Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
3 Mayıs 2024 Cuma

Türkiye sürüklendiği kaostan çıkış arıyor. Sistem mevcut yapısıyla krizi aşamıyor.Krizin yeni aşamasında etkileri çok daha yıkıcı olacak. Ve böyle dönemlerde fatura sadece iktidar grubuna çıkmaz.

“24 Ocak Kararları” ile neo liberal dönemi başlatmayı hedefleyen Türkiye, Demirel-Ecevit ittifakıyla bu süreci yönetmeyi deneseydi, 12 Eylül 1980 darbesine ihtiyaç duyulmayacaktı.

Türkiye, benzer bir süreci mi yaşıyor? Kuşkusuz, hayır. Ama ülkenin çok daha ağır sorunlarla karşı karşıya olduğu bir gerçek.

Erdoğan-Baykal ikilisiyle başlayan ve Erdoğan-Kılıçdaroğlu ikilisiyle devam eden liberal dönem son buluyor. Dünyada ve yurtta kamucu uygulamaların öne çıkacağına dair önemli emareler var.

Yanı sıra, Türkiye’nin bölge politikalarında ağırlığı bir gerçek. Ve bu bağlamda, Türkiye’nin anayasal düzeninde bazı değişiklikler Batı tarafından sanki dayatılıyor. Yirmi yıldır sürdürülen kimlik siyasetinin sonuçları…

Türkiye, bölgede uluslararası ilişkiler gerilirken içeride yumuşama arayışlarına girdi. Erdoğan’ın konsensüs arayışı makul.

Bu ahval ve şerait içinde, ne olacak?

Erdoğan-Özel ikilisi uzlaşma zemini yaratmayı başarırsa, ikisi de kazançlı çıkacak. Buna karşılık, İmamoğlu ciddi mevzi kaybedecek.Kılıçdaroğlu’nun “Saray’la mutabakat olmaz, mücadele olur” çıkışıyla dile getirdiği endişe ağırlık kazanacak.

Özgür Özel, Erdoğan ile ortak program yaparak Türkiye’yi düzlüğe çıkaracakprogramıdoğru yönetirse, “devlet adamı” kimliğini kazanır ve gerçek bir lider olarak CHP’nin başında kalır. Buna, “İmamoğlu’nun kâbusu” da denebilir.

Aynı zamanda, CHP’de İmamoğlu ile Özel arasında liderlik mücadelesini tırmandıracak bu süreç, Kılıçdaroğlu’nun da devreye girmesiyle çok kızışacak.

Önümüzdeki günlerde, değişimin dinamikleri hızlı işleyecek. Yurtta ve dünyada olan biteni doğru okumak hayli zorlaşacak. Taşlar yerinden oynuyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 4 Mayıs 2024 Cumartesi 20:04

Farklı bir bakış açısı. İmamoğlanı dizginlemeyi hedeflemesi açısından olumlu bir yazı. Ancak Özel'in Tayyip'ten far?ı yok. Tayyip yeni dönemde Amerkancı İbrahim Kalın'ı Mit başkanı yaptı. Özel'in not tutturmak için yanında getirdiğini söylediği eski büyükelçi Namık Tan azılı bir Amerikancı. Eski Vaşington ve Tel Aviv. Büyükelçisi. Sanırım Türkiye Tayyip-Ozel ikilisiyle yine ABD tahakümünde...

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva