HABERLER>EKONOMİ
22 Ağustos 2022 Pazartesi - 09:09

İzmir’in ‘Kara Kıtası’nda ‘öteki’ yaşam… Afrikalı’ya ev yok!

Afrikalı göçmenlerin gelişi ve krizle birlikte ev fiyatlarının 4-5 kat arttığı Basmane’de vatandaşlar çözümü daha yoksul semtlere göç etmekte bulurken emniyetin Basmane’deki kayıtsız göçmenlere yaptığı operasyonların ardından emlakçılar Afrikalı göçmenler için ‘ev yok’ yazısı asmaya başladı.

İzmir’in ‘Kara Kıtası’nda ‘öteki’ yaşam… Afrikalı’ya ev yok!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  Derinleşen ekonomik krizle birlikte artan enflasyonun mutfakta başlattığı yangın evin geneline de yayılmış durumda. Ev sahiplerinin yüksek oranda kira arttırma talepleri, kiracıların evden çıkmasına ve kiraların daha düşük olduğu mahallelere taşınmasına neden oluyor.

Kira artış oranlarının kendini ağır olarak hissettirdiği semtlerden biri de Basmane ve civarı. Günübirlik ve vasıf gerektirmeyen işlerde çalışan ve en fazla asgari ücret civarında bir maaş alabilen bölge halkı kira artışlarından dolayı da zor günler geçiriyor. Gıdaya her geçen gün daha az bütçe ayıran vatandaşların artan kiralardan dolayı bütçelerinde delik daha da büyüyor. Basmane’de yaşayan yüzlerce aile artan kiralardan Ballıkuyu, Kadifekale, Gürçeşme gibi başka semtlere göç etmek zorunda kaldı.

DEPOLAR VE BODRUMLAR KİRALANDI
Bölgedeki kira artış oranlarının bir diğer nedeni de göçmen kaçakçılarının Afrikalı göçmenleri bu bölgeye yerleştirmesi. Geçen yıl kiraların 750-1000 liradan başladığı Basmane civarında şu anda kiralar 2500-3000 bin liradan başlıyor. Emlakçıların verdiği bilgilere göre Afrikalı göçmenlerin barındığı yüzlerce evden bahsediliyor. Artan barınma ihtiyacına karşılık depolar ve bodrum katlarda kullanıma açılmış durumda.

‘ZENCİLERE KİRALIK EV VERİLMEYECEKTİR’
Ancak son günlerde Afrikalı göçmenlerin isimlerinin asayiş olayları ile daha fazla anılmasından kaynaklı emniyet Afrikalı göçmenlere yönelik operasyon başlatmış ve kayıtsız Afrikalıları gözaltına almış. Bu operasyonlardan sonra polisler emlakçılara giderek kayıtsız Afrikalılara ev verilmemesi konusunda uyarmış. Bu uyarılar ise emlakçılara da yansımış. Basmane’nin ara sokaklarında dolaşırken bir emlakçının dükkanın camında ‘Zencilere kiralık ev verilmeyecektir’ yazısı ile karşılaştık. Neredeyse tek kelime Türkçe bilmeyen Afrikalı göçmenlere yapılan uyarının Türkçe yapılması da dikkat çekti.

EVLER KARABORSADA
Güvenlik açısından ismini vermek istemeyen bir emlakçı kiraların en az 4-5 kat arttığının belirterek “Benden yüksek kiralara verilmesini isteyen evleri kabul etmiyorum. Bir ev yüzde 400-500 artırılmaz. Onlar ne kanun bilir, ne devlet bilir ne de vicdan bilir. Ev sahipleri ya ayaklı emlakçılarla çalışıyor ya da doğrudan göçmenleri kaçıran kişilerle. Şu anda bu bölgede bir tane kiralık ev yok. 2 ay oldu bir tane kiralık ev veremedim. Evler karaborsada şu anda. Dükkanın kirasını kendi cebimizden ödüyoruz. Göçmen kaçakçıları daha fazla para teklif ederek emlakçıları da aradan çıkarıyor. Bazı yürüyen emlakçılar, boş evleri göstererek üçkağıtçılık yapıyorlar. Aynı evi çok sayıda kişiye kiralayarak kapora alıyorlar.” dedi.

‘AFRİKALILAR OLUNCA DAHA FAZLA’
Basmane, Agora, Ballıkuyu, Kocakapı bölgesinde Afrikalıların yaşadığı ev sayısının bini aştığını belirten emlakçı şunları söyledi:

“Ev sahipleri söz konusu Afrikalılar olunca daha da fazla istiyor. Peşin verdikleri için ev sahipleri Afrikalıları tercih ediyor ama onlar da en fazla 2 ay kalıyor. Ev sahibi bir kez daha evi kiralamak zorunda kalıyor. Ev sahipleri kirayı yükseltme bahanesi burada yaşayan vatandaş ya da Suriyeli olsun evden çıkarıyor yerine Afrikalılara veriyor. 300’e yakın aile buradan taşınmak zorunda kaldı. 500-750’ye oturan aileye senin kiran bin 2 bin, 2 bin 500 oldu, istersen kal diyorlar. Kiracı da mecburen çıkıyor sonrasında evi 2 bin 3 bin liraya Afrikalılara veriyor. Kiracı da daha ucuza ev bulmak için mecburen çıkıyor”.

 ‘KÖPEK BAĞLASAN DURMAYACAK EVLER AFRİKALILARA’
Ev sahiplerinin kendi evlerini daha yüksek fiyatlara kiralayarak başka semtlere de taşıdığını ifade ederek “500 lira etmeyecek evini 2500-3000 bine veren ev sahipleri başka semtlere, daha iyi konutlara 1500-2000 liraya taşındı ama bugün yarın Afrikalılar gittiğinde tıpış tıpış geri dönecekler. Boş depolar, bodrum katlar, kömürlükleri kiraya verdiler, köpek bağlasan durmayacak o binalarda Afrikalılar kalıyor. Ne tuttururlarsa veriyorlar, beş yüz – bin lira. İnsan yatmaz hayvan zor yatar. Oteller pahalıya geliyor. Bazı göçmenleri Avrupa diye buraya bırakmışlar, onlar da kalan paraları ile ancak bu evleri tutuyorlar” diye konuştu.

 
Kınık'ta kardeş belediye protokolü imzalandı
 
İzmir'de yangınlar masaya yatırılacak!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 22 Ağustos 2022 Pazartesi 18:18

bu tepkiyi bugüne kadar suriyeliler için verseydiniz bugün bu şehirde 200.000 mülteci olmazdı. aynı şekilde ülkede 10 mülteci de olmazdı.

Yorumu oyla      5      3  
22 Ağustos 2022 Pazartesi 11:10

"verilmiycek"

Yorumu oyla      3      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bodrum'da Ege Bölgesi İş ve Tanıtım Forumu düzenlendi
Rusya-Türkiye İş Konseyi tarafından Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Ege Bölgesi ...
Berberler ve kuaförler haftada 1 gün kapanacak
Ticaret Bakanlığı, 1 Ekim 2022'den itibaren uygulanmak üzere, ülke genelinde ...
İlk anlaşma yapıldı bile… İzmirli pastacılar kooperatif kurdu
İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası, 1750 üyesinin un, yağ, nişasta, ...
 
Ticari kredi faizlerini düşürecek hamle!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) ticari kredi faizlerini TCMB'nin ...
Hisarcıklıoğlu: Mart ayında TOGG'u göreceğiz
Yerli otomobilin Türk insanı için 120 yıllık hayal olduğunu dile getiren ...
Gazprom'dan Avrupa'ya 'gaz' yok
24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Rusya'dan Avrupa'ya ...
 
'13,6 milyar TL yabancı yatırım girişi gerçekleşti'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Borsa İstanbul'a 1-18 Ağustos ...
Tahıl yüklü gemi İzmir'e demir attı
Ukrayna'dan 11 bin 730 ton mısır getiren Barbados bayraklı "Fulmar S" ...
Besilik sığır ithalatı ve koyun ihracatına izin
Tarım ve Orman Bakanlığı aynı gün hem besilik sığır ithalatına hem de ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva