HABERLER>MUTFAK
11 Mayıs 2017 Perşembe - 09:57

Her sofranın baştacı: Börek

Börek dünyanın pek çok kültüründe yer bulan bir yemek türü. Her toplum kendi malzeme ve yöntemi ile börek yapmış. Meksikalı'nın taco'su, İtalyan'ın lazanya'sı İngiliz'in turta'sı da aslında bir tür börek. Bizim su böreğinin yerini tutar mı bilmem ama dünyanın dört köşesinde binlerce börek türü var.

Her sofranın baştacı: Börek

Börek Türk Mutfağının geleneksel lezzetlerindendir. Dünyada da sevilen ve her coğrafyaya göre farklı lezzet ve malzemeler ile farklı yöntemlerle yapılan börekler sevilerek tüketiliyor. Osmanlı imparatorluğu döneminde meşhur olan börek,balkanÜlkelerinde de yaygındır. Böreğin temel maddesi yufkadır. İsteğe göre yufkanın içine peynir, kıyma,ıspanak ya da daha değişik sebzeler konularak hazırlanır. İçi boş ya da malzemeli de olsa hamurla yapılan tüm çeşitlerine börek demek sanırım yanlış olmaz.
Türkiye' nin dışında kalan ve hala sevilerek pişirip yenilen böreklerin bugünkü isimleri Arnavutluk Byrek ya da Boureg, Bulgaristan Banisa Çuşka Byurek. Ayrıca beyaz peynirle doldurulmuş bibere de börek muamelesi yapılsa da bence uygun değil.
Eski Yugoslavyada Pita Bosna-Hersekte içinde ne bulunduğuna bağlantılı olarak isimi farklıdır.  Burek et, patates ve soğan, Bundavera- kabaklı, Zeljanica-ıspanaklı, Krompiruša-patatesli ve Sirnica-peynirli börek demektir.

Şİ BÖREK

Çiğ (Şi) börek, kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Kırım Tatar yemeğidir. Türk börek kültüründe çok özel bir yere sahiptir.
Çiğbörek, Kırım Tatarları arasında; Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek, Çiborek şeklinde de adlandırılır. Bu börek Çiğ Köfte gibi çiğ et ihtiva etmez, ancak et böreğe pişirilmeden konur.
1500 yıllık tarihi olan Çiğbörek Orta Asya’dan göçen atalarımızın en çok sevdiği yemektir. Çiğbörek Anadolu’da hatta Avrupa’da yapılsa da bu yemeği en çok sahiplenenler Kırım Tatarlarıdır. Avrupa’da yapanlar da Kırım Tatarlarıdır.
Öyle ya da böyle en eski Türk yemeklerinden biri olan Çiğbörek çok hassas dengelere sahip bir yemektir.

SU BÖREĞİ

Bu börek Anadolu'da yörüklerden yerleşik kültürlere kadar her evin mutfağının vazgeçilmezidir. İçine mutlaka beyaz peynir konulur ancak son yıllarda kıymalı türleri de yapılıyor ama ilgi görüp görmediğini bilemem.
Su böreği sadece yumurta ile yoğurulan hamurun açılıp parzalar halinde suda haşlanıp ardasına tereyağ konulup ortasına da peyaz peynir konulup tepside ocak üzerinde çevrilerek pişirilmesi ile hazırlanır. Su böreği fırına verilmez. Çevrilerek pişirilmesi şarttır.
Profesyonel mutfaklarda kendiliğinden dönen ocakların üzerinde pişer. Evlerde ise hanımların koluna kuvvet, çevire çevire pişirilir. Konya, Gaziantep başta olmak üzere Türkiye'de su böreğini bilmeyen şehir yoktur.

KÜRT BÖREĞİ

İstanbul'la özdeşleşmiş, İstanbul'un yemek literatürüne girmiş bir yiyecek çeşidi. Zengini de fakiri de bu lezzetin meraklısı hatta müdavimi olanların sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Çıtır çıtır onlarca kattan oluşan görüntüsü, altın sarısı rengi ve üzerine dökülen pudra şekeriyle bambaşka bir tat sunan sade börek ya da diğer adıyla Kürt böreği, aslında Ege Bölgesi pişi diye biliyor.
Mazisi yüzyıllar öncesine dayanan Kürt böreğinin hikayesi Osmanlı yıllarında başlıyor. Osmanlı'nın doğu illerinden İstanbul'a çalışmak için gelen ve çoğunlukla hamallık yapan işçilerin arasında gücü diğerleri kadar fazla olmayan, kilolarca ağırlıktaki çuvalları taşıyamayan ve hatta birkaç kez yüküyle birlikte denize düştüğünde arkadaşları tarafından kurtarılan Sarı Mehmet, Kürt böreğinin mucidi.
Yük taşımada başarısız olunca arkadaşları arasında Rengo diye çağırılan Sarı Mehmet başka bir iş yapmaya karar verir. Un alıp bir hamur açan ve içine koyduğu yağ ile bunu pişiren Sarı Mehmet, yaptığı yiyeceği ilk olarak arkadaşlarına satar. Tadının beğenilip, arkadaşları arasında çokca satılması ile işi büyütür ve bir dükkan kiralar. Zamanla işçilerin yanı sıra vatandaşlara da börek satmaya başlar Sarı Mehmet. Vatandaşlar yapan kişinin adını bilmedikleri için 'Kürt'ün böreği, Kürt'ten aldık' gibi söylemlerle yiyeceğin de adını koymuş olurlar: Kürt böreği..
Bugün İstanbul'da börekçilik yapan 5000'e yakın esnaf var ve bunların geldiği memleket ise yüzde 99 aynı; Bingöl'ün Kiğı ilçesi. Dededen, babadan kalma mesleklerini sürdüren Kiğılılar; yaptıkları böreğin püf noktaları konusunda ise ser verip sır vermiyorlar.
Böreğin yapımı ile ilgili sır vermeyen ustaları sadece 3-4 çeşit unun karışımından oluşan hamurla yapıldığını açıklıyor. Kürt böreği başta olmak üzere yaptıkları diğer ürünlerde de maya kullanmadıklarını bu nedenle sağlıklı olduğunu ve mideyi rahatsız etmediğini söyleyen börek ustaları Ankara, İzmir gibi yerlerde de Kürt böreği dükkanı açmışlar ancak  tutmamış. Kapatıp, İstanbul'a geri dönmüşler.

TARİHİ SARIYER BÖREĞİ

Sarıyer'de yüzyıllardır yapılan ve tarihi Sarıyer böreği diye bilinen bir börek türü var. Bu börek nereden gelmiş, nasıl yapılmış net bir bilgiye ulaşamadım. Rusya'dan Osmanlı döneminde gelen ve Sarıyer'e yerleşen beyaz Ruslar'ın yaptığı ile iglili söylentiler var ancak kesin değil. Sarıyer böreğinin içine kıyma, soğan ve çam fıstığı konuluyor. Cevizlisini de yedim ancak yaygın olduğu için mi çam fıstığı pahalı diye mi konuldu bilmem.
Boşnak böreklerini anlatmaya ise sayfalar yetmez.(Nurhayat TALAY)

 
Gurme İzmir Fuarı raporu: Sektörden büyük ilgi!
 
Sağlık İçin Hareket Günü’nde spor yaptılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sipariş şampiyonu 'kuru fasulye'
Mutfağa girmeyi sevmek zorunda değiliz ama yemek yemeye mecburuz. Hele ...
Asırlık lezzet: İnegöl Köfte
Köfte yurdu gibiyiz ama en bilinen köfte İnegöl köfte üstelik sadece 110 ...
Yöresel otların bayramı var
İster pazarlara ister doğaya çıkın birçok yabani ot sizi bekliyor. Geleneksel ...
 
Fuar İzmir'de en kaliteli zeytinyağına ödül
Uluslararası Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından düzenlenen dünyanın ...
Kemeraltı klasiği Yoğurtçu Hasan
Kemeraltı klasikleri arasındadır Yoğurtçu Hasan’da kahvaltı yapmak. Esnafı, ...
500 yıllık bir lezzet: 'Şibörek'
İzmir’in Değirmendağı’na ilk defa 500 yıl önce, son kafilede de 200 yıl ...
 
Ödemiş köfte
Ödemiş köftesi yemek için fırsat bulup Ödemiş'e kadar gidemeyenler için ...
Soframızın vazgeçilmezi
Son günlerde Prof. Dr. Canan Karatay’ın “Zehirdir” diyerek yüklendiği ...
Ya çok seversiniz ya da hiç sevmezsiniz
Türkiye bir peynir cenneti. Her yöreye özgü yüzlerce peynir çeşidimiz ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva