HABERLER>OTOMOBİL
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 09:22

Kalite yerle bir… Üçüncü vitesi bilmeden ehliyet alanlar var!

Sürücü kursu fiyatlarına Haziran’dan itibaren geçerli olacak şekilde zam geldi. İleri Sürüş Teknikleri Eğitmeni İlkay Sular, maliyetin artarken niteliğin düştüğünü vurgulayarak “Direksiyon sınavını müzik öğretmeni, resim öğretmeni yapıyor. Vatandaşın ve sürücü kursunun bu kadar maliyet artışını göze alarak gittiği kursta sınavı müzik öğretmeninin yapması trafiğin beklentileriyle alakası olmayan beklentileri beraberinde getiriyor. Bunca masraf yapan vatandaş sadece ikinci vitesi biliyor. Bu ülkede hala üçüncü vitesi bilmeden ehliyet alınabiliyor” dedi

Kalite yerle bir… Üçüncü vitesi bilmeden ehliyet alanlar var!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Artan enflasyon ve ekonomik olumsuzluklar sürücü kurslarının ücretlerine de yansıyor. İzmir Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği (İZSED), bu yıl Haziran ayından itibaren geçerli olacak ücreti, 18 bin TL olarak belirledi.

Bir yandan ekonomik koşullardan bir yandan eğitimin niteliksizliğinden bahseden İleri Sürüş Teknikleri Eğitmeni İlkay Sular, Egedesonsöz’e değerlendirmede bulundu.

Sular, kurs ücretlerinin nasıl belirlendiğini şu sözlerle anlattı:

“Sürücü kurslarının ücretleri, olağanüstü şartlar olmadığı takdirde, yılda 1 kere ilan edilir. Sürücü kurslarının bir maliyet fiyatı var ve buna taban fiyat diyoruz. Bu maliyet fiyatının üstüne kar payı koyarak sürücü kursları kendi ücretlerini ilan ederler. Valilikte sektör temsilcileriyle bir maliyet hesabı yapılır ve bu ilan edilir.”

EHLİYET ALMANIN MALİYETİ ARTIYOR
Ekonomik olarak ehliyet almanın gittikçe zorlaştığını dile getiren Sular, “Her sektörde olduğu gibi sürücü kursu sektörü de birçok kalemden oluşuyor. Bu kalemlerin hepsindeki artışların hepsi sürücü kursların fiyatlarının revize edilmesini gerektiriyor. Yakıt maliyetleri, araçların bakım maliyetleri, personel giderleri, kira giderleri… Olumsuz ekonomik şartlardan etkileniyoruz. Sadece sürücü kursu masrafıyla bitmiyor. Devletin aldığı vergiler, sınav ücretleri, ehliyet kartı ve harç ücretleri de birleştiği zaman ehliyet almanın maliyeti artıyor” dedi.

DİREKSİYON SINAVINA MÜZİK ÖĞRETMENİ GİRİYOR
Sular, sürücü kurslarında direksiyon eğitimlerinin niteliksizleştiğini söyleyerek maliyetlerin artmasının da bir anlamının kalmadığına dikkat çekti. Maliyetlerin artsa da eğitim kalitesinin düştüğünü belirten Sular, “Maliyetler artıyor ama keşke bu maliyetler vatandaşların lehine hizmetler getirebilse. Ehliyet almanın maliyeti artarken hizmet kalitesindeki azalış beni kaygılandırıyor.  Sürücü kursları Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlıdır. Direksiyon sınavını müzik öğretmeni, resim öğretmeni yapıyor. İster istemez sürücü adayını sınava göre yetiştiriyorsunuz. Vatandaşın ve sürücü kursunun bu kadar maliyet artışını göze alarak gittiği kursta sınavı müzik öğretmeninin yapması trafiğin beklentileriyle alakası olmayan beklentileri beraberinde getiriyor. Bunca masraf yapan vatandaş sadece ikinci vitesi biliyor. Bu ülkede hala üçüncü vitesi bilmeden ehliyet alınabiliyor. Vatandaş, ödediği ücretin karşılığını alamıyor. Takip mesafesinin istenmediği bir ehliyet sınavı, 80-90 km’ye çıkılamayan bir ehliyet sınavı güncel hayatının beklentilerinin olmadığı bir ehliyet sınavında verilen paralar boşa gidiyor. Kurstan kaydını sildirenler, ‘lanet olsun ben ehliyet almayacağım’ diyenler ekonomik şartlardan değil bu sınav ve eğitim sürecindeki nitelik azalmasından dolayı oluyor. Fiyat yükseliyor ama nitelik düşüyor. Bu niteliği artırıcı çözümler düşünülmeli. Avrupa standartlarındaki eğitim ve sınavlar derhal ülkemize gelmeli” ifadelerini kullandı.

‘MEB SINAVI YAPTIRIR’ KARARI ÇIKMALI
Eğitimin niteliğinin artması için yasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Sular, “Meclis’te yasa değişikliğine gidilmesi lazım. Burada ‘Milli Eğitim Bakanlığı sınavı yaptırır’ noktasında bir karar çıkarsa, profesyonel sınav yapıcılar gelirse çok fazla yol katedilmiş olur” dedi.

25 BİN LİRAYA EHLİYET ALABİLİRSİNİZ
Sular son olarak şunları aktardı:

“TÜİK istatistiklerine göre 2023 yılı itibarıyla trafikten dolayı vefat eden 6 bin 430 kişi var. Her yıl kaza oluyor. Bunların tek sebebi insan hatasıdır. Trafik kültürü konusunda çok geride kaldık. Şu an bir ehliyet almanın bedeli en az 20 bin lira. İzmir’de dernek, fiyatı 18 bin lira olarak açıkladı.  Buna diğer masrafları da eklediğimizde 20-25 bin liraya ehliyet alabiliyorsunuz.”

 
Bayraklı’da kurban satış yerleri kura ile belirlendi
 
Faiz kararı perşembe günü açıklanacak!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Muallim 21 Mayıs 2024 Salı 00:40

Öğretmen en azından ölçme değerlendirme yapmasını biliyor. Belli bir yıl ehliyet sahibi bu öğretmenler. Esas kötü tarafı sınavı öğretmen olmayan ve ölçme değerlendirme bilmeyen meb memurları yapıyor.

Yorumu oyla      0      0  
Serkan 20 Mayıs 2024 Pazartesi 07:08

Araba sürmekle hiç alakası olmayan insanlar tanıyorum çoğu torpille Ehliyet almış bir tur attırıp geçtin denilen bir sistem var ehliyet alma işi çok sıkı bir eğitim verilerk elde edilmesi lazım heleki İstanbul''daki trafiğin en büyük sebeplerinden biri araba kullanmakla alakası olmayan sürücülerden kaynaklıdır

Yorumu oyla      0      0  
tahsin 18 Mayıs 2024 Cumartesi 11:48

ehliyet cok poahalı duzgun egitmen yok muzık resım ogretmenını sınava sokan devlet utanmıyor bu ulke muz cumhuriyeti ya

Yorumu oyla      3      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İkinci el online oto pazarında düşüş
Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satışlar ...
5 ayrı oto galeriye kurşun yağmuru… Kurtlar Vadisi İzmir!
Son bir ay içerisinde 5 ayrı oto galerinin kurşunlanması ile ilgili olarak ...
Otomotivde yeni regülasyon krizi
Geçmişte ABS, havayastığı, ESP, lastik basınç uyarı sistemi gibi güvenlik ...
 
İzmir'in 'Şoför Nebahat'i... 15 yıldır direksiyon başında!
Vefat eden babasının mesleğini sürdürmek için minibüs kullanmaya başlayan ...
Akaryakıt fiyatlarına çifte indirim!
Akaryakıt fiyatları zam ve indirim haberleriyle değişkenlik gösteriyor. ...
Araç satışları neden düştü?
Nisan ayında araç satışlarının yüzde 22,3 oranında azalmasını değerlendiren ...
 
Benzin ve motorine indirim geliyor
Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar benzin ...
Otomobil satışlarına sert tedbirler geliyor!
Otomotiv sektöründe stokçuluk ve fahiş fiyatlarla mücadele kapsamında ...
Araç sahiplerine müjde: İndirim geliyor
Akaryakıt sektörü kaynaklarının aktardığı bilgiye göre, LPG'nin (otogaz) ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yükselen trend; Ucuzluk
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İş ahlakı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva