Buse AÇIKALIN/EGEDESONSÖZ-Türkiye’nin yaş meyve sebze sektöründe ihracat lideri olan, 2025 yılında Türkiye’ye 912 milyon dolar döviz kazandıran Satsuma mandalinasının 2026 sezonunun ilk hasat töreni bugün Menderes Gümüldür'de gerçekleştirildi.

Törene Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Balık ve Türkiye Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak katıldı.
"2025'TE 60 ÜLKEYE 944 BİN TONTAN FAZLA İHRACAT YAPTIK"
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Balık, geçtiğimiz yıl 60 ülkeye 944 bin 641 ton mandalina ihraç edildiği belirterek, "Satsuma mandalinada ihracat izni 19 Ekim yani bugün itibarıyla başlıyor. Mandalina, Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının lokomotif ürünlerinden biridir. 2025 yılında ülkemiz 60 ülkeye 944 bin 641 ton mandalina ihraç etmiş ve bu üründen 912 milyon dolar döviz kazanmıştır. Bu rakam; tarladaki emeğin, paketleme tesisindeki özenin ve ihracatçımızın pazarda kazandığı güvenin dünya sofralarındaki karşılığıdır" dedi.

İHRACATTA IRAK İLK SIRADA!
İhracat pazar dağılımında Irak'ın ilk sırada yer aldığını belirten Balık, "İhracatımızın pazar dağılımına baktığımızda Irak 360 milyon dolarla ilk sırada yer alıyor. Irak’ı 313 milyon dolarla Rusya Federasyonu, 72 milyon dolarla Ukrayna, 23 milyon dolarla Polonya ve 19 milyon dolarla Sırbistan izliyor" şeklinde konuştu.
Bu sene bereketi bol bir üretim sezonu yaşadık. Mandalina rekoltemizde de yüzde 10 ila 20 arasında bir atış var. Hem üreticilerimizin hem de ihracatçılarımızın emeklerinin karşılıklarını aldıkları bir sezon olmasını diliyorum.
BALIK, ÖNCELİKLERİ SIRALADI!
Balık, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu sezon da önceliklerimiz nettir: kalıntı mevzuatına tam uyum, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşması, gümrük süreçlerinin kesintisiz işlemesi ve alıcılarımıza zamanında, güvenilir sevkiyat. Bunlar gerçekleştirdiğinde ihracat çok daha kolay ve sürdürülebilir bir hale gelmektedir. Birlik olarak uluslararası fuarlar, ticaret heyetleri ve tanıtım faaliyetleriyle Avrupa, Körfez ve Uzak Doğu’da yeni kapılar açmayı sürdürerek üyelerimize destek olmaya devam ediyoruz





