HABERLER>İŞ DÜNYASI
29 Aralık 2021 Çarşamba - 12:52

İzmir’in iki devinden liman yatırımı

Ege’nin dünyaya açılan kapısı olan Aliağa’nın Nemrut Körfezi’nde yer alan Ege Gübre ve Petkim, toplamda 225 milyonluk yatırımla limanlarına genişletecek ve modernize edecek.

İzmir’in iki devinden liman yatırımı

EGEDESONSÖZ – Kurulu dev fabrikaları ile sanayi şehri haline gelen İzmir'in Aliağa ilçesi son dönemde yapılan yatırımlarla deniz ticaretinde de öne çıkmaya başladı. İzmit'ten sonra Türkiye’nin en yoğun limanı olan Aliağa Nemrut Körfezi’nde bulunan limanlar yenileniyor.

Nemrut Körfezi’nde yer alan Ege Gübre Sanayi iskelesini büyüyen sanayi hacmi ile birlikte daha genişletecekken Petkim Petrokimya ise iskelesini günümüz şartlarına uygun bir şekilde modernize edecek.

EGE GÜBRE
Tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu organik ve inorganik menşeli bitki-besin maddeleri karışımlarının hazırlanması, üretilmesi ve tedarik edilerek pazarlanması alanında faaliyet gösteren Ege Gübre 2000 yılında inşaa ettiği iskelesini uzatmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. ÇED süreci bakanlık nihai onay verdiğini açıkladı.

Planlanan proje ile birlikte “1 nolu” ve “2 nolu” isimli iki iskelenin de mevcut doğrultularında 100’er metre uzatılacak ve gemilerin emniyetli bir şekilde manevra yapabilmesi amacıyla liman sahasında yaklaşık 106.100 m2’lik alanda dip taraması faaliyeti gerçekleştirilecek.

Proje dosyasında büyümeye gerekçe olarak “Büyüyen sanayileşme, ithalat ve ihracattaki artışlar vb. sebeplerden ötürü mevcut tesisteki yükleme-boşaltma kapasitesinin maksimum seviyeye gelmesi ile birlikte kapasitede artış ihtiyacı zorunlu olmuştur” ifadeleri yer aldı.

Ege Gübre Liman Tesislerinde mevcut durumda 200 işçi çalışmakta iken projenin inşaat çalışmalarının tamamlanmasından sonra limanda ilave 50 işçinin istihdam edilmesi hedefleniyor. Projenin toplam maliyeti ise 75 milyon TL.

PETKİM
İthal ve ihraç edilen ürün ve hammaddelerin birçoğunu deniz yolu taşıyan Petkim ise Nemrut Körfezi’nde yer alan dört iskelesinden ikisinin modernizasyon çalışmaları ve dip taraması için bakanlığa başvurdu. Dosyayı inceleyen bakanlıkta bu proje için de nihai onay verdiğini duyurdu.

Proje dosyasında “Petkim Limanında kendisine ve 3. şahıslara ait hammadde temini ve ürün sevkiyatının daha güvenli şekilde yapılabilmesi, bugüne kadar kullanımda olan iskelelerdeki işletmeden kaynaklanan güçlüklerin ortadan kaldırılması ile hammadde ve ürün sevkiyatının daha güvenilir hale getirilmesi, üst yapının yenilenmesi stabil bir işleyişin ortaya konulması ve hem deniz seyir güvenliği hem de bağlanacak gemilerin operasyonel güvenliğinin üst düzeye çıkarılması amacıyla Petkim Petrokimya Holding A.Ş. tarafından İzmir İli, Aliağa İlçesi, Siteler Mahallesi Mevkii, Nemrut Körfezi'nde "İskele Modernizasyon ve Dip Tarama Projesi"nin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.” ifadeleri yer aldı.

Petkim Limanı’nda halihazırda 24 işçi çalışırken bu projenin gerçekleşmesinden sonra ilave 20 kişinin daha istihdam edilmesi planlanıyor. Projenin inşaat aşamasında ise 200 işçi çalışacak. Projenin alınacak izinler ile birlikte inşaat işlemlerinin kesikli olarak yaklaşık 5 yıl içerisinde tamamlanacak. Faaliyetin ömrü 49 yıl olarak belirlenmiş olup tesiste bakım, onarım ve yenileme çalışmalarının sürekli yapılarak yeni teknolojilere açık olması sağlanacaktır. 150 milyonluk yatırımla birlikte 220.000 DWT ve üzeri gemiler Petkim limanlarına yanaşabilecek.

 
Beydağ'da 50 kilo 900 gram kaçak tütün ele geçirildi
 
CHP'li Sertel o anlaşma için tepki: 7 yıldır bir arpa boyu yol alınmadı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Ülker 7 Ocak 2022 Cuma 10:13

Aliağa Petkim ve Ege gübreye bu ülkeye yatırımlarından dolayı kutluyorum ve tüm çalışanlara sevgi ve saygılarımla selamlıyorum

Yorumu oyla      2      3  
TLG 29 Aralık 2021 Çarşamba 15:53

Çandarlı limanı ne oldu ?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir iş dünyası 2022’den umutlu
İzmir İş Dünyası temsilcileri, 2022 yılından daha umutlu olduklarını belirtirken, ...
İzmirli Akar Tekstil’e konkordato kararı
3 bin çalıştıran Akar Tekstil’in konkordato başvurusu sonucunda mahkeme ...
O firmadan 90 milyonluk yatırım!
Rüzgar türbinlerinin döküm parçalarını üretmeye hazırlanan Dirinler Döküm ...
 
Egeli ihracatçılardan döviz tepkisi: 2021 yılını arayacağız!
Türkiye’ye 2021 yılında 225 milyar dolar döviz kazandıran, 3. çeyrekteki ...
Yorgancılar’dan ‘kur düşüşü’ yorumu: Neden bekledik?
Kurdaki dalgalanmalar sonrasında yaşanan düşüş sonrası iş dünyasından ...
Pamukçuların Başkanı İzmir'de değerlendirdi: Bu sezon altın yılı yaşadık!
Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, pamuğun 2021 ...
 
161 milyon miras bırakmıştı... 100 milyonluk gayrimenkul çıktı!
Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Selim Yaşar’ın öldükten sonra ...
MÜSİAD İzmir'den gündem değerlendirmesi
MÜSİAD İzmir Başkanı Bilal Saygılı, gündemdeki son ekonomik gelişmelere ...
Mahkemede ortaya çıktı... 161 milyon miras bıraktı!
Dubai’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Yaşar Holding Yönetim ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva