HABERLER>EKONOMİ
22 Ağustos 2022 Pazartesi - 16:46

EBSO’nun kritik ismi noktayı koydu... Salih Esen'den veda!

Ege Bölge Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Salih Esen, oda seçimleri öncesinde yeniden aday olmayacağını duyurdu.

EBSO’nun kritik ismi noktayı koydu... Salih Esen den veda!

Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ - EBSO Ağustos ayı olağan meclis toplantısı Başkan Ender Yorgancılar öncülüğünde gerçekleştirildi. 12 Ekim tarihinde yapılacak meslek komitesi ve meclis üyesi ve başkanlık seçimi öncesinde Meclis Başkanı Salih Esen önümüzdeki seçimde aday olmayacağını duyurdu. 

Esen yaptığı açıklamada "Meclis başkanlığıyla ilgili önümüzdeki meclis toplantısında sizlere 8 yıl içinde ne yaptığımız hakkında brifing vermek istiyorum. Benim EBSO'ya adım atışım bir tesadüf eseri, kırılma anlarından belki de en büyüğü. 20  yıldır bana çok şey kattı. EBSO müthiş bir okul ve şahsımın çok yararlandığını ifade etmek istiyorum. Birçok şeyi yaptığımızı görüyoruz. Siz de beni son iki dönemdir meclis başkanlık görevine layık gördünüz. Arkaya baktığımızda bir çok şeyi başardığımızı görüyoruz. En önemlisi başkanlıkta geçirmiş olduğum yıllar. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Her görevin bitiş noktası vardır. Bitiş noktasının geldiğine inanıyorum. Gerek meclis başkanlığı gerekse de üyeliğimi noktalamak istediğimi belirtmek istiyorum. Önümüzdeki dönemde aday olmayacağımı belirtmek istiyorum. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum" dedi.

YORGANCILAR'DAN GÜNDEM DEĞERLENDİRMESİ
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da gündeme ilişkin konuştu. IMF'nin resesyonun uyarısına ilişkin Yorgancılar “Uluslararası Para Fonu’nu (IMF) “Dünya Ekonomik Görünümü” raporunda; savaş ve enflasyon etkilerinin kontrol altına alınmaması halinde dünyanın son 50 yılın en kötü ekonomik resesyonunun eşiğine gelebileceği uyarısında bulundu. “Kasvetli ve belirsiz” olarak tanımladığı önümüzdeki süreç için enflasyonun daha da artacağı ve ekonomilerin küçüleceği öngörüsünü paylaştı. Küresel büyüme beklentisini yüzde 3,6’dan yüzde 3,2’ye çekti. Büyüme beklentisini ABD için %2,3, Euro bölgesi için %2,6, gelişmekte olan ekonomiler için %4,6, Türkiye için ise %4 olarak açıkladı.” dedi.

Merkez Bankası’nın faiz kararına da değinen Yorgancılar “Son olarak Merkez Bankamız, konusunda uzman her bir ekonomiste slaytta gördüğünüz yorumları yaptıracak bir karara daha imza attı. Faizleri 100 baz puan indirerek, Türk Liramızın değer kaybetmesine, CDS puanımızın yükselmesine, kurlarda yeni bir yukarı yönlü çıkışa yol açtı. Artan CDS özel sektörün borç çevirme rasyosunu olumsuz etkileyecek ve kısır döngü şeklinde maliyetler artmaya, enflasyon yükselmeye, TL değer kaybetmeye devam edecek.  Yaklaşık 215 milyar dolar döviz finansman ihtiyacımız varken, dolar artmasın diye harcanan kaynağın ardından, oynaklığı bu derece artıran, dünya Merkez Bankalarının aksi yöndeki bu kararı anlamak çok zor.  Büyüme amaçlanıyor ancak bu da tüketim ve yatırım kararlarını durduracaktır. Enflasyonla mücadeleyi temel alan ülkeler, önce enflasyonu düşürmeyi öncelikleyerek, büyümenin arkasından geleceği inancıyla faizi artırıyor.  Kararın hemen ardından, Financial Times’ın “Türkiye, %80'lik enflasyonun ortasında bile 100 baz puanlık faiz indirimi ile piyasaları şaşırttı.” Yorumu yapmasına neden oldu.” İfadelerini kullandı.

Yorgancılar şunları söyledi:

Küresel ekonomide bunlar yaşanırken, ekonomik kırılganlığımız devam ederken ülke kredi notumuz ne yazık ki, üçüncü dünya ülkeleri ile aynı seviyelere geldi. Kuşkusuz süreç itibari ile siyasi gerekçelerle de kredi notları artabilir de, azabilir de. Burada önemli olan husus, farklı kuruluşlar tarafından verilen notlarda geldiğimiz seviyenin üçüncü dünya ülkeleri ile aynı grupları paylaşmaktır.

Hangi siyasi görüşte olursanız olun, bu tablo herkesin canını acıtır.

Bununla birlikte, maddi manevi canımızı acıtan CDS primlerinde, emtia fiyatlarındaki gerileme, petrol fiyatlarındaki düşüş ve jeopolitik risklerde ateşin düşmesi ile küresel bir düşüş seyri, özellikle gelişmekte olan ülkeler için devam ediyor. Buna ülke rezervlerindeki artış eklenince 900’lere çıkan CDS'imiz 650 seviyelerine geri çekilse de ne yazık ki, kangrenleşen sorunlarla yeniden 800’ü gördü.

Ülke olarak hiç hak etmediğimiz, bu tablonun değişmesi için gereken adımları atmakta geciktikçe, maliyetinin de arttığını görüyoruz. Küresel sorun olan enflasyonla mücadelede izlediğimiz politikalarla giderek daha çok olumsuz ayrışıyor ve ne yazık ki, normalleşme sürecini uzatıyoruz

Son aylarda bankaların iş dünyasına uyguladıkları yüksek faiz oranları ve kredi vermekte çekimser kalmaları karşısında, geçen ay özellikle Türkiye Ekonomi Şurası’nda da Sayın bakanlara kürsüden yapmış olduğum konuşmada da altını çizdiğim konuya ilişkin, TOBB’da Finansmana Erişim Toplantısı gerçekleştirildi.

Kamu bankaları ile reel sektörün buluştuğu toplantıda reel sektörün yaşadığı kredi sorunları dile getirildi.

Sayın Başkanın geçen hafta, kamu bankalarınca iş dünyasına karşı daha ılımlı bir yaklaşım sergilenmeye başlandığı açıklaması, istişare toplantılarının önemini ortaya koyması açısından kıymetlidir. 

Bu kapsamda, 13 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) kefalet üst limiti 500 milyar liradan 1 trilyon liraya yükseltildiğini de hatırlatalım.

Benzer bir yaklaşımı özel bankalarımızdan da beklerken, Merkez Bankası’nın hafta sonu yayınladığı kredi düzenlemeleri ile faizlerin %22.85 ile %29 arasında tutmak, kredi ile döviz alımına engel olmak, kredi genişlemesine engel olmak gibi hedefler belirlenmiş. Bakalım bu yeni düzenlemelerle faiz oranı sınırlandırılsa da sanayicimiz istediği krediye ne kadar ulaşabilecek?

Finansman temininde zorlanan sanayide İmalat sanayi yöneticileri endeksi, Mart’tan itibaren baraj altındaki seyrini sürdürerek alarm veriyor. Temmuz itibari ile küresel belirsizlik ve resesyonun tetiklediği küresel ekonomide de genel bir aşağı yönlü eğilim varken, pozitif ayrışan ülke ise Hindistan.

Global verinin ve hatta savaş halindeki Rusya’nın bile altında kalan Türkiye özelindeki bu aşağı yönlü ivmenin, kış döneminde olası enerji arzı ve/veya yeni gelişmeler karşısında devam etmesi halinde dengeleri bozan bir durum oluşacaktır.

O nedenle, özellikle de KOBİ’lerimizin işletme sermayesine ihtiyaç duydukları bir süreçte finansman desteği üretimin devamı açısından büyük önem taşımaktadır.

KARABAĞLI ÇİP KRİZİNE DEĞİNDİ
EBSO Meclis üyesi ve başkan adayı Mustafa Karabağlı da küresel bir kriz haline gelen çip sorununa ilişkin konuştu. Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı’nın Ankara’da ziyaret ettiğini belirten Karabağlı “Çiplerin neredeyse tamamını Tayvan yapıyor ve Çin’in Tayvan’ı tehditlerinden dolayı ülkeler üretimlerini çekiyor. Çabuk davranan ülkeler buradan pay çıkabilir. Sn. Bakan yardımcısı bu konuda girişimde olduklarının bilgisinin verdi. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğim. Ülkemiz için önemli bir yatırım olacağını düşünüyorüm. Avrupa’da 1 milyon yazılımcıya ihtiyacı var. Ülkemizin de 300 bin daha yazılımcıya daha ihtiyacı var. Yazılımcı ihtiyacının acilen karşılanması lazım. Bu konuda adım atılması gerekiyor. Sn. Varank yazılımla ilgili özel bir birim kurmuş durumda. İki fakültede bölüm kurulmuş ve eğitimler sürüyor. Bu çalışmaları da İzmir’de de gerçekleştirmemiz gerekiyor. Sn. Valimizle ve Sn. Soyer’le görüştüm. Yer arayış çalışmaları sürüyor. Bu çok önemli bir fırsattır, ihtiyaç var.” dedi.

 
Bodrum açıklarında 6 göçmen kurtarıldı
 
Manisa'da yüzme antrenörü çiftin nikahı havuz tesislerinde kıyıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Beko: Engellilerin otomobil alımı kolaylaştırılmalı
Artan otomobil fiyatları engellilerin de alımını güçleştirdi. CHP İzmir ...
İzmir’in ‘Kara Kıtası’nda ‘öteki’ yaşam… Afrikalı’ya ev yok!
Afrikalı göçmenlerin gelişi ve krizle birlikte ev fiyatlarının 4-5 kat ...
Bodrum'da Ege Bölgesi İş ve Tanıtım Forumu düzenlendi
Rusya-Türkiye İş Konseyi tarafından Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Ege Bölgesi ...
 
Berberler ve kuaförler haftada 1 gün kapanacak
Ticaret Bakanlığı, 1 Ekim 2022'den itibaren uygulanmak üzere, ülke genelinde ...
İlk anlaşma yapıldı bile… İzmirli pastacılar kooperatif kurdu
İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası, 1750 üyesinin un, yağ, nişasta, ...
Ticari kredi faizlerini düşürecek hamle!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) ticari kredi faizlerini TCMB'nin ...
 
Hisarcıklıoğlu: Mart ayında TOGG'u göreceğiz
Yerli otomobilin Türk insanı için 120 yıllık hayal olduğunu dile getiren ...
Gazprom'dan Avrupa'ya 'gaz' yok
24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Rusya'dan Avrupa'ya ...
'13,6 milyar TL yabancı yatırım girişi gerçekleşti'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Borsa İstanbul'a 1-18 Ağustos ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Zehirli kurşundan nasıl kurtuldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Neşeye övgü!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva