Tayfun MARO
Seçim Dersleri
29 Mayıs 2023 Pazartesi

Seçim atmosferinde ülke ahvalini konuşmaktan dönüp kendimize bakamadığımızdan olmalı, seçmen ahvali her zaman gözden kaçıyor.

Söz israfından uzaklaşarak bir an halimize baktığımda gördüklerim, yadırganmayacak gibi değil.

Kendi geleceği için karar verecek erginlikte kişinin oy vererek ülkeyi yönetecekleri seçmesi gerekirken; bilmem neyinin kılı olmak veya “Pirooommm!” diye huzurunda kendinden geçmek gibi tapınma emareleri gösteren seçmen profili çok düşündürücüdür.

Öte yanda, “lider” dediklerimiz, seçmene nasıl bakıyor, nasıl algılıyor?

Liderin davranış biçimine bakılırsa, seçmen, peşinden gelen insan sürüsüdür.Haliyle, lider bunu biliyor ve kitlesini (sürüsünü) ona göre yönlendiriyor.

Mesela, lider, parmağıyla sandığı işaret ediyor ve nasıl oy kullanacağını, söylüyor. Öyle de oluyor. Veya kime oy vermeyeceğini sölüyor.

Nihayetinde, liderinin kült kişiliğine kurban insan sürülerinin yandaş veya taraf olmak gibi mazeretlerle kendini adaması, muktedirin bekası için gereklidir.

“Döver de söver de, kocamdır” kafasıyla seçmenin lidere biat ettiği koşullarda, iktidaraveya muhalefete güven duymak mümkün değil.

Derin bunalım günlerinin eşiğindeyiz. Gerek ülke gerek dünya koşulları gün yüzü göstermeyecek. Umutlu olmaktan ziyade çok sabırlı olmak gerekiyor.

Sevinç naraları atan iktidar grubu ve seçmen kitlesi, vasatlığın bütün emarelerini gösteriyor. 2023 seçimlerinin,“galibi olmayan seçimler” olduğunu anladıklarında her şey için çok geç olabilir.

Muhalefetin doğru gibi görülen yanlışı, Millet İttifakı ile başlayan toparlanışı, 6’lı Masa ve 8’li ekip ile anlaşılmaz hale getirmesidir. Millet İttifakı, anlaması kolay kısa bir metinle Ortak Program açıklasaydı, toplumsal ittifakı yüzlerce sayfalık ve binlerce maddelik cendereye sokmasaydı, sonuç çok farklı olabilirdi.

Dijital çağa hazırlanmak için ülkenin yeni toplumsal mutabakata ve “güçlü iç cepheye” ihtiyacı var. Dengeden çıkan kapitalist sistemin yarattığı derin bunalımda, Türkiye başka türlü ayakta kalamaz.

Hayat pahalılığı, özellikle metropollerde yaşayanların belini büküyor. İş dünyası uzun zamandır mutsuz. Sanayi ve tarım üretiminde çok sorun var. Şirketler ayakta zor duruyor. Doğu-Batı ekseninde gerilim tırmanmaya devam ediyor.

Öyle bir dönemin kapısı aralandı ki hem iktidarı hem muhalefeti çok zor günler bekliyor. Herkesin aklını başına alması gereken zamanların eşiğindeyiz. Yoksa, sorunların altında kalacağız.

Ve son seçim dersi; Cumhurbaşkanlığı sisteminde, Devlet’in bütün imkanlarıyla iktidara hizmet ettiği koşullarda, adil seçim beklemek abesle iştigaldir. En fazla, böyle seçim kılığına sokulmuş operasyonlarda oy kullanırız.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak'tan seçim dersleri 30 Mayıs 2023 Salı 09:38

Sürüyü güden çobandır ve onunla senin oyun eşittir. Çobanlık muteber bir meslektir.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva