Tayfun MARO
Yeni dil kurmak ve yeniden söylemek
23 Mayıs 2022 Pazartesi

Uygarlık aleminin son iki yüzyılda sanayi devrimiyle hemhal yazdığı tarihi yeniden ve farklı bir bakış açısıyla okumanın zamanı geldi.

Zamanı geldi, çünkü değerler sistemi sağlı sollu çöküyor.

İnsanlığın sömürüden kurtuluşuna dair solun büyük iddiası 20. yüzyıl biterken son buldu.

Bu yüzyılda, yeryüzünde yaşayan 8 milyar dolayında insanın yaklaşık 6 milyarı yoksul, 1 milyar kadar insan aç. Her gün, 20 bin dolayında insan açlıktan ölüyor. Ve en kötüyü henüz görmedik.

Günümüz dünyasının acı gerçeği; Yoksulluk, ideolojilerin beslendiği en verimli kaynaktır. Sağ ve sol ideolojiler varlığını yoksullara borçludur.

Kapitalizm doğası gereği yoksulluk üretir ve bu yoksulluğu yönetir. Daha iyi bir hayat veya sınıf atlamak ihtimali yoksulları motive eder.

Sol ise bu yoksulluğa son vermek iddiasıyla varlığını anlamlandırıyor.

Gelin görün ki yoksulluk durmadan büyüyor.

Dünya ölçeğinde iki savaştan sonra sanayi devrimiyle ortaya çıkan uluslararası sistemin yarattığı Dünya problemleri, neo-liberal dönemin ardından, sistemi dengeden çıkardı ve çok ağır bir bunalımı tetikledi.

Hazin ama gerçek, ortaya çıkan değişim ihtiyacı üzerine solun öyle aman aman fikir ürettiği yok; son iki yüzyılda olan biteni tören ve gösteri olarak anmak ve ezberindekini tekrarlamak dışında sol varlık gösteremiyor, ezber bozmak zor geliyor.

Sosyalistlerin, komünistlerin felsefeyle düşünmeye, düşünmenin yöntemine ve problematiği ihmal etmeden soru sormaya dair yaptığı katkıyı solun genel durumuyla karıştırmamak lazım.

Yeni bir dil kurmanın ve yeniden söylemenin ihtiyaç olarak ortaya çıktığı dijital çağın şafağındayız. Solun tarihi sorumluluk yüklenerek bu ihtiyacın gereğini yerine getirmesi, haklı bir beklentidir.

Değişen maddi koşullar, yeni bir dil kurmayı ve mümkünse her şeyi yeniden söylemeyi bir zaruret olarak insanlık gündemine getirdi.

Bu meseleyi şimdi ele almazsak ileride kuşaklar arası kopuş kaçınılmaz olacak. Bu defa, kuşak çatışması değil, kuşaklar arası kopuş söz konusu.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 26 Mayıs 2022 Perşembe 11:02

Sadece traktörleri elektrikli motorla çalıştırsak ve her çiftçinin tarlasının bir bölümüne kurulacak güneş paneliyle traktörünü şarj etmesini sağlasak. Evlerin çatılarını güneş panlleriyle doldursak enerji bağımlılığımız biter. Fiyatlar ucuzlar. Bunları yapmak için teknofest gençliğine ihtiyaç yok.

Yorumu oyla      2      3  
Karaoğlan 26 Mayıs 2022 Perşembe 08:39

Teknolojinin içine doğmuş nesiller ile olabilir. Halen toplum daha karma yapıda, teknolojiyle hiç teması olmamış nesiller hala hayatta. Bu nesillerin tükenmesi , bilgisayar dünyasına doğan nesillerin kalmasıyla yeni fikirler hayata hakim olacaktır. Bu tezle 40-50 yıl sonra ihtiyaç olan beklenen yeni düşünce sistemlerinin gelişeceğini tahmin ediyorum.

Yorumu oyla      3      3  
Otogar metro ne oldu? 24 Mayıs 2022 Salı 16:24

AKP'nin seçim kaybetmesi Kılıçdaroğlu'nun uzaya gönderilmesine bağlıysa zaten geçmiş olsun. Ülkenin şu halinde AKP'nin seçimi açık ara kaybetmesi gerekiyor. 20 yıllık iktidar sonunda ülkenin geldiği hâl berbat durumda. AB'ye gireceğiz dediler, 5 milyon Suriyeli, Afgan ülkeye girdi. Dünyanın sayılı ekonomilerinden biri olacağız dediler, döviz patladı, enflasyon rekora gidiyor. Hiçbir şeyin yanına yaklaşılmıyor. Muhalefetin noname olmayan ortak bir adayla seçime girmesi gerekiyor.

Yorumu oyla      2      3  
Lombak-Uzay programı önemli 23 Mayıs 2022 Pazartesi 22:21

CHP tabanı Genel Başkanı uzaya gitmeye ikna edebilirse Millet ittifakı seçim kazanabilir.

Yorumu oyla      3      4  
Ne kapitalizmi yahu! 23 Mayıs 2022 Pazartesi 15:08

İzmir lağım kokuyor! Bununla da bitmiyor, yolları süpürenler baştan savma iş yapıyorlar. Çöp bidonlarinin kokudan yanına yaklaşılmıyor. Denetim sıfır. Vatandaş da yolları çöp bidonu zannediyor. Bu şehrin gazetecilerinin, köşe yazarlarının, en önemlisi de çevreciyim diye sürekli dava açan x platformlar nerede? Vekiller nerede? Herkes tutturmuş bir şey gidiyor. Sistem çökmeden pislikten öleceğiz. Yeni bir dilden önce şu çöp toplama-atma rezilliği değişmesi gerekiyor. 3 yıldır Tunç Soyer bu konuda ne yaptı?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva