Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
1 Mayıs 2024 Çarşamba

Birkaç yıl önce Finlandiya’nın Laponya Bölgesindeydim. Kar, Aurora Boralis denilen, kışın kuzey gece ışıkları olan enerjiyi görmek, ren geyiği kızağı ve köpek kızağı gibi turist aktiviteleri için gitmiş olsam da, bir eğitimci olarak eğitimi, eğitimdeki başasrısı ile ünlü Finlandiya’da bir okul ziyareti en önemli amaçlarım içindeydi. 

Önceden iletişim kurup ziyaret ettiğim Lyseonpuisto Lisesi, Rovaniemi'deki en eski okul ve Laponya'nın en kuzeyinde. Tüm zorunlu dersler için çeşitli seçenekleri inceledim. Genel bilgileri de aldım. Anladığım kadarıyla eğitimdeki bu başarılarının nedeni birkaç öğeye bağlı. Birincisi nüfusu az, varsıl bir ülke. Koca Finlandiya yaklaşık bir tane İzmir kadar. Nüfus artışı da düşük. En önemli neden bu olsa gerek.

Öğretmene Değer Veren Toplum, Finlandiya

İkincisi toplum olarak eğitime, çocuklarına ve öğretmene değer veriyorlar. Öğretmen olmak gurur verici bir şey. Öğretmenler saygı görüyor. Üçüncüsü de baskıcı olmayan, özgür eğitim. Günde okulda 5-6 saat geçiren öğrenciler arasında baskı yok. Ödev az. Oyun, keyif çok. Bu tutum öğrenci öğrenmeye motive edip başarılarını artırıyor. Ama en önemlisi sınıf mevcutları az, öğretmenler işlerini ciddiyetle ve sevgiyle yapmakta, yani bir iş ahlakı var.

Gittiğim okulun bir Unesco Okulu olarak misyonlarının uluslararası anlayışı ve teknik bilgiyi arttırmak ve uluslararası etkileşimi vurgulamak, bununla birlikte, değer tabanları kendi kültürleri - Laponya ve Fince olduğunu öğrendim. 

Okul çok çeşitli diller sunmakta. İngilizce, İsveççe, Fransızca ve Rusça. Lise, üç tam zamanlı denetçi ve grup denetleyicisi tarafından verilen eğitim rehberliğine yatırım yapmış. Öğrenciler ayrıca akran öğretmenleri (daha büyük öğrenciler) tarafından desteklenirmiş. 
İlk akademik yılın ilk döneminde öğrenciler, lise, ders seçimi ve eğitim teknolojisini tanımalarını amaçlayan Öğrenme Öğrenim kursuna katılırmış. 

Öğrenciler, eğer gruplarında yer varsa, diğer şehir liselerinden ders seçebilirlermiş. Bu şekilde, okulun vermediği bir dersi başka bir lisede öğrenme imkanı oluşmuş. Laponya Üniversitesi'nde, öğrenciler temel çalışmalara katılma ve daha sonra Laponya Üniversitesi'nde okuma hakkına sahipmişler. 

Ulusal derslerin yanı sıra, okul ek çalışmaları desteklemek için ileri ve uygulamalı dersler sunmaktaymış. Bu dersler öğrencinin tercihlerine göre uygulanırmış, ancak her akademik yılda mutlaka uygulanmazmış. Lyseonpuisto Park'ta IB hattı, Uluslararası Bakalorya tarafından onaylanan ve bir Uluslararası Bakalorya (IB Diploması) tarafından onaylanan iki yıllık bir müfredatta veriliyormuş. Eğitim dili İngilizce olup, öğretim video-konferans ekipmanı yoluyla kısmen Oulu Lyseo lisesinden veriliyormuş.

Ülkemizde Ne Oluyor?

Finlandiya’nın en ücra köşesinde bile böyle bir eğitim sistemi varken ülkemizde neler oluyor? Din eğitimi, Hz Muhammedin yaşamı, Kuran vb öne çıkarken integral matematik dersinden kaldırılıyor. Mavi Vatan’ın müfredata girmesi çok iyi ancak daha çok Atatürk ve devrimleri olmalı, daha çok yurttaşlık bilgisi olmalı, CEDES uygulamaları incelenip, çok yanlışları olan bu uygulama düzeltilmeli gibi birçok dikenli alan var.

Din, inanç huzurlu bir yaşam için gerekli ama dini bu yoğunlukta öğretmenin yeri okul değil, aileler ve camiler. İsteyen aile çocuğunu din eğitimi için camiye yollayabiliyor, çocuğuna inanç ve dini öğretebiliyor, bu ailede zaten oluyor, Kuran kurslarında da bu eğitim isteyen veriliyor.

Okul ise müspet bilimlerin öğretildiği, çağı yakalayan bilgilerin olduğu bir yer, aile çocuğuna integrali ve benzer konuları evde öğretemiyor. Yeni müfredatın tartışıldığı bu günlerde Milli Eğitim Bakanlığı’nın yanlış yapmadan dünyadaki iyi uygulamaları inceleyip örnek alması çocuklarımızın öğrenmesi, çağı yakalaması için gerekli motivasyonu ve başarıyı getirecektir. 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yücel nural 2 Mayıs 2024 Perşembe 12:40

Son derece doğru saptamalar.. eğitim-öğretim bir çok bilim dalını (pedagojı.psıkoloji.sosyoloji.mukayeseli kültür tarihi.ve tabii positiv bilimler gibi )ıçeren bir uzmanlık dalıdır.sadece din eğitıminin romantizmiyle dünya uygarlığına ulaşmak hayal bile edilemez.başarılarının devamını dilerim Sevgiyle sevgili Berna

Yorumu oyla      0      0  
Aksel 1 Mayıs 2024 Çarşamba 19:32

Önemli olan Türkiye laik bir ülke. Eğitim de dinin yeri kısıtlı olmalı

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva