HABERLER>POLİTİKA
11 Mart 2018 Pazar - 10:39

Tüzük kurultayı tamam... CHP'nin 'yeni anayasa'sında neler var?

CHP’nin 19. Olağanüstü Kurultayı’nda yeni tüzük kabul edildi.. CHP Genel Başkanlığı’na aday adaylığı için 64 delegenin imzası yeterli olacak. Tüzükte milletvekili adaylarının belirlemesindeki yüzde 85 ön seçim şartı korunurken, gençlik kotası ise yüzde 10'dan 20'ye çıkarıldı.

Tüzük kurultayı tamam... CHP nin  yeni anayasa sında neler var?

CHP’nin 86 maddelik yeni tüzüğü, 19. Olağanüstü Kurultayın ikinci gününde 12 saatlik zorlu bir mesai sonunda kabul edildi. Sert tartışmaların yaşandığı Kurultay’da ön seçim ile ilgili madde görüşülürken delegeler protesto etti.

Kılıçdaroğlu, kurultayın kapanış konuşmasında delegelere teşekkür etti. Kılıçdaroğlu, “Önseçimler kaldırılmadı. Genel seçimlerde adaylarımızı dengeli olarak belirleyebilmek için düzenleme yaptık. Gerginlikler beni üzdü. Artık tartışmaları burada bitirmemiz lazım. 2019 için daha çok çalışacağız. Türkiye’yi o diktatörden kurtaracağız. Size söz veriyorum” dedi. 

- CHP İZMİR’İN YENİ TÜZÜĞE BAKIŞI: KİM/NE DEDİ?

CUMHURBAŞKANI ADAYI NASIL BELİRLENECEK
CHP’nin kabul edilen yeni tüzükte cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusundaki kriterler tüzüğe girdi. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı, seçmen yoklaması, önseçim, aday yoklaması, merkez yoklaması yöntemlerinden birisiyle belirlenecek. Yönteme parti meclisi karar verecek. Yoklama, seçmen kütüğünde kayıtlı seçmenlerin katılımıyla yapılacak. 

YÜZDE 5 GETİRİLDİ
CHP kurultaylarında önemli bir değişiklik yapıldı. Bugüne kadar genel başkan aday adayları, aday olabilmek için gereken delege sayısının yüzde 10’una denk gelen 127 imzayı toplayamadığı için bu iddiasından vazgeçmek zorunda kalıyordu. Kurultayda kabul edilen önergeyle imza sayısı yüzde 5’e indirildi. Bundan sonra 64 delegenin imzasını alan partililer genel başkanlığa aday olabilecek.

MYK'Yİ YİNE GENEL BAŞKAN BELİRLEYECEK
Daha önce hazırlanan tüzük taslağında PM'ye, mevcut tüzükte bütün üyeleri genel başkan tarafından belirlenen Merkez Yönetim Kurulunun (MYK) bir kısmını belirleme hakkı tanınmıştı.

Bu kapsamda, örgütlerden, idari ve mali işlerden, hukuk işlerinden, yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcıları ile genel sekreter, genel başkan tarafından belirlenecek, sayısı ve görev alanı genel başkan tarafından teşkil edilecek, diğer MYK üyelerini ise PM seçecekti.

"Atanmışlar" ve "seçilmişler" ayrımına yol açacağı belirtilerek tepki gösterilen bu düzenlemeden de geri adım adıldı ve mevcut yönteme sadık kalındı. Buna göre MYK, yine genel başkan tarafından PM üyeleri arasından atanacak. Yeni tüzükte parti genel sekterliğinin görev alanı da daraltıldı.

"İKİ SEÇİM KAZANAMAYAN GİDER" ÖNERGESİ REDDEDİLDİ
Tüzük kurultayında, CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'nda genel başkan adayı Muharrem İnce tarafından gündeme getirilen "Üst üste iki genel seçimi kazanamayan genel başkan bu görevi bırakmalı" yönünde önerge verildi. Bir grup milletvekilinin imzası ile Divan'a sunulan önerge, 100 civarında delegenin kabul oyuna rağmen reddedildi.

52'NCİ MADDEDE TARTIŞMA YAŞANDI
Kurultayda, "TBMM üyeliği için adayların saptanması" için 52'nci maddenin görüşülmesi sırasında ise tartışma yaşandığı öğrenildi.

Bu madde, daha önce de tartışmalara neden olan ancak sonradan düzenlenen "ön seçim" başlığını da içeriyor. Mevcut tüzükte toplam adayların yüzde 85'inin ön seçimle belirlenmesi hükmü yer alırken bu madde, taslakta aynı şekilde korunmuş, genel başkanın kontenjan hakkı yüzde 15 olmuştu. Ancak, kurultay sırasında bir grup delege, genel başkan kontenjanının yüzde 5 ile sınırlanması için önerge verdi. Önergenin oylanması sırasında "sayım" nedeniyle tartışma yaşanması üzerine, önerge yeniden oya sunuldu. Önerge yeterli oya ulaşamayınca madde taslaktaki haliyle oylanıp kabul edildi.

Kurultayın sabah saatlerinde üyelikle ilgili düzenlemeleri içeren 4'üncü madde delegenin onayından geçmedi.

Bunun üzerine tüzük taslağında üyeliklerle ilgili düzenlemeleri içeren 4'ten 10'a kadar olan maddeler yeniden görüşülmek üzere tüzük komisyonuna havale edildi. 

Komisyonda, tüzük taslağındaki "parti çalışmalarına aktif olarak katılan ve düzenli aidat ödeyen" partili için "üye", "partiye sadece gönül bağıyla bağlı olup destek vermek isteyen" partili için ise "destekçi üye" tanımı yeniden düzenlendi. "Destekçi üye" tanımlamasının düzenlemeden çıkarıldığı öğrenildi.

AYM'YE MADDE MADDE BAŞVURACAĞIZ
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, olağanüstü hal (OHAL) döneminde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) ilgili partisinin yol haritasını açıkladı. Özel, “31 KHK ile karşı karşıyayız. Şu anda her bir KHK üzerinde titizlikle ayrı ayrı çalışıyoruz. Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğimiz KHK’larda madde madde başvuru yapacağız” dedi. (Haber Merkezi, Hürriyet)

 
Muğla'da buzağılar 'taç' için yarıştı
 
İZTO Başkan adayı Özgener: Hedefimiz tasarım ve üretim üssü olmak
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gerçek ve katıksiz c h p li 11 Mart 2018 Pazar 17:46

Ey c h p lı yoldaşlar halen bizlerı uyutuyorlar uyanin arkadaşlar el birliğiyle bu c h p sahıp çikalım ? 1 c h p min içinfekı mutlu azinlikları yok etmedığımız müdet c h p bir arpa boyu ierlemez 2 partının içindekı parelecılerı fırsat verdığımız süre bizlere iktidar yolu açilmaz çünkü bu iki ünsür partının iktıdar olma şansı ortada filen kaldırmişlar 3 c h p nin gercek emekçilerı çalişsın Dürsünler Bu neye benzer bir örnek Filer tepişir çimenler ezilir arkadaşlar

Yorumu oyla      10      5  
Özgür 11 Mart 2018 Pazar 14:55

Şurda yorum yapanlar birde isimlerini yazsalar da çesaretlerini görsek sekiz secim kaybetmiş felan filan chp enson 1950 iktidarı olmuştur onca genel başkan geldi geçti hepsi suçlu üyeler suçlu degil bırakın birbiriniz yemeyide ailenizdeki farklı partilileri ikna edin öyle yazın

Yorumu oyla      10      5  
TC misafir 11 Mart 2018 Pazar 12:58

İki seçim kazanamayanın gitmesi şeklindeki teklifin reddedilmesi bir bakıma partinin ve ülkenin gelecek kaygısından ziyade koltuk kaygısının öne çıktığını kanıtlıyor. Başka bir kanıt ise mevcut yapının çıkar gruplarının parti içinde oluştuğu ve ülkenin ve partinin durumundan memnun olduklarını göstermesidir. Ben şahsen koltuğa yapışmış parti genel başkanı, başbakan veya belediye başkanı gibi insanları görmek istemiyorum, şu da var ki toplumun %80 gibi büyük çoğunluğu göreve layık görürse o da ayrı konu. Gerçek demokrat bir parti koltuk sevdalılarının yolunu kapatmalı, akp bile 3 dönem kuralı getirmişti chp gibi bir partinin böyle bir adım atmaması hem ayıp hem de üzücü.

Yorumu oyla      10      5  
Lombak 11 Mart 2018 Pazar 12:30

8 seçim kazanamayan ne olacak?

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Dağ: Afrin, aynı zamanda ekonomik operasyondur!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ...
'Ya ben deli miyim ittifaka gireyim'
SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Karaman’da partisinin il başkanlığı kongresine katıldı.
Dışişleri'nden İsrail'e sert tepki!
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İsrail'in Doğu Kudüs'ün demografisini ...
 
AK Parti Karabağlar'da sandıklar kuruldu
Karabağlar İlçe Başkanı Kazım Erten kongrede yeniden seçilerek güven tazelerken ...
Zeybekçi'den sert eleştiri: Bu bir tefeci mantığıdır
Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesine ilişkin konuşan Bakan ...
Erdoğan'dan Mersin'de 'bozkurt' işareti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Reis bizi Afrin'e götür" sloganları üzerine "Sefer ...
 
İl Başkanı Şengül'ün 'oy devşiriyorlar' çıkışına CHP'den jet yanıt
AK Parti İl Başkanı Şengül, CHP'li belediyeleri seçim öncesi 'oy devşiriyorlar' ...
Erdoğan: Afrin'e her an girebiliriz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin genel merkezinde Siyaset Akademisi'nin ...
İYİ Parti'de kongre mesaisi... Başkan Ulupınar güven tazeledi
2019 yılındaki seçimlerde herhangi bir engele takılmamak için usul gereği ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva