Tayfun MARO
Arayış
8 Aralık 2023 Cuma

Devlet nitelik değiştiriyor. Gel gör ki değişim, Kafka’nın “Değişim” öyküsünü andırıyor. Güvenlik politikaları çözülüyor. Kamusal alanda keyfilik öne çıkıyor.

Yeni trend, sokaklarda gündelik hayatın olağan akışına dahil olan silahlı hesaplaşmalarda kim vurduya gitmemek için evde kalmak. Arızalı yurttaşların, evsiz yurtsuz yabancıların işgalindeki sokaklar artık tekin değil.

TV haber programlarında yayınlanan dolandırıcılık vakalarını dizi kıvamında izliyoruz. Kimin kimi dolandırdığı oldukça karışık olmakla birlikte, miktarını telaffuz etmekte zorlandığımız paralar çoktan ortadan yok olmuş. Daha büyük ölçekli soygunlar ise henüz konuşulmuyor. Onun yerine, "Filistin’e bak!" diyorlar.

Durum vahim. Kronikleşen işsizlik giderek büyüyor. Kısa vadede çözüm yok. Geleceği yitik insan başının çaresine bakmak için arka sokaklarda kayboluyor. Kamusal yaşam normları çökerken, çıkışsız kalan kişi kendi kuralını koyuyor.

Halkın kahir çoğunluğu yoksul; sadece güvenlik nedeniyle değil, yoksulluk nedeniyle de artık evlere kapanıyor. Mahalle içinde dayanışmayı büyütmek, gün be gün büyüyen yoksulluğa karşı belki de eldeki son çare.

Yaşanan büyük insanlık trajedisi aynı zamanda, büyük suçun itirafıdır. Muktedirler nicedir toplumları yönetemiyor.

Ekranlardan gün boyu yayınlanan yoksulluk hikâyeleri ve acı yüklü görüntüler, halkın yaşamının ta kendisi olup o görüntüleri asıl izlemesi gerekenler, kifayetsiz efendilerdir. İktidardaki muktedirler o görüntülere bakıp nasıl yönetemediklerini görmeli, muhalefetteki efendiler de bakıp nasıl muhalefet yapamadıklarını görmeli.

İmkansızlığın içinden yükselen bir imkân olarak “isyan” kendince dile geliyor. Örgütsüz bir isyan… Kimi intihar ediyor, kimi cinayet işliyor, kimi çalıyor, kimi kaçıyor, kimi isyanını sokakta dile getiriyor, kimi de kapandığı evinde…

Acı bilgi; Yeryüzü nüfusunun dörtte üçü yoksul, bir milyar insan aç, hergün, 20 binden fazla insan açlıktan ölüyor. Öncüllerin işaret ettiği gerçek; Sistem çöküyor.

Arayış içindeyiz. Ergin insanın akıl çağı arayışı… İnsanlığın üstüne abanan vasatlığın işgaline karşıhayatı savunmak için başkadile ve hayatı yeniden söylemeye ihtiyaç var.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sözün haysiyeti
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Dünya yıldızı Erdoğan’ı neden uyardı?
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Bir polisin isyanı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Belediyelerin borç krizi siyasi krize dönüşüyor
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Farklı ahlak anlayışları, kültür, kontrol
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Bir zamanlar yaşananlar (1)
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çevre düşmanı hükümlü, savcıya karşı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Dönemi biterken Ekrem Bulgun…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Bu dünyadan Çetin Yetkin Hoca geçti
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Keşke bir kedi sevmiş olsaydınız…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva