HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Eylül 2013 Cumartesi - 13:15

EXPO’da Yunan Adaları İzmir’den yana!

Çeşme Esnaf Odası’nın Sakız Adası’na çıkarma yaptı. ‘Yunanistan EXPO’da Dubai’yi destekleme kararı aldı’ haberlerinin aksine Adalar’dan İzmir’e tam destek geldi.

EXPO’da Yunan Adaları İzmir’den yana!

İZMİR - Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras'ın 27 Kasım'da Paris'te yapılacak EXPO 2020 oylamasında İzmir yerine Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehrine oy vereceklerini resmen açıklaması üzerine Çeşme Esnaf Odası, Sakız Adası’na çıkarma yaptı.
 
Çeşme Esnaf Odası Başkanı Mustafa Cenger, Sakız Belediye Başkanı Polidoros Lamprinoudis ve Sakız Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Vasilis Pappas ile görüştü.
Sakız Belediye Başkanı Polidoros Lamprinoudis ve Sakız Ticaret Odası Başkanı Vasilis, İzmir’in EXPO adaylığını destekleyeceklerini söyledi.

Sakız Ticaret Odası’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Sakız Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Vasilis Pappas İzmir’i rahatlatacak açıklamalarda bulundu.
 
Pappas, “Ege Denizi’ndeki adalar olarak İzmir’i destekliyoruz. Sakız Ticaret Odası olarak Başbakan Samaras’a mektup gönderdik ve İzmir’i desteklediğimizi belirttik. Hükümetten bize henüz resmi bir cevap gelmedi. Dubai kararı hükümetin verdiği eski bir karar. Bu karar 1.5 yıl önce alındı. Bu karar adaların baskısıyla değişebilir. Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın çevresindeki milletvekillerine Dubai kararını değiştirebileceklerini söylediğini öğrendik” diye konuştu.
 
‘KAZANIRSAK HEPİMİZ, KAYBEDERSERSEK YİNE HEPİMİZ KAYBEDERİZ”
Sakız Ticaret Odası’nda dün düzenlenen basın toplantısına Çeşme Esnaf Odası Başkanı Mustafa Cenger ve Başkan Yardımcısı Osman Köfüncü, Sakız Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Vasilis Pappas, Sakız küçük Oteller ve Pansiyonlar Birliği Başkanı ve Sakız Ticaret Odası Meclis Üyesi Dimitri Mavrodikos, Kuzey Adaları Turizm Bölge Müdürü Litsa Lykou, Sakız Ticaret Odası Meclis Üyesi Nikos Fykazis katıldı.

Çeşme Esnaf Odası Başkanı Mustafa Cenger, Çeşme’deki esnaf teşkilatının selamını ileterek konuşmasına başladı. Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın Dubai’ye oy vereceğini açıklamasının ardından apar topar Sakız Adası’na gelerek toplantı yapmaya karar verdiklerini belirten Başkan Cenger, “Hazırlıklı bir toplantı olmadı. Komşumuza gelir gibi çat kapı geldik. Sizlerle birlikte olmaktan mutluyum. İzmir EXPO’ya aday. Bu konuyla ilgili buraya geldik. Geçtiğimiz günlerde Sayın Samaras’ın Dubai’yi destekleyen yazıyı Başbakanımıza iletti ve bu Türk kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Biliyorsunuz geçen yıl Çeşme ve Sakız işbirliği ile hem dostluğumuz hem kültürümüz hem de ticaretimiz gelişti. Gittiğimiz fuarlarda hem Sakız’ı hem de Çeşme’yi tanıtırken o dönemdeki Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay ve Yunanistan Turizm Bakanı çalışmalarımızdan övgüyle bahsetmişti. Bu Ege’deki tüm adaların menfaatine olan bir proje. Fakat Başbakan Samaras’ın beyanından sonra Türkiye’deki günlük gazetelerde ‘Yunanistan’ı protesto edelim, bayramlarda tatillerde oraya gitmeyelim’ diye bir hareket başladı. Bizim de buraya gelme sebebimiz gerçekten bu. Türklerin adalara verdiği ticari katkının çok daha fazla olmasını istiyoruz. İzmir’in Expo adaylığıyla ilgili ne düşünüyorlar onu öğrenmek için buraya geldik” dedi.
 
Birlikte hareket etmeleri gerektiğini vurgulayan Cenger, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Çabalarınızı görüyorum. Bunu arttırarak devam ettirmenizi istiyorum. Yunanistan’ın bizim lehimize karar almasını istiyoruz. Burada en büyük görev Sakız adası olarak sizlere düşüyor. Az önceki ziyaretimizde Sakız Adası Belediye Başkanına mektuplar yazıldığı ve İzmir’e destek olunacağını duyduk. Dostuz ve dostluğumuzun gereğini yapıyoruz. Bugüne kadar verdiğiniz desteklere teşekkür ederiz. Sadece Yunanistan’ın oyu değil, diğer ulaşabilecek BİE delegelerine de etki edebilirseniz mutlu olacağız. Sakız Belediye Başkanı ile yaptığımız konuşmada hem Pasok ve hem de Yeni Demokrasi Partisinden iki milletvekilinin İzmir’i destekleme konusunda çalışma başlattıklarını öğrendik. Çok mutlu olduk. Bu süreçte sizlerin çabalarını İzmirlilere de duyuracağız. Sizlerin çabaları bize güç verir. Kazanamazsak bile bu dostluğumuzu etkilemez.”

‘29 Eylül’de Girit’te toplantı yapılacak’
Sakız küçük Oteller ve Pansiyonlar Birliği Başkanı ve Sakız Ticaret Odası Meclis Üyesi Dimitri Mavrodikos, İzmir’in EXPO adaylığını desteklediklerini belirterek Girit’te 29 Eylül’de bir toplantı yapılacağını ve bu toplantıya Yunanistan’daki tüm belediye başkanlarının katılacağını söyledi. Mavrodikos, toplanıda belediye başkanlarını İzmir’i desteklemeleri için etkilemeye çalışacaklarını ifade etti. İzmir Ticaret Odası’nın kendilerine bu sorunu aktardığında Ege Denizi’ndeki tüm adaların ticaret odaları olarak İzmir’i destekleme kararı aldıklarını söyleyen Sakız Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Vasilis Pappas, “Neler yaptığımızı anlatarak sözüme başlıyorum. Ticaret odamız diğer odalarla yaptığı görüşmelerde tüm adaların ticaret odaları olarak İzmir’i destekleme kararı aldık. Başbakan Samaras’a ve Yunanistan Dişişleri Bakanı’na mektup gönderdik. Ege Denizi Adalar Ticaret Odaları Birliği’nin ortak kararı bu. Biz Sakız Ticaret Odası olarak Demirtaş’ın bildirmesi üzerine Başbakan’a yazı gönderdik ve kimi desteklediğimizi ilettik. İzmir’in EXPO’yu alması durumunda ne olacağını ne gibi faydalar sağlayacağını anlattık. Birçok kere yazıştık. Bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Milletvekilleriyle de yazışıyoruz. Onlardan henüz resmi bir cevap gelmedi ancak Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın çevresindeki milletvekillerine kararı değiştirebileceklerini söylediğini öğrendik. Çünkü Dubai kararı eski bir karar. Yaklaşık 1,5 yıl önce alınmış bir karar. Bu bölgenin yapacağı baskılarla bu karar değiştirilebilir. Hükümet ve yerel yöneticiler aynı fikirlerde olmayabiliyor. Biz elimizden geleni yapacağız. Geçmişte çok başarılı işler yapıldı. Umarım ki, hükümetin kararı ne olursa olsun işbirliğimize zarar verici olmaz. Çünkü bu işten ikimiz de zararlı çıkarız. Sanıyorum ki, hükümetten İzmir’i destekleyecekleri yönünde bir cevap alacağız” dedi.Ege Bölgesi Kuzey Adaları Turizm Bölge Müdürü Litsa Lykou, turizm yetkilisi olarak adalarda neler olduğunu çok iyi bildiğini ifade etti. İstanbul’daki turizm fuarında İzmir’i EXPO yolunda destekleyeceklerini söylediklerini belirten Lykou, yıllardır yapmak istedikleri işbirliğini sonunda gerçekleştirdiklerini ifade etti. Samaras’ın kararının kendileri için de sürpriz olduğunu anlatan Lykou, “Bizim oyumuz İzmir’den yanaydı. Sakız Adası ve diğer adaları İzmir’i destekleyecekler. Bundan eminiz. 2-3 yıldır Midilli Adası’nda yapılan fuara Türk işadamları yoğun bir şekilde gelmektedir. Bu da ilişkilerimizi ne duruma geldiğini gösteriyor. Şunu unutmayalım ki Sakız adası bu yıl çok fazla destek aldı. Bu kararın değişeceğini düşünüyorum. Ne Belediye Başkanları ne de Ticaret Odaları Başkanları devletin almış olduğu karar katılmıyor” şeklinde konuştu.
 
Belediye Başkanı İzmir’in yanında
Sakız Belediye Başkanı Polydoros Lamprinoudis makam odasında yapılan görüşmede İzmir’i desteklediklerini ifade etti. İzmir'in yerine Dubai'nin seçilmesi durumunda bu bölgede bulanan adaların Dubai'den hiç bir şey kazanamayacağını vurgulayan Başkan Lamprinoudis, şöyle konuştu: “Son yıllarda her iki taraf da hem turizm hem de ticaretin için ciddi çalışma sergiledi. Ülkeyi yönetenlerin farklı kararlar alması durumunda bu ilişkimizin bozulmasını istemiyorum. Bu sebepten dolayı ben Başbakan Samaras’a mektup gönderdim. Aynı şekilde bu bölgede bulana partilere ve milletvekillerine gerek telefonla gerek mektupla bilgi verdik.  Biz bütün gücümüzle EXPO 2020'nin  İzmir'de olması için bastıracağız. Biz şikayetimizi dile getirdik. İnanıyoruz ki EXPO 2020 İzmir’e gelecek ve bunun bize de faydası olacak."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli’de toplu sünnet şöleni
Çeşitli sosyal projeleri aksatmadan devam ettiren Çiğli Belediyesi, geleneksel ...
İşte o rapor: Üniversiteler çöp tesisi için ne diyor?
Karşıyaka Belediyesi tarafından Yamanlar'a yapılması planlanan çöp tesisi ...
Bornova’da havuz keyfi tam gaz
Bornova Belediyesi’nin Işıkkent Tesislerindeki yarı olimpik açık ve kapalı ...
 
Öğrencilerden Başkan Ülgür’ü terleten sorular
Yeni eğitim-öğretim yılının ilk haftasında Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin ...
‘Çöp’te kritik açıklama: Odalardan yeşil ışık mı?
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Karşıyaka Yamanlar’da yapılması ...
İzmir’in Avrupa gecesinde gündem EXPO
İzmir’de gerçekleştirilen Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Yıllık İş ve Teknik ...
 
Konak'ta 'benzinlik' krizi tam gaz: Eski başkanlar ne dedi?
Konak Belediyesi’nin Üçkuyular’da bulunan benzin istasyonunu satmak için ...
Karşıyaka'da Harem rüzgarı
Karşıyaka Festivali’nin 2. gününde Harem rüzgarı esti. Bostanlı Rekreasyon ...
Balçova'da gazilere özel gece
Balçova’da törenlerle katlanmaya başlanan Gaziler Günü, akşam Balçova ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva