada bir usulsüzlük ile yasa ve yönetmelikleri kötüye kullanarak kamu zararına neden olmak varsa, bu yapının içerisinde yer alan tüm Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Odaları tarafından belirlenmeleri ve bu anlamda her birinden rapor istenmeli. Meslek ahlaki ve etiğine aykırı davrananlarda, TMMOB Disiplin Yönetmeliği kapsamında Oda Onur Kurullarına gönderilmelidir. TMMOB ancak bu tür durumlardaki dik duruşuyla; inandırıcı ve de güven duyulan yerler olur.

Yorumu oyla      7      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Torbalı'ya beton tesisi yatırımı!
İzmir’in Torbalı ilçesinde ŞHN Grup Beton İnşaat Yapı Hafriyat Sanayi ...
Köyde ev kıyıda yazlığı olan yandı!
İkiden fazla evi olana katlamalı Emlak Vergisi getirilmesine yönelik düzenleme ...
Emlakçıların başkanından dolandırıcılık uyarısı!
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut ...
 
70 yıllık bina bile 15 bin TL… İzmir’de kiraların en çok uçtuğu ilçe!
70 yıllık binalardaki 2+1 konutların 15 bin liradan kiralandığı turistik ...
Gökdelen projesini kriz vurdu!
İnşaat sektöründeki ekonomik kriz İzmir’deki dev gökdelen projesini de ...
Karabağlar TOKİ'de dördüncü raunt... Planlar yeniden askıda!
Daha önce 3 kez mahkemeden dönen Karabağlar TOKİ ve üniversite imar planları ...
 
Kira vergisinde düzenleme yolda
AK Partili milletvekillerinin haziran ayı başında TBMM’ye getirmeye hazırlandığı ...
Ev sahibi-kiracı arasında yeni kriz
Ev sahipleri ile kiracılar arasında son zamanlarda yaşanan "ev gösterme" ...
TÜİK verilerini yayımladı... İzmirliler hangi markayı tercih etti?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 Nisan ayı sonu ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yükselen trend; Ucuzluk
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İş ahlakı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva