HABERLER>GÜNCEL
24 Mayıs 2024 Cuma - 09:39

Hayvan aktivistlerinden yasa tasarısı tepkisi: Uyutma, öldürmedir!

Sahipsiz sokak hayvanlarının ‘uyutulması’na ilişkin düzenlemenin meclise gelmesi beklenirken yaşam hakkı savunucuları harekete geçirdi. Hayvan Hakları Aktivisti Özleyiş Erdem Oğuz, bu madde ile ilgili “7. Madde tamamen veteriner hekimin inisiyatifine bırakılmıştır. Yasal argümanlar, resmi sebepler belirlenmemiştir. Uyutalım, kurtulalım düşüncesi var. Hayvanlar uyutuldular, açlığa terk edilerek yok edildiler. Uyutma, öldürmedir” dedi.

Hayvan aktivistlerinden yasa tasarısı tepkisi: Uyutma, öldürmedir!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Hayvanların ‘hayati tehlike’ oluşturdukları gerekçesiyle sokak köpeklerinin ‘uyutulması’nı öngören yasa teklifinin önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulmasının beklendiği medyada büyük yankı uyandırdı. AK Parti’nin Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe gideceği ve sokak hayvanları ile ilgili yeni bir yasa teklifi üzerinde hazırlık yaptığı konuşuluyor.

Kedi, köpek gibi evcil hayvanlara çip takılarak dijital kimlik sistemi getiren, ev hayvanlarını terk edenlere yaptırımlar öngören Hayvanları Koruma Kanunu Temmuz 2021’de yürürlüğe girmişti. Sokak hayvanlarının da kısırlaştırılarak popülasyonunun azaltılmasının öngörüldüğü yasada yer alan, o dönemde sokak hayvanlarının uyutulması seçeneği,  hayvan hakları derneklerinin ve kamuoyunun muhalefetine takılmıştı.

Egedesonsöz’e konuşan Hayvan Hakları Aktivisti Özleyiş Erdem Oğuz, ‘uyutulma’ maddesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Hayvan haklarının dikkate alınmadığını, sorunların çözümlenmediği için yeni sorunlar doğurduğunu aktaran Oğuz, çözümün çalışmaktan, üretmekten, uygulamaktan ve denetim yapmaktan geçtiğini vurguladı.

UYUTMA, ÖLDÜRMEDİR VE SUİSTİMALE AÇIK BİR MADDEDİR
Oğuaz açıklamasında “7. Madde tamamen veteriner hekimin inisiyatifine bırakılmıştır. Yasal argümanlar, resmi sebepler belirlenmemiştir. Uyutalım, kurtulalım düşüncesi var. Hayvanlar uyutuldular, açlığa terk edilerek yok edildiler. Uyutma, öldürmedir. Hayvanın yaşamsal fonksiyonlarına son verilmesidir. Dönüşü çok zor kanser gibi, iyileşme imkanı olmayan durumlarda hayvanın acı çekmemesi için uygulanan bir şeydir. Kişinin suistimal etmesine açık bir maddedir. Hayvanı korumaktan öte veteriner hekimin kararı suistimale açıktır. Belirleyici olan nedenler nedir açıklanmamıştır.”

REHABİLİTASYON MERKEZLERİ KAPISINA KİLİT VURULDU
Pandemi döneminde yaşananları aktaran Oğuz, “Bu olayların kökeninde yatan çalışmamak, üretmemek ve çözmemek. Pandemiden dolayı 2 senelik bir ara var. Bu dönemde hiçbir kısırlaştırma yapılmadı. Mümkün olduğunca kısırlaştırma yapan belediyeler de oldu ama genel anlamda rehabilitasyon merkezlerinin kapısına kilit vuruldu. İnsanlar eve kapanınca doğa kendine geldi, hayvanlar özgürleşti denildi, çok güzel domuz görüntüleri vs paylaşıldı. Şimdi Muğla Belediyesi çıkıp diyor ki ‘domuzlar bizim için sorundur’. Ama pandemi zamanı domuzlar sorun değildi” diye konuştu.

HİÇBİR HAYVANI İLÇE SINIRLARI DIŞINA ÇIKARAMAZSINIZ
Oğuz, hayvan bakım maliyetlerinin artmasından dolayı ayrı bir kriz yaşandığını vurgulayarak “Sokak hayvanları aslında evcil hayvan statüsündedir. Doğal yönden beslenmeleri artık mümkün değil. Hem popülasyonları arttı hem de onları besleyebilecek bir doğa yok, şehirleşme arttı. Bunların hep göz ardı edilerek yapıldığı tartışmalar bizi çözüme götüremez. Yasal müeyyideler getirilecek ve çatır çatır uygulanacak. Bugün çipli olan ama kısırlaştırılmayan hayvanlar var ve devamlı sokağa atılıyorlar. Yükselen mama, kum fiyatları, veteriner masrafları insanları darboğaza ittiği için önce sahiplendikleri hayvandan vazgeçiyorlar ve sokağa atıyorlar. Türkiye’de bu kurallar 5 yıl uygulansın, üretim, satış yasaklansın, kısırlaştırmadan çipleme asla olmasın. Yaban hayvanları ile ilgili koruma tedbirleri alınsın. Kanuna göre, hiçbir hayvanı ilçe sınırları dışına çıkaramazsınız bunun içine belediyeler de dahildir. Belediyeler, insanlar, eline fırsat geçen kim varsa otoyol kenarına, ormana, dağ başına, adaya hayvanları atıyor. Orada yaşayan yaban hayvanları hepsi bir bir zarar görmeye başlıyor. Aç hayvanlar orada bölgesini korumak zorunda. İçgüdüsel olarak hepsi yaşamak istiyor. Yaban hayatını da tehlikeye atarak ve tüm bunları hiçe sayarak karman çorman bir pozisyon yaratıldı” ifadelerini kullandı.

İKTİDAR, BELEDİYELERİ DE ÇALIŞTIRAMADI

Oğuz sözlerine şöyle devam etti:

“Devlet mekanizmasının 2004’ten beri bu konuda asla çalışmamasından dolayı tüm bu sorunlar gittikçe artıyor. İktidar kendi partisinden ya da partisinden olmayan belediyeleri de çalıştıramamıştır. Tüm yapılan bu yanlışların faturası hayvanlara ödetilmeye çalışılıyor. İstanbul’da Beykoz Belediyesi’nden, Konya’da devasa barınağı olan birçok belediyenin araştırılması yapıldığında altından yüzlerce hayvanın kalıntılarının çıkacağına adım gibi eminim.

KISIRLAŞTIRMA YÖNTEMİYLE İZMİR’DE 18 SOKAK KONTROL ALTINDA
İzmir’de de veteriner işlerinde çok büyük sıkıntılar olduğunu biliyorum, çok iç açıcı bir durum yok. Sıcak iklim olduğu için hayvanlar çok kısa bir zamanda ve sık sık kızgınlık dönemine giriyor. 1 kedinin 1 yıl içinde 4 defa yavrulaması söz konusu olabiliyor. Her bir doğumda 4-5 yavru dünyaya gelse 1 kedi 1 yılda 20 kedi olur. 15 kedinin yaşadığını düşünelim. Olayın ne kadar büyük boyutta olduğunu görüyoruz. Tüm sorunlar çalışmamaktan, belediyelerin de bütçe ayırmamasından kaynaklanıyor. Kullanılan malzemeler, kitler, röntgen cihazları, ilaçlar, mamalar çok yüksek fiyatlı olduğu için bütçe de ayrılmadığından dolayı çalışma yok. İzmir’de çalışan, kısırlaştırma yapan bir arkadaşımız var ve şu an Karabağlar’da 18 sokak kontrol altında. Sadece 1 bireyin belediye desteğiyle sağladığı kısırlaştırma yöntemi ile 18 sokakta kontrol sağladı.”

 
Menderes Belediyesi’nde halk günü!
 
Selçuk'ta halk oyunlarına destek artıyor
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Burak 27 Mayıs 2024 Pazartesi 09:36

Köpek dediğin duyguları olan, sevinen, üzülen, hatta rüya gören bir canlı..insan öldürmekten farkı yok. Böyle bir şeyin tartışılabilmesini bile benim aklım almıyor. Samimi söylüyorum gerçekten anlamıyorum. Acaba biz köpekle yaşadık diye mi o farkındalığa vardık? Diğer insanlar yaşamadıkları için mi bizi anlamıyor? Tamam böyle bir sorun var hepimiz kabul ediyoruz ama öldürmek ne demek ya? Yukarıda ayrıntılı anlatmışlar. Uzmanların uygulandığında sonuç alınacağını söyledikleri yasayı kurumlar düzgün uygulamadılar, denetlemesini düzgün yapmadılar. Üreten, sokağa salan vs takibini, yaptırımı doğru şekilde uygulamadılar. Şimdi Allah'ın yarattığı canı öldürmekten bahsediyorsunuz. Akıl alır birşey değil gerçekten. Merhametli,vicdanlı insan işi değil.Aynı zamanda Allah'a da şirk koşmaktır bu. Çok net. Neyin kafasıdır bu? Böyle bir ihtimalin dillendirilmiş olması bile kabul edilebilir değil. Adam gibi yasa hazırlasınlar, doğumu kontrol altına alsınlar.

Yorumu oyla      0      0  
24 Mayıs 2024 Cuma 15:58

Şu hayvan severim deyip köpeklerine kemik verenlere şaşıyorum, o inek vs hayvan değil mi, siz köpek seversiniz. Hayvan seversen köpek bakma bunlar arttıkça insanlara rahat yok.

Yorumu oyla      0      0  
24 Mayıs 2024 Cuma 15:55

AKP BU İŞİ BAŞARIRSA MEMLEKETE TEK HAYRI OLACAK, ONU DA TURİSTLER İÇİN Mİ YAPIYORLAR DİYE ŞÜPHEM VAR, ÇOK ŞİKAYET VARMIŞ YABANCILARDAN.

Yorumu oyla      0      0  
izmirli 24 Mayıs 2024 Cuma 15:54

Hiç bir medeni ülke de sokak köpeği yok , bu hayvanlar hızlı üreyen hayvanlar, önlem alınmazsa sonu ya salgın yada sürekli artan saldırılar olacaktır. Türkiye ye giden turistler bile uyarılıyor, durum bu kadar vahim. Uyutmak doğru değil ama sokaktan toplanıp gönüllü kişiler desteği ile bakılmalıdır.

Yorumu oyla      0      0  
VfV 24 Mayıs 2024 Cuma 15:35

AKP iktidarının 22 yıldaki tek olumlu yasası bu olur. Umarım kabul edilir. Sokaklar güvenli olmaktan çıktı. Bakanlık açıkladı, İzmir'de 450 bin sokak köpeği ne demek? 10 kişi başına 1 sokak köpeği düşüyor. Şımarık, mama kartelinin fonladığı, sözde hayvanseverler istedikleri kadar bağırsınlar. Her gün onlarca insan mağdur oluyor bunlardan. Ya barınak, ya itlaf...

Yorumu oyla      1      0  
24 Mayıs 2024 Cuma 13:23

gelinen noktada uyutma tek çözüm çünkü iş kontrolden çıkmış durumda. İnanılmaz bir köpek popülasyonu var hiç bir önlem alınmamış durumda. Uyutulmasın gibi duyarlılık kasan söylemler anlamsız. Sadece bunun organizasyonunun ne şekilde yapılacağı önemli. Özellikle grupça saldırgan özellikler taşıyan köpeklere uygulanabilir. Köpekler var olsun diye evden çıkamayacağız yakında.

Yorumu oyla      1      0  
hariçten 24 Mayıs 2024 Cuma 12:25

Sokaklar pislik dolu. Sadece köpekler değil kediler için de mama dökülüyor. Kedi köpek için mama yapılan koyun, tavuk, sığır vs kimsenin umrunda değil. Varsa yoksaa kedi köpek. Çoğu da evlenememiş tipler. İnsan eli ile bir iki canlı türü nüfusu arttırıldı. Saçma sapan argümanları da var. En azından saldırgan olanları itlaf edin. Uysalları kısırlaştırıp bir yere toplayın sokaktan çekin.

Yorumu oyla      1      0  
24 Mayıs 2024 Cuma 12:05

meraklısı alsın evde beslesin..isterse koynuna soksun

Yorumu oyla      1      0  
yazık.. 24 Mayıs 2024 Cuma 11:52

Tek yol kısırlaştırma deniyor. Kardeşim sorun mevcut köpeklerin saldırması, gece gürültüden uyutmaması. Kısırlaştırınca bu sorun geçiyor mu diyorum? tık yok. ben 15 yıl bu itlerin ölmesini mi bekleyeceğim ailemin vekendimin huzuru için.. ne biçim insanlarsınız ya... uyutulur mu barınaklara mı konur ne halkt edilecekse edilsin, çocuğum parka insanlar sabah işe gidemiyor temizleyin sokakları..

Yorumu oyla      0      0  
24 Mayıs 2024 Cuma 11:14

Evden dışarı çıktığın zaman 30 köpekle karşılaşmaya hazır ol o zaman,

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir sallandı!
İzmir’in Torbalı ilçesinde 3,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Mehmet KARABEL yazdı... Zehirli kurşundan nasıl kurtuldu?
Mehmet KARABEL yazdı... Zehirli kurşundan nasıl kurtuldu?
Ocaktan gaz sızdı... Yaşlı çift hayatını kaybetti!
Antalya'nın Alanya ilçesinde, açık unutulan ocaktan sızan gazdan zehirlenen ...
 
18 ilde FETÖ operasyonu: 45 gözaltı
18 ilde FETÖ'ye yönelik son 4 gündür düzenlenen ve devam eden "KISKAÇ-17" ...
Zehir evine şafak baskını... Cephanelik çıktı!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, polis ekiplerince düzenlenen operasyonda ...
Erkek dehşeti: Eşini öldürüp canına kıydı!
Büyükçekmece’de eşi Ayşe Ç. ile tartışan Şinasi Ç. pompalı tüfekle önce ...
 
60 yıl sonra resmi nikah kıydılar!
Niğde'de Elmas Sağlam ile Ahmet Erol çifti, tam 60 yılın, 8 çocuğun ve ...
Feci yangın... 2 yaşındaki çocuk can verdi!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde bir evde çıkan yangında 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti.
Pastaneye silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
İstanbul Üsküdar'da bir pastaneye düzenlenen silahlı saldırıda 3 kişi ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva