Rifat ÖZER
İkincilerden birinciler...
21 Mayıs 2023 Pazar

Millet ve Cumhur ittifakı adaylarının Cumhurbaşkanlığı yarışının finali haftaya bugün…. Hani bazı yazılarda ‘o gün bugün’,

ya da ‘bugün o gün’ deriz ya…

Biraz da kafa karıştıran bir söylem mi oluyor bu? Bir okuyan diyor ki, yazılarını bazan anlayabilmem için iki, üç kere okuyorum. Seviyemi aşıyor… Bana göre yazar mısın!

Tamam da… o zamanda yazı uzun oluyor, okuyanlar sıkılıyor. Aşağı yukarı 5-6 yıldır bir söz emekçisi gibi yazıyorum her hafta.

Ancak ortasını hala da bulamadım ki!

Pazar günü ikinci tur seçimleri yapılacak. Bu seçimlerde ilk turun aksine, yüzde 50+1 şartı olmayacak… Kim fazla oy alırsa o seçilecek. Cumhurbaşkanımız kim olacak? Merak edilen bu!

Birinci tur birincisi, psikolojik olarak kazanmaya yakın olanı da… Sık sık da yazıldığı gibi, istisnaları da yok değil… oldukça da çok!

***

Dünyanın seçimle göreve gelen ilk Marksist Devlet Başkanı olan Dr. Salvador Allende’nin ülkesi Şili’de, 2022’nin Devlet Başkanı seçimleri yapıldı…

Adaylardan Kast, yüzde 27,9 oyla birinci, Boriç ise, yüzde 25,8’le ikinci oldu… Şili’de seçime katılma zorunluluğu olmadığından katılım oranı yüzde 47 olmuştu.

İkinci turda ise katılım oranı arttı, yüze 55,6 oldu. İkinci sıradaki solcu Avukat Boriç, yüzde 55,87 ile birinci oldu ve Devlet Başkanı seçildi!

***

Fransa Cumhurbaşkanı Pompidou’nun vefatı sonucu 1974 yılında seçimler yapılmıştı…

Bu seçimde ilk turda liberal sağcı Valeri Giscard d’Estaing yüzde 32,60 oyla ikinci, Sosyalist Parti Lideri Hukukçu François Mitterrand yüzde 43,25 oyla birinci olmuştu.

İkinci turda ise, Maliyeci Valeri Giscard d’Estaing yüzde 50,81 oy alarak birinci ve Cumhurbaşkanı olmuştu. Birinci turun birincisi François Mitterrand ise yüzde 49,19 oy alarak seçilememişti. Sonuçta ikinci birinci, birinci ikinci olmuştu.

Yine Fransa’da 1995 seçimlerinde…

Sosyalist Parti Lideri Lionel Jospin ilk turda yüzde 23,30 ile birinci sırada, Paris Büyükşehir Belediye Başkanı Jacques Chirac’da yüzde 20,84’le ikinci sırada çıkmıştı…

İkinci turda yer değiştirdiler… Jacques Chirac yüzde 52,64’le Cumhurbaşkanı seçilmiş, Lionel Jospin ise, yüzde 47,36’ ile seçilememişti.

Yani Fransa’da iki defa ; ikinci birinci olarak, Cumhurbaşkanı seçilmiş, birinci de ikinci olarak seçilememişti!

***

Slovenya Orta Avrupa’nın güneyinde, 2 milyondan biraz fazla nüfuslu bir ülke.

Avukat Natasa Pirc Musar, yerli bir parti ile, Avrupa Yeşiller Partisini desteğindeki bağımsız aday olarak, ilk turda yüzde 26’lık oy almıştı. Diğer bir partinin desteğindeki bağımsız aday olan Anze Logar ise yüzde 33’oy almıştı…

İkinci turda Musar yüzde 53,86 oy alıp birinci olarak ülkenin ilk kadın Cumhurbaşkanı olmuş, birinci sıradaki Anze Logar ise seçilememişti…

Birinci turda ikinci olupta, ikinci turda birinci olarak seçilen başka ülkeler de vardı : Ekvador, KKTC, Avusturya, Uruguay, Güney Kıbrıs gibi…

***

1946’dan beri çoğulcu demokrasiye geçen ve demokratik gelenekleri oluşan Ülkemizde de ; Örnekler gibi, ikincinin birinci olması… pekala mümkün.

Hele de, yaşamın çok zorlu gerçekleri şimdinin içinde çoğulken… Ve, geçilmesi gereken yol da varken!

İyi Pazarlar…

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mehmet 22 Mayıs 2023 Pazartesi 10:26

SAYIN YAZARIM BURASI TÜRKİYE TÜRK SEÇMENİNİN YANİ BİZLERİN FARKLI DÜŞÜNDÜÜNÜ İZLİYORUM SAYGILAR

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva