HABERLER>İŞ DÜNYASI
24 Ocak 2023 Salı - 14:51

İzmir ayağa kalkmıştı… Nae Sao Paulo için son karar!

İzmir’de sökülmesi planlanan ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarının çabaları ile geri gönderilen asbest yüklü Nae Sao Paulo'nun mülkiyetinin Brezilya donanmasına geri döndüğü iddia edildi.

İzmir ayağa kalkmıştı… Nae Sao Paulo için son karar!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Brezilya Donanması’na ait asbest yüklü Nae Sao Paulo isimli geminin İzmir Aliağa’daki gemi söküm tesisinde sökülmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izin vermesi İzmir’i ayağa kaldırmıştı. 900 ton asbest barındırdığı ileri sürülen Nae Sao Paulo gemisi kentte tartışmalara neden olmuş, başta İzmir Büyükşehir olmak üzere sivil toplum kuruluşları geminin İzmir’de sökülmesine karşı çıkmıştı.

Kamuoyu sonucu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İzmir’e doğru ilerleyen gemi için verdiği izni iptal etmişti. Bakan Kurum, geminin şartlı notifikasyon onayının iptal edilmesine karar verildiğini duyurmuştu. İptal kararının gerekçesi ise geminin tekrar istenen 'Tehlikeli Madde Envanter Raporunun’ verilmemesi gösterilmişti.

Karar sonrası rotasını Afrika açıklarından Brezilya’ya çeviren gemi için bu sefer de Brezilya mahkemeleri ‘dur’ demişti ve gemi Brezilya’nın 30 kilometre açıklarında demirlemek zorunda kalmıştı. Yakın zamanda yaşanan gelişmeler geminin önümüzdeki aylarda tekrardan İzmir gündeminde yer edinebileceğinin sinyalini veriyor.

TEMYİZ BAŞVURUSU GERİ ÇEVRİLDİ
Gemiyi satılan alan Sök Denizcilik’in geminin gönderilmesi için anlaştığı ve genel müdürü Türk olan MSK Denizcilik adlı şirket Brezilya yargı makamlarına temyiz başvurusunda bulundu ancak şirketin başvurusu da Brezilya makamlarından geri döndü. Brezilya açıklarında demirleyen gemi geçtiğimiz günlerde Brezilya Donanması’nın emri ile batma tehlikesi olan gemi daha açıklara gönderildi.

Gemi ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Brezilya haber sitelerinde yer alan bilgilere göre MSK Denizcilik, 3 aydır açık denizde bekletilen geminin mülkiyetini Brezilya Donanması’na devrettiği iddia edildi. Devir işlemleri Brezilya’nın 170 deniz mili açıklarında gerçekleşti. Devir işlemlerini doğrulayan Brezilya Donanması geminin Ağustos 2022'de Rio de Janeiro'dan ayrıldığında "iyi su geçirmez durumda ve yüzer durumda" olduğunu, ancak şimdi hızla çürümekte olduğunu savunuyor.  

GEMİ HAKKINDA
İzmir merkezli SÖK Denizcilik isimli şirket Nae Sao Paulo’yu 1 milyon 880 bin ABD doları karşılığında almıştı, şirket adına Brezilya’da faaliyet gösteren Cormack Marítima izin işlemlerini yürütmüştü.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,  asbest yüklü Nae Sao Paulo isimli savaş uçağı gemisinin İzmir'in Aliağa ilçesindeki gemi söküm tesislerinde sökülmesi için geçtiğimiz Temmuz ayında şartlı izin vermişti.

1963’te Fransız donanmasında Foch adıyla görevine başlayan ve 2000 yılında Brezilya’ya satılarak Nae Sao Paulo ismini alan uçak gemisi kullanım ömrünü tamamlaması üzerine satışa çıkarılmıştı.  32 bin 800 ton ağırlığındaki, 265 metre boyundaki ve 32 metre genişliğindeki Clemenceau sınıfı uçak gemisinde 760 ton asbest olduğu ileri sürülüyor.

Nae Sao Paulo isimli gemiyi alan SÖK Denizcilik ve Ticaret Limited Şirketi’nin ortakları arasında Şükriye Yiğit, Celal Yiğit, Gönül Topçu, Mustafa Yiğit ve Ramazan Yiğit bulunuyor.

Şirket, 2020 yılında Avrupa Komisyonu Onaylı Gemi Geri Dönüşüm Listesi’ne girdi.  Öte yandan gemiyi yapan Fransa’nın satış işleminde şart koştuğu söküm için Avrupa Birliği onaylı geri dönüşüm tesisinin seçilme zorunluluğu da bulunuyordu.

 
Netflix, flört uygulaması Bumble'la ortaklık kurdu
 
Ukrayna’da bazı kritik görevdeki isimler istifa etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ESBAŞ ihracatta 67 ili solladı!
Türkiye'deki 17 serbest bölge, 254,2 milyar dolarlık ülke ihracatına 11,4 ...
Hazır giyimcilerden 1 milyar 472 milyon dolarlık ihracat!
Türkiye’de İhracatçı Birlikleri arasında sürdürülebilirlikte öncü olan ...
Milyarlık hisse savaşında yeni perde!
ENDA Enerji'ye 2015’te ortak olan ve Egeli diğer ortaklarıyla sürekli ...
 
İzmir Ticaret Borsası'ndan Ankara çıkarması!
İTB'den yapılan açıklamaya göre, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, ...
Sanayicilerin başkanı Yorgancılar’dan ‘yatırım’ yorumu: Ne götürdüysek çözülüyor!
Ege Bölge Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
ESİAD Dijital Dönüşüm serisine devam ediyor!
ESİAD, ülkemiz ekonomisinin dijital dönüşümünde İzmir’in öncü olmasına ...
 
Ticaret Bakanlığı'ndan 731 firmaya izin belgesi!
Ticaret Bakanlığı'nın 2022 Aralık ayına ilişkin dahilde işleme izin, yurt ...
Egeli tekstilcilerden Almanya çıkarması... Hedef 500 milyon dolarlık ihracat!
Premiere Vision New York fuarına ilk kez milli katılım gerçekleştirerek ...
Altında sular durulmuyor... Çeyreği 2 bin liraya dayandı!
2022 Ocak ayında 1300 lira, üç hafta önce ise 180 lira olan çeyrek altın, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva