HABERLER>MUTFAK
1 Haziran 2017 Perşembe - 11:45

Ramazanda içinizi ferahlatacak yaz çorbaları

On bir ayın sultanı Ramazan uzun süredir yaz aylarına denk geliyor. Sıcaklarla beraber oruç tutanlar için iftar vaktinde serinletici ve hafif yemekler iyi bir alternatif oluşturuyor. İşte iftara özel yaz çorbaları önerileri:

Ramazanda içinizi ferahlatacak yaz çorbaları

Ayran Aşı Çorbası

Yaz aylarının vazgeçilmezi bu çorbanın yapımı da oldukça pratik. 1’er su bardağı buğday ve nohudu ayrı olarak haşlayın. Daha sonra bir tencereye alıp üzerleri kapanana kadar su ekleyin. Su kaynayınca 4 su bardağı yoğurdu kaynayan su ile ılıştırarak bir kâse karıştırın. Yavaş yavaş tencereye döküp karıştırarak pişirin. Kıvamını su dökerek ayarlayın. Pişmeye yakın tuzunu ve baharatını ekleyin. Altını kapattıktan sonra ince kıyılmış dereotu ve nane yaprakları ekleyip soğumaya bırakın.

Semizotlu Mercimek Çorbası

1 soğanı minik minik doğrayın. Az yağda kavurun. 1 yemek kaşığı salça ve 2 bardak su ekleyip 1 kâse mercimeği ilave edin. Kaynadıktan sonra altını kısıp ince ince kıyılmış 1 demet semizotunu ekleyin. Sürekli karıştırarak pişirin. Blender’dan geçirip su ekleyerek kıvamını ayarlayın. Kaynadıktan sonra tuz ve baharatlarını ekleyip dinlendirin.

Tarhana Köfteli Çorba

Farklı bir lezzet arayanlar için de tarhana köfteli çorba ideal bir lezzet. 1 su bardağı bulguru ıslatın. Suyunu biraz çektiğinde 3 yemek kaşığı tarhana 3 yemek kaşığı un ve baharatları ekleyip yoğurun. Misket büyüklüğünde toplar yapın. Küp küp doğranmış 1 adet soğanı az yağ ile kavurun. 1 yemek kaşığı salça ve1 adet kıyılmış sarımsak ekleyip kavurmaya devam edin. Üzerine biraz su ekleyip kaynamasını bekleyin. Yavaşça köfteleri ekleyin. Köfteler pişince baharatlarını ekleyip altını kapatın.

Mantı Çorbası

Yarım su bardağı yeşil mercimeği haşlayın. Küp küp doğranmış 1 soğanı az yağda kavurup birer yemek kaşığı salça ve un ekleyin. Kavurduktan sonra su ekleyin. Kaynayınca 2 su bardağı mantıyı ilave edin. Mantılar pişince baharatlarını ekleyip altını kapatın.

Sarı Mercimek Çorbası

Her mevsim vazgeçilmeyen çorbalardan biri de mercimek. 1 su bardağı sarı mercimeği haşlayın. Yarım fincan bulgur yarım fincan pirinci yıkayıp mercimeğe ekleyin ve pişirin. Bir tencerede minik doğranmış 1 soğan ve 2 adet sarımsağı az yağda kavurun. Salçasını ekleyin. Haşlanan mercimek ve pirinçler ilave edilip suyunu ayarlayın. Ayrı bir tavada az tereyağını eritip nane, pul biber ve kekik ile birlikte çorbaya ilave edin.

Domates Çorbası

Yaza en çok yakışan çorbaların başında domates çorbası geliyor. 3 adet domates rendesi, 2 yemek kaşığı domates salçası ve 2 yemek kaşığı unu kavurup pişirin. Üzerine su ekleyerek kıvamını ayarlayın. Ayrı bir tavada az tereyağı, nane baharat eritip çorbaya ilave edin. Kaynadıktan sonra tuzunu ekleyip ocaktan alın. Servis ederken üzerine kaşar rendesi serpebilirsiniz.

Şehriyeli Havuç Çorbası

2 adet havucu rendeleyip az yağda soteleyin. Biraz su ekleyin haşlayın. İyice yumuşayınca blender’dan geçirip püre haline getirin. 1 yemek kaşığı un ve biraz su ile kıvamını ayarlayın. Kaynadıktan sonra şehriyeleri ilave edin. Şehriyeler pişince ocaktan alın.

Yayla Çorbası

1 çay bardağı pirinci yıkayıp biraz su ile haşlayın. Bir kâse yoğurt, 1 yumurta ve 1 yemek kaşığı unu çırpın. Pirinçler yumuşayınca suyu alıp yoğurdu ılıştırarak tencereye ilave edin. Kıvamını ayarlayın. Bir tavada erittiğiniz tereyağı ve naneyi üzerine gezdirip kaynadıktan sonra altını kapatın.( Hürriyet)

 
Karşıyaka Tramvayı'na namaz molası!
 
Adına şiir yazdığı topraklarda şehit oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yöresel ekmekler festivalde yarışacak
Urla Barbaros köyü 19-21 Mayıs tarihleri arasında 2. Oyuk Festivali’ne ...
Harabeydi... İzmir'in lezzet durağı oldu!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, ilgisizlikten çökmek üzere olan tarihi konağı ...
Denizi, kumu, otları: Ege mutfağını yakından tanıyın
Radika salatası, İzmir köftesi, barbunyası ile damaklara lezzet katan ...
 
Her sofranın baştacı: Börek
Börek dünyanın pek çok kültüründe yer bulan bir yemek türü. Her toplum ...
Sipariş şampiyonu 'kuru fasulye'
Mutfağa girmeyi sevmek zorunda değiliz ama yemek yemeye mecburuz. Hele ...
Asırlık lezzet: İnegöl Köfte
Köfte yurdu gibiyiz ama en bilinen köfte İnegöl köfte üstelik sadece 110 ...
 
Yöresel otların bayramı var
İster pazarlara ister doğaya çıkın birçok yabani ot sizi bekliyor. Geleneksel ...
Fuar İzmir'de en kaliteli zeytinyağına ödül
Uluslararası Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından düzenlenen dünyanın ...
Kemeraltı klasiği Yoğurtçu Hasan
Kemeraltı klasikleri arasındadır Yoğurtçu Hasan’da kahvaltı yapmak. Esnafı, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva