Nedim ATİLLA
Güvenmek ya da güvenmemek!
29 Mart 2023 Çarşamba

Sonuçlarını da daha sonra uzun uzun tartışacağımız bir seçime doğru gidiyoruz.

Sosyal medyanın, özellikle de TikTok’un seçim üzerindeki önemi tartışılıyor bir süredir.

Galiba meseleye iletişim sosyolojisi açısından bakmak gerek. Modern dünya insanı şüphe ile yaklaşıyor her bilgiye. Nesnel olsun olmasın gıda, sağlık ve çevre konularında yazdığımız, söylediğimiz her şeye şüphe ile yaklaşan ama TikTok’ta gördüğüne inanan bir neslin gelmiş olmasını ben gelecek için çok tehlikeli buluyorum.

Bunlar ilk olarak aşı karşıtı olarak karşımıza çıkmışlardı. Bunlara GDO’lu ürünlerin zararlı olduğunu söyleriz, inanmazlar.

Aşıların güvenli olduğunu söyleriz, inanmazlar.

Nükleer santrallerin yarattığı radyoaktif risklerden veya küresel ısınmanın hızla bizi yok edebileceğini söyleriz, yine inanmazlar.

Ama sosyal medyada, TikTok’ta gördüklerine inanırlar!

Bazen “cahili cühela” deyip geçiyorum ama ülkenin geleceği söz konusu olduğunda farklı davranmak gerek tabii ki.

Elbette toplumsal kurumların ortaya koyduğu bilgilere karşı bir şüphe ve güvensizlik eğilimini yaratan da siyasiler.

Güven sözcüğünün eski dildeki karşılığı “itimat” …  Bir kişi ya da sistemin güvenirliğine duyulan itimat haline bugün güven diyoruz. İtimat, kişinin dürüstlüğüne, sevgisine ya da teknik bilginin doğruluğuna duyulan inanca işaret ediyor. Güvensizlik de, bir kişi veya şey hakkında güven duymama durumu. Politikacılar hakkında doğan güvensizlik hissi bu kişinin davranışları, geçmişte yaptıkları, dürüstlüğü, yetenekleri veya güvenilirliği ile ilgili… Güvensizlik duygusu, birçok farklı nedenle ortaya çıkıyor.

Bunların ilişkileri de güvensizlik üzerine kurulu. Aslında güvensizlik tek başına bir his olarak tarif etmek eksik bir tanımlama. İnsanı içten içe kemiren güvensizlik yaşantısının içinde kaygı, öfke, değersizlik, üzüntü gibi pek çok duygu var ve bence son dönemde oylarını TikTok üzerinden verecekleri iddia edilen insanlarda bunların hepsi var.

Çağdaş iletişim sosyologları “risklerle kuşatılmış bir toplum yapısı” diye tanımlıyorlar bu durumu. Risk toplumu olarak adlandırılan bu yaklaşıma göre, günümüz toplumlarını risk kavramı biçimlendirmektedir. Bu riskler ise, basitçe, belirsizlikleri; belirsizlikler ise güvensizlik ve korku eğilimlerini yaratmaktadır. Öyleyse en kolay inandığına inan! 

Son zamanlarda kurgusal bir biçim olan astroloji gibi sözde bilimlerin hakikat iddiası ile öne çıktığını görüyoruz. Sözdebilim, bilimsel olduğu iddiası taşıyan ancak bilimsel kabul edilmeyen alanları ifade eden bir kavram. Kurgusal bir biçim olarak sözdebilim, belirsizliklerin söz konusu olduğu bir toplumsal bağlamda kesinlik ve hakikat arayışına yönelik olarak ortaya çıkmaktadır. Bir diğer kurgusal biçim olan komplo teorileri ise, basitçe, olayların “gizli” yönlerine ilişkin olarak ortaya konulan alternatif açıklamalar olarak tanımlanabilir. Komplo teorileri, bu yönüyle bir şüphe ve güvensizlik içermekte; radikal bir hakikat iddiası ortaya koymaktadır.

Her türlü komplo teorisine inanmaya hazır, kendine güvensiz, bilime zerre kadar saygı duymayan insanların bir kısmı bu seçimde ilk kez oy kullanacak.

Beni merak ederseniz: İnsanlara kolay güvenmeyen, güvendiğim bir insana güvenini kaybettikten sonra yeniden asla güvenmeyen bir insan olarak oy tercihlerimi de bu sözcük belirleyecek: Güven!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cenap Öztezel 29 Mart 2023 Çarşamba 17:15

Kutlarım Nedimcim tamda onikiden vurmuşsun.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva