HABERLER>MUTFAK
1 Mayıs 2017 Pazartesi - 10:47

Yöresel otların bayramı var

İster pazarlara ister doğaya çıkın birçok yabani ot sizi bekliyor. Geleneksel Ege otları pişirme yöntemlerine son zamanlarda füzyon mutfağı ile yeni dokunuşlar sunuluyor ve çok yakışıyor.

Yöresel otların bayramı var

Tüm dünyada yeni bir trend var füzyon Mutfağı. Son dönemde bol bol örneğini gördük, tattık.. Bazıları çok yakıştırmış karıştırdıkları yerel ve dünya tatlarını ama bazılarını ise damaklarımız pek kabul etmedi doğrusunu söylemeliyiz. Dünyada ‘fusion cuisine’ olarak bilinen mutfak kültürü, Türkçe’ye ‘füzyon mutfak’ olarak geçmiştir. Füzyon, kelime olarak karışma, birleşme anlamına gelir. Yani en net ve kısa haliyle, füzyon mutfak için, farklı mutfak kültürlerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir ‘sentez’ diyebiliriz.

Füzyon mutfak derken, dünya mutfaklarından detayların bir araya getirilip ‘kaynaştırılarak’ ortaya yeni ve nispeten farklı lezzetler çıkarılmasından bahsediyoruz en basit haliyle.

Uzakdoğu’ya ait bir yemeğin, Güney Amerika’ya ait bir pişirilme yöntemiyle hazırlanmış, Fransız soslarıyla sunuluyor olması, füzyon mutfağına sağlam bir örnektir.

Durum bu olunca ortaya, kulağa garip gelebilecek yemek isimleri çıkabiliyor tabii, ‘soyalı dondurma’ ya da ‘körili sütlaç’ dendiğinde zihninizde lezzetsiz sunumlar canlansa da usta ellerin kontrolünde füzyon yemekleri çok lezzetli olabiliyor.

Refika Birgül, Türk füzyon mutfağına değindiği bir yazısında, “Füzyonu üç farklı şekilde düşünebiliriz. Bunların ilki, farklı kültürlere ait yakın bölgelerin yemeklerinin karışımı. Eklektik diye de adlandırılan ikinci şekilde, bir yemek kültürü belirleyici olmakta, ancak diğer mutfakların teknik veya malzemeleri de kullanılmaktadır. Son olarak, herhangi bi mutfak belirleyici olmadan tüm dünya mutfaklarının bir araya getirilmesidir”  diyor.

HERKESE KEYİF VERMİYOR

Füzyon mutfağı, şeflerin gözünden incelendiğinde şüphesiz en eğlenceli çalışma alanlarından biri. Bi’ kere beceri ve yaratıcılık gerektiriyor. Sürekli yeni tarzlar deneme dürtüsü her şefte bulunur. Füzyon mutfağı sayesinde her şef daima yeni tabaklar sunma güdüsünü törpülemiş oluyor.

Fakat, yiyenler şefler kadar mutlu olamayabiliyor bu konuda. Çünkü füzyon tarzıyla hazırlanmış tabaklarda porsiyonlar çok küçük oluyor. Özellikle bizim gibi, yemeye düşkün toplumlarda doymadan masadan kalkmak hoş görülebilecek bir şey değil, bilirsiniz. Bir de, füzyon mutfağından tabaklar sunan restoranlarda, füzyon tabaklar her zaman için menüdeki diğer lezzetlerden biraz daha ‘tuzlu’ oluyor. Kısacası, gurme değilseniz ya da yeni tatlar peşinde özel bir damak zevkiniz yoksa ‘az yiyip çok ödemek’ akıl karı gelmiyor.

Aslında füzyon, yemeğin bir anlamda küreselleşmesidir. Bu açıdan bakıldığından, Türk mutfağının kapıları yüzyıllardır füzyon mutfağına açıktır zaten.

GELENEKSEL Mİ, YENİLİKÇİ Mİ?

Osmanlı gibi çok uluslu bir toplumun, mutfağı da çok uluslu olduğundan, farklı kültürlerden beslenen yemeklere alışkınız demeye çalışıyoruz. Hem yüz ölçümü olarak geniş hem de mevsimsel açıdan düşünüldüğünde çeşitlilik gösteren yiyeceklere sahip Osmanlı, mutfağına da bu çeşitliliği yansıtmıştır. Kültür olarak Osmanlı’dan doğan bir toplum olduğumuz için de Türk mutfağı da bu çeşitliliği sağlamaktadır.

Öte yandan, yeme kültürünün küreselliği artık tartışma götürmez olduğu için, evlerimizde de füzyon tekniklerini her zaman uyguluyoruz. Örneğin, ocağınızın sağ arka ateşinde, malzemelerini kendi buzdolabınızdan çıkarıp hazırladığınız, üzerine memleketinizden gelen halis zeytinyağını gezdirdiğiniz et soteye, bir tutam köri eklediğinizde siz de artık füzyon mutfağına ufak da olsa bir giriş yapmış oluyorsunuz.Sonuç olarak, insanı ön yargılı olmaya kolaylıkla sevk edebilecek füzyon mutfağından örnekler, her zaman çok da kötü sonuçlar ortaya çıkarmayabiliyor.

FARKLI TATLAR

-Elma sirkesinde ıslah edilmiş mango yahnisi(sapıyla)
-Yoluna taş koyulmuş balzamik soslu kuzu böbreği
-Teriyaki soslu bir buçuk Adana
-Uykusunu pitaya kompostosu yatağında almış uykuluk
-Biber salçalı mamey tatlısı

Gülmeyin, patlıcan beğendili sufle diye bir tarif gerçekten var füzyon mutfağında… Bunlar neden olmasın? Önemli olan onları birbirine yakıştırabilecek ehil bir şef… (Nurhayat TALAY)

 
CHP İl Başkanı Güven'den 1 Mayıs mesajı
 
İHA ile Irak'ın kuzeyinde 3 terörist etkisiz hale getirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fuar İzmir'de en kaliteli zeytinyağına ödül
Uluslararası Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından düzenlenen dünyanın ...
Kemeraltı klasiği Yoğurtçu Hasan
Kemeraltı klasikleri arasındadır Yoğurtçu Hasan’da kahvaltı yapmak. Esnafı, ...
500 yıllık bir lezzet: 'Şibörek'
İzmir’in Değirmendağı’na ilk defa 500 yıl önce, son kafilede de 200 yıl ...
 
Ödemiş köfte
Ödemiş köftesi yemek için fırsat bulup Ödemiş'e kadar gidemeyenler için ...
Soframızın vazgeçilmezi
Son günlerde Prof. Dr. Canan Karatay’ın “Zehirdir” diyerek yüklendiği ...
Ya çok seversiniz ya da hiç sevmezsiniz
Türkiye bir peynir cenneti. Her yöreye özgü yüzlerce peynir çeşidimiz ...
 
Ne kadar Egelisiniz?
Ege mutfağı son yıllarda tüm dünyada popüler hale geldi. Peki siz ne kadar ...
İzmir’de İzmir köfte yenir
Kentin esnaf lokantalarının ve ev yemekleri restoranlarının baş tacı İzmir ...
Türkiye’nin kebabı
Kebabın bin bir çeşidi bu ülkede yapılıyor. Orta Asya’dan gelen hayvancılık ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva