Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
24 Mayıs 2024 Cuma

Hiç kuşku yok ki İstanbul’un Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türk siyasetinde lider özelliği en belirgin isimlerin başında geliyor.

Liderlerin bir hikâyesi olmalı derler.
Erdoğan’ın bir hikâyesi vardır.
İstanbul’un kenar semtlerinden başlayan inişli, çıkışlı, mücadele dolu bir hikâye…
Kabul edelim, etmeyelim Türk siyasetinin son 30 yılına (1994 İstanbul’dan beri) damga vurmuş bir siyasetçi, bir liderden söz ediyoruz.
Kendisi gibi büyükşehirlerde tutunma mücadelesi veren geniş kitlelerle gönül bağı kurmuş bir siyasetçi.
Bugün yolun sonu görünüyor belki.
Yine de Erdoğan gibi bir lider her dem tehdittir.

Bugün zaman kazanıyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel üzerinden kurduğu oyun tıkır tıkır işliyor. Bir yandan yaralarını sarmak için zaman kazanırken diğer yandan CHP’deki aktör sayısını arttırmanın gayreti içinde.
Dahası 2028’deki kabusu İmamoğlu’nun yoluna esaslı taşlar yerleştirmenin….
Normalleşme başlığı altında oynanan yeni oyunu İmamoğlu cephesi nasıl karşılıyor?

Duyumlarım beni yanıltmıyorsa İmamoğlu; Erdoğan-Özel normalleşmesini çok da normal karşılamıyor. Bu yakınlaşmanın altında bir Çapanoğlu arıyor.
Dahası İmamoğlu; 2028 ya da öncesinde yapılacak bir seçimde kendisi dışında bir Cumhurbaşkanı Adayı seçeneğinin bırakın tartışılmasını, akla gelmesine bile tahammül edemiyor.
O nedenle adeta kendi elleriyle Genel Başkan yaptığı Özgür Özel’le aralarında büyük bir soğuk savaş var. Hatta bir adım ileri gidenler, CHP’nin Eylül’de planladığı tüzük kurultayının seçimli bir olağanüstü kurultaya dönüşme ihtimalini göz ardı etmiyor.
Hatta ve hatta İmamoğlu’nun bu süreçte Kılıçdaroğlu ile ittifak yapmasının bile mümkünlüğü değerlendiriliyor.

CHP söz konusu olduğunda bunlar normal…
Dahası siyasetin doğasında bunlar var.
Dün dündür bugün bugündür ilkesi…  
Kemal Kılıçdaroğlu kendisini Genel Başkanlık koltuğuna oturtan isimden başlamıştı parti içi tasfiyeye… Efsane Genel Sekreter Önder Sav’ı kenara koyması 6 ayı bulmamıştı.

İstanbul’u son 5 yılda 3 kez kazanan İmamoğlu’nun, 31 Mart’ın ardından yaşananlardan işkillenmesi, önlem almak için görüşmelere alt ekipler üzerinden başlamasını da normal karşılamak lazım.

İşte size İzmir! “Sütte leke var Cemil Tugay da yok!” diyerek yerel seçimde tam 9 gün boyunca İzmir’de 50’den fazla miting, toplantı, yürüyüş yapan, adeta Hamza Dağ’ın rakibi kendisiymiş gibi mücadele ortaya koyan Özgür Özel ile Tugay arasındaki meselenin de giderek derinleştiği konuşuluyor.
İmamoğlu-Özel, Özel-Tugay ilişkisi benzerliklerle dolu.
Tarihsel perspektifte onlarca örneğini bulmak mümkün… İsmet Paşa ile Ecevit’ten başlayarak… Bugün omuz omuza olanların yarın karşı karşıya olduğu tablolar siyasetin doğasında var. Kılıçdaroğlu’nu gönderenler de onun en sevdikleri, takdir edip taltif ettikleri değil miydi?
Sonuçta CHP açısından yazın biraz sıcak geçmesi bekleniyor.
Özel-İmamoğlu arasında bir güven sorunu anlatıldığı kadar derinleşmişse CHP’de sürpriz bir değişime hazır olmak lazım.
Zira İmamoğlu’nun dahası İstanbul’un gücü ortada. Bu gücün çeyreği ile CHP’deki değişimi ete kemiğe büründüren İmamoğlu bugün dünden çok daha güçlü ve istediğini alabilecek pozisyonda.

Fakat İmamoğlu’nun 31 Mart’tan bu yana suskunluğu da dikkat çekiyor.
Parti içi konularda konuşmamasını anlayabiliyorum.
Ama 28 Mayıs’taki hezimetin sabahında 29 Mayıs’ta ‘Değişim’ temalı video yayınlayan İmamoğlu, Erdoğan’ın bu denli yaralandığı sürecin ardından benzer bir adım atmamasından söz ediyorum.

CHP’deki değişim talebini ilk dile getiren, Kılıçdaroğlu’na açıkça “CHP’deki değişime liderlik etmeye hazırım’ diyen İmamoğlu, Türkiye’deki değişim konusunda neden bu kadar temkinli, sakin hatta suskun kalıyor?

31 Mart’ın tarihi sonuçları ortada.
İktidar cephesi ağır yaralı.
İstanbul’da, Ankara’da ağır hezimet var.
Ankara’nın batısı kıpkırmızı… Adıyaman, Giresun, Kastamonu alınmış.
Seçimi kazanan muhalefet partisinden bir Allah’ın kulu erken seçimden söz etmiyor.
Hadi CHP’nin çiçeği burnunda Genel Başkanı Özgür Özel, kendisini hazır hissetmiyor, CB adayı olamayacağı için ‘normalleşme tiyatrosunun’ gönüllü oyuncusu olmayı seçti diyelim.

CHP’deki değişimi tetikleyen, liderlik eden İmamoğlu’nun suskunluğuna ne demeli?

Ya kendisini Cumhurbaşkanı adaylığı için hazır hissetmiyor ya partisinin ülkeyi yönetmek için zamana ihtiyacı olduğunu düşünüyor ya da bizim bilmediğimiz bir başka ihtimal belki de bir anlaşma var.

Dünyada yerel seçimi kesin ve tartışmasız bir zaferle sonuçlandırıp erken seçim talebi olmayan tek muhalefetin Türkiye’de olmasını başka bir türlü aklım almıyor.

Tüm bunlar normal mi sizce?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Akın 28 Mayıs 2024 Salı 19:29

Milletvekilleri 2 yıllık süreden sonra ancak erken secim için evet diyebilir bundan evvel olan erken seçimde tüm emeklilik vs haklarını kaybedeceklerinden 2 senenin dolması bekleniyor olabilir

Yorumu oyla      0      0  
HALİL ERGÜN 28 Mayıs 2024 Salı 17:00

MUHALEFET BELEDİYELER İLE HALKA HİZMET KAPASİTESİNİ ARTTIRISN . ZATEN MUHALEFET GÖRÜYOR Kİ 2 3 YILA SEÇİM OLACAK. BU EKONOMİK BUHRANA HUKUMET FAZLA DAYANAMAZ. ÖZEL İN İMAMOĞLUNUN STRATEJİSİ DOĞRU

Yorumu oyla      0      0  
bekir 28 Mayıs 2024 Salı 15:27

ekonomi düzelmeden talip olmazlar zaten kendılerının de ekonomide yapabilecekleri birseyelrı yok ki neden ssırıyorsunuz bunca deneyımlı gazetecisiniz

Yorumu oyla      0      0  
Makamsever 27 Mayıs 2024 Pazartesi 10:34

Saatli bombaya dönüşmüş ekonomiyi bu haliyle ele almayı kimse istemez. AKP elinde patlaması muhtemel ekonomiyi CHP neden eline alsın? Erken seçim istememesi bana göre vatandaş için daha iyi çünkü iktidarı eleştiren bir muhalefetin iktidara benzeyip benzemeyeceğini vatandaş daha net görmüş olacak Ekrem İmamoğlu'nun son yurtdışı gezisi bunun için iyi bir sınav oldu ve bence bunun gibi daha çok sınava şahit olacağız CHP bu sınavı geçemezse bir daha iktidar yüzü göremez.

Yorumu oyla      1      0  
Lombak 25 Mayıs 2024 Cumartesi 11:58

Bunları anlamak için ABD'ye bakmanız lazım. İşaret gelmemiştir. Geçmişte İngiltere'ye gidip Chatham House toplantısına katılan kendisi. Yakın zamanda ödenekli gazetecilerine düzenlediği şatafatlı yurtdışı gezisi dillerden düşmedi henüz. Zamanı gelmemiştir. Yakında başverir İmamoğlan... İstanbul'u yönetmeden Cumhurbaşkanı olmak isteyen ihtiraslı yaramaz çocuk.

Yorumu oyla      1      1  
Partili 25 Mayıs 2024 Cumartesi 09:23

Imamoğlu bu partide istanbul seçimlerini aldı gibi görülsede bu halk yeter artık sonuç ne olursa olsun iktidara ders vermek için CHP oy verdi kimse kendinde keramat aramasın şimdiden cumhurbaşkanlığı adaylığı için taht oyunları kavgaları başladı güçlü istanbul belediyesi bütçesi bu konuda sınırsız harcama yapmaya başladı kesinlikle halka hizmet odaklı hiç birşey olmayacaktır

Yorumu oyla      3      0  
İzmir İçin 25 Mayıs 2024 Cumartesi 09:05

Soru ile biten bir köşe yazısı, ana fikri soru

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva