HABERLER>EKONOMİ
17 Mayıs 2024 Cuma - 09:07

İzmirli ünlü restorancı ‘dünyanın her yerinde böyle’ dedi: Garsoniye yüzde 10’u geçemez!

Restoran, kafe ve eğlence merkezlerinde hesaplara kuver, garsoniye, müzik yayını adı altında yazılan rakamlar tartışma konusu olurken, işletmeci Ercan Çelikkaya, eleştirileri değerlendirdi. Çelikkaya, “Kuver dünyanın her yerinde var, burada sorun yok. Fakat garsoniye, yüzde 10’dan fazla olamaz. Müzik yapan kişi bir sanatçıysa bunun bedeli olur tabii ki ama sokak sanatçısının müzik yayını için 250 liranın üstünde para talep edilmemeli” dedi.

İzmirli ünlü restorancı ‘dünyanın her yerinde böyle’ dedi: Garsoniye yüzde 10’u geçemez!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Giderek ağırlaşan ekonomik şartlar nedeniyle insanlar bir esnaf lokantasına bile gidemez hale gelirken, restoran, kafe ve eğlence merkezlerinde “kuver”, “garsoniye” ve “müzik” adı altında müşterilere yansıtılan paraların yüksekliği tartışılıyor.  Bazı yerlerde 2 bin lirayı bulan kuver ödemeleri dikkat çekerken, bazı yerlerde de garsoniye ücretinin normalin üzerinde olduğu görülüyor.

ÇELİKKAYA: KUVER DENİNCE AKLA SADECE EKMEK GELMEMELİ
İzmir Ticaret Odası Restoran, Kafe ve Eğlence Yerleri Grubu Meclis üyesi, İzmir’in ünlü bir marka restoranının işletmecisi Ercan Çelikkaya, bu tartışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Egedesonsöz’e görüşlerini aktaran Çelikkaya, “Kuver dünyanın her yerinde var” dedi ve şunları söyledi:

“Kuver konusunda biz restoran işletmecilerinin yapabileceği bir şey yok. Kuver, dünyanın her yerinde olan bir şey. Çünkü masa örtülerinin yıkama maliyeti, kuver içerisinde yer alır. Kuver denince akla sadece ekmek gelmemeli. Masaya konulan, tuz, buz, karabiber, kırmızı biber, zeytinyağı, kürdan, limon, sirke, peçete, hepsi bunun içinde. Bunların maliyetleri eskisi gibi değil, çok yükseldi. Mesela zeytinyağının kilosu olmuş 400 lira. Müşteri, salataya ilave olarak en az 50 gramlık zeytinyağı döküyor. Sonuçta kuver olarak ortalama bir şey alınır ve bunu tartışmamak lazım.”

HİÇ KİMSE ADİSYONA KAFASINA GÖRE GARSONİYE YAZAMAZ
Garsoniye konusunda da yasal bir sınır olduğunu hatırlatan Ercan Çelikkaya, “Bir işletmenin garsoniye bedeli alabilmesi için, bu bedeli, Maliye Bakanlığı’nın verdiği adisyona yazması lazım. O adisyona hiç kimse kafasına göre garsoniye yazamaz. Bu da yüzde 10’dur, yasal olarak. Hesap neyse, onun yüzde 10’u kadardır” ifadesini kullandı.

CANLI MÜZİK VE MAÇ YAYINI İZLEMENİN BİR BEDELİ OLMALI AMA ABARTILMAMALI
Ercan Çelikkaya, canlı müzik ve maç yayını ile ilgili alınan bedellerle ilgili olarak şu görüşlere yer verdi:

“Tanınmış bir sanatçı, mesela Koray Avcı gibi birisi mekanınızda canlı müzik yapıyorsa, bunun bir bedeli olacak tabii ki. Dolayısıyla o şarkıcının müzik yayınıyla ilgili bir bedelin, müşteriden alınması doğaldır. Fakat dört kişilik bir masa için adam başı 4 bin lira canlı müzik bedeli alınmasını da doğru bulmuyorum. Fakat sokak sanatçısı statüsünde şarkıcıların yaptığı canlı müzikte rakamların makul seviyede olması lazım.  Böyle canlı müzikler için adam başı 200-250 lira alınabilir. Bugün bir hamburgeri 250 liraya yiyemezsiniz. Ancak yüksek rakamlar istemek, etik olmaz. Fenerbahçe’nin, Galatasaray’ın, Beşiktaş’ın maçları, şifreli kanaldan yayınlanıyor. Restoranlar, kafeler, o maç yayınlarını müşterilerine izletebilmek için ilgili kuruma 250 bin lira civarında para ödüyor. Bu parayı, yemek yerken maç izlemek isteyen müşteriye yansıtmayı da doğal buluyorum. Fakat bu bedellerin abartılı olmaması gerektiğini özellikle belirtmek isterim.”

 
Dikili TDİOSB’ye 30 milyon dolarlık can suyu!
 
Bakanlık'tan yeni SİT kararı... Çivi bile çakılamayacak!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
17 Mayıs 2024 Cuma 17:02

Kimisi de gerçekten ödeme imkanı olmadığı halde kartla yaşamını sürdürmeye çalışan bir ergen topluluğu var ki gerçekten acınacak haldeler. Sırf hava olsun diye AVM ler de yanındakine hava atmak boş gırgır vs. gün geçiriyor. Bu zamanda çalışıp meslek iş hayatı öğrenmesi gerekirken hayatı baba parası yemekle geçiyor. Tabi bir yere kadar sonrası malum.

Yorumu oyla      2      0  
17 Mayıs 2024 Cuma 11:57

ödeme imkanım var ama dışarıda kesinlikle yemek yemiyorum. Bu şekilde de yaşanır. Abuk sabuk rakamlara geldi yemekler. Sadece yurtdışına çıkarsam harcarım para. Yakında o kuverleri ödeyecek müşteriyi de bulamazsınız umarım..

Yorumu oyla      5      0  
VfV 17 Mayıs 2024 Cuma 11:53

Allah gözünüzü doyursun. Zaten sattığın ürünlerin içine o parayı koyuyorsun. Garsoniyer ne oluyor? Bahşiş dediğin gönülden verilir, zorla değil...

Yorumu oyla      3      0  
baran 17 Mayıs 2024 Cuma 11:31

Bu hesapları ödeyen milyonlarca kişi önce tasarruf öğrenmesi gerek. Bugünün yarını var bir gecede 3--5 bin tl. ödeyip tatil zamanlardaahırdan boşalır gibi boşalan sürü biraz şükretmeyi öğrenmesi gerek. Gelelim bu kazık fiyatlara her şeyi itrazsız kabul eden embesil gibi yaşamaya alışmış güruh her şeye müstehak demektir. Çok değil 1 hafta gitmeyiverin bak nasıl kuzu gibi olurlar. Dediğim gibi son derece şuurusuz bir nesil yetişiyor. Bu şuursuzluk sadece eyip içen haz duyarak yaşayan yaratıkların akıbeti perişanlıktır.

Yorumu oyla      6      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SPK 2 şirketin halka arzını onayladı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Özyaşar Tel ve Galvanizleme Sanayi AŞ ile ...
Borsa günü yükselişle tamamladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,59 değer kazanarak 10.319,96 puandan tamamladı.
Bakan Şimşek'ten Merkez Bankası açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Programımız çalışıyor, finansal ...
 
Yabancı yatırımcıdan rekor tahvil alımı!
Yabancı yatırımcılar, 10 Mayıs haftasında 2,83 milyar dolar ile Türk tahvillerinde ...
Merkez Bankası rezervleri arttı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 10 Mayıs haftasında ...
Otoyol ve köprülere 4,5 ayda yüzde 182 zam
Merkez Bankası geçen hafta yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 38 olarak ...
 
Ekonomi Üniversitesi’ne yeni kampüs: Gözler ihalede!
İzmir Ticaret Odası’na bağlı Ekonomi Üniversitesi’nin Güzelbahçe’de inşaatına ...
Rekabet Kurumu'ndan Google'a ceza
Rekabet Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, Google, yerine getirmediği ...
Kritik veri açıklandı... Altın fiyatlarında son durum!
ABD'de açıklanan enflasyon verileri beklentilere paralel gerçekleşti. ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva