HABERLER>EKONOMİ
31 Ocak 2023 Salı - 16:34

DTO Başkanı Öztürk'ten 'kruvaziyer' sitemi: Bizi dövüp şevkimizi kırıyorlar!

İzmir Deniz Ticaret Odası’nın yılın ilk meclis toplantısında kruvaziyer gemilerinin ilk rezervasyonlarının gelmeye başladığını ifade ederek, "Bu yılın, geçen yıldan çok daha iyi olacağını düşünüyoruz" dedi. Başkan Öztürk, kruvaziyer gemilerinin rezervasyonları  ilgili bazı basın kuruluşlarında yer alan rezervasyon sayılarının eleştirilmesi ile ilgili olarak ise " Şimdiden 18 geminin rezervasyon yaptığını açıklıyoruz. Bizi dövüp şevkimizi kırıyorlar. Neden kavga ederiz anlamıyorum. Kuşadası 600 gemi bekliyor. Medyada beni dövsen ne olur, dövmesen ne olur?" dedi.

DTO Başkanı Öztürk ten  kruvaziyer  sitemi: Bizi dövüp şevkimizi kırıyorlar!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir’de Ocak ayı toplantısı, meclis toplantı salonunda, Başkan Yusuf Öztürk idaresinde gerçekleştirildi. Başkan Yusuf Öztürk ve meclis üyelerinin katıldığı toplantıda denizcilik sektöründeki son durum ile ülke ve bölgedeki gelişmeler değerlendirildi.

Toplantıda, Ukrayna’da saldırıya uğrayan Türk gemisi ile ilgili geçmiş olsun dileklerini ileten Başkan Öztürk, “ 24 Ocak akşamı Ukrayna’nın Herson Limanı’nda saldırıya uğrayan Türk sahipli Tuzla Gemisi’nin personeline geçmiş olsun diyorum. Dileriz ki Ukrayna Limanları’nda mahsur kalan 10’un üzerindeki Türk bayraklı ve Türk sahipli gemi kurtarılır ve çok zor şartlarda çalışan gemi personeli bir an önce tahliye edilir.” dedi.

KRUVAZİYERDE REZERVASYONLAR GELMEYE BAŞLADI
Kruvaziyer turizmi ile ilgili limanlara ilk rezervasyonların gelmeye başladığını kaydeden Öztürk, “Bu yılın, geçen yıldan çok daha iyi olacağını düşünüyoruz. 27-30 Mart tarihlerinde Miami’de düzenlenen dünyanın en önemli kruvaziyer buluşması Seatrade Cruise Global Fuarı’na katılacağız. Fuarda ülkemiz, bölgemiz ve İzmir Limanları’nı tanıtıp, önde gelen kruvaziyer firmalarının yetkilileri ile buluşacağız. Geçen yıl turizm gelirimiz 46 milyar dolara ulaştı. Bu çabalarımızın sonucu olarak, 2023’te ülkemize daha fazla döviz geliri kazandıracağımıza inanıyoruz.   Savaştan yeni çıkmış bir ülkenin iktisat politikalarının belirlendiği 17 Şubat İzmir İktisat Kongresi’nin 100. Yılını kutlarken, Şubat ayında yapılacak İktisat Kongresi etkinliklerinin ülkemiz ve bölgemiz ekonomisine, kalkınma politikalarına yeni ufuk açmasını dilerim” dedi.

MEDYADA BENİ DÖVSEN NE OLUR DÖVMESEN NE OLUR?
Başkan Öztürk, kruvaziyer gemilerinin rezervasyonları  ilgili bazı basın kuruluşlarında yer alan rezervasyon sayılarının eleştirilmesi ile ilgili olarak ise “Pandemiden önce İzmir’de gemi yoktu. İzmir için el birliği ile bir şeyler yapmak istiyoruz. Şimdiden 18 geminin rezervasyon yaptığını açıklıyoruz. Bizi dövüp şevkimizi kırıyorlar. Bu haberler Valimize ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza da saygısızlık... Neden kavga ederiz anlamıyorum. Kuşadası 600 gemi bekliyor. Medyada beni dövsen ne olur, dövmesen ne olur? “ dedi.

İZMİR- SELANİK HATTI İÇİN ÇALIŞMALAR VAR
"İzmir-Selanik hattının yeniden canlandırılması ile ilgili çalışmalar yapıyoruz" diyen Öztürk,” Yeniden yaratmak zor kaybetmek kolay. Tüm koordinasyonu kuracak kişiler bir masa etrafında toplanıp çalışmalar yapacak” ifadelerini kullandı.

İTHALAT İHRACATTAN HIZLI
Ege Bölgesi’ndeki ekonomik gelişmelerle ilgili konuşan Başkan Öztürk, ithalat ve ihracatta denge sorununun olduğunun altını çizerek “dış ticaret rakamını açıklayarak, 2022 yılında Ege İhracatçı Birlikleri’nin ihracatı 18,2 milyar dolara, Ege Bölgesi toplam ihracatı ise 31 milyar doların üzerine çıktı. Ancak sonbahar aylarından bu yana ihracat yavaşlamaya devam ediyor. İthalat ise ihracattan çok hızlı artıyor. Dış ticaret açığımız maalesef 110 milyar dolar gibi rekor bir rakama yükseldi. İhracatçılar, döviz kurunun ithalatı destekler hale geldiğini belirtirken, bazı siparişlerin Çin ve Uzakdoğu’ya kaydığı da gözlemleniyor. Türkiye’nin seçim sürecini girdiği bir dönemde, enerji fiyatlarında indirim, yüksek enflasyona karşı fiyat sabitlemeleri, EYT, kamu alacaklarının yapılandırılması gibi toplumun geniş kesimini ve ekonomiyi doğrudan etkileyecek düzenlemeler gündeme gelirken, ihracatçılar rekabetçi kur, sanayiciler ise finansmana erişimde yaşadıkları sorunları dile getiriyor” ifadelerini kullandı.

YENİ TİCARET ANLAŞMALARINA İHTİYAÇ SÜRÜYOR
İmalat ve ihracat sektörlerinin yaşadığı her sıkıntının, denizcilik sektörünü doğrudan etkilediğini vurgulayan Başkan Öztürk, “Mal ticaretinde zayıf talebin etkisini, ülkemiz deniz taşımacılığında ve limanlarda elleçlenen yük hacminde de yaşıyoruz. Denizcilik Genel Müdürlüğü, Aralık ayıyla ilgili verilerini henüz açıklamadı ancak 2022 yılında limanlarda elleçlenen konteynerin bir önceki yıldan daha düşük, yani 12,6 milyon TEU’nun altında gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye’nin ihracatını artırması için yeni ticaret anlaşmalarına ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ihtiyaç ise devam ediyor. Ticaret savaşları ve pandemi ile şekillenen ticaretin bölgeselleşme eğilimi, doğru düzenlemeler ile ülkemiz imalat sektörüne ve deniz taşımacılığına olumlu yansıyabilir. Türk bayraklı, Türk sahipli gemi filosunun geçen yıl yüzde 30 büyüyerek 41 milyon Dwt büyüklüğüne ulaşmasını ve Türk gemi filosunun dünyada 14. sıraya çıkmasını önemli bir fırsat olarak görmeliyiz” dedi

İZMİR’DE ELLEÇLENEN YÜK MİKTARINDA DÜŞÜŞ VAR
İzmir Alsancak Limanı’nda elleçlenen yük miktarında bir önceki yıla göre düşüş yaşandığını söyleyen Öztürk, “2021 yılında 38 bin ton olan rüzgar gülü/kanadı ihracatı, 2022’de iki kata yakın artarak 62 bin tonu geçti. Bölgemiz, rüzgar santrali yatırımlarında öne çıktığı gibi, bu sektörün ihracatında ve lojistiğinde önemli bir merkez oldu. İzmir Kalkınma Ajansı’nın bu ay yayınladığı “İzmir Rüzgar Sanayii Lojistik İhtiyaç Analizi”, endüstriyi daha ileriye götürecek lojistik altyapı imkanlarına işaret ediyor” şeklinde konuştu.

Öztürk açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

22-23 Ocak tarihlerinde, Ankara’da, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından düzenlenen ve ülke turizminin yol haritasını oluşturacak olan 12. Kalkınma Planı Turizm Özel İhtisas Komisyonu toplantısına, Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Tamer Kıran’ın görevlendirmesiyle katıldım. Ardından Almanya’da düzenlenen Boot Düsseldorf Fuarı’na, 25-27 Ocak tarihlerinde katılma fırsatı buldum. İMEAK Deniz Ticaret Odası olarak, Avrupa’nın bu en büyük denizcilik fuarına, dalış ve su sporları hollerinde olmak üzere iki farklı stant ile katılım sağladık. Su Sporları Holünde, Milli Kitesurf Sporcusu Bilge Öztürk, Windsurf Sporcusu Serkan Öztürk ve kano sporcusu Ali Bahçeci, ülkemiz ve su sporlarının tanıtımlarını yaptı. Kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum.

Ocak ayı ülkemizde ve dünyada yoğun gelişmelerin yaşandığı bir ay oldu. Davos’ta toplanan Dünya Ekonomik Forumu “Çok Parçalı Dünyada İşbirliği” teması ile toplandı. Toplantıda küreselleşmenin yeni bir sınıra geldiği, oluşan ekonomik ittifaklar ve siyasi kutuplaşmalar sonucu bölgeselleşmenin öne çıktığı ifade edildi.

Merkez bankalarının uyguladığı faiz politikası, küresel ticareti ve özellikle gelişen ülke ekonomilerini yavaşlatmaya devam ediyor. Dünya Ticaret Örgütü, 2023 yılında küresel mal ticaretinin sadece yüzde bir büyüyeceği tahminine yer verdi. Fakat Çin’in sıfır-covid politikasından vazgeçerek, dünya ekonomisine geri dönmesi, resesyon beklentisini azaltırken, daha iyimser öngörülere neden oldu. Bir anlamda Davos’taki dünya zenginleri ve büyük ekonomilerin yöneticileri, Çin’in daha fazla büyüme olasılığına bel bağlamış durumdalar. Uluslararası Para Fonu-IMF de küresel büyüme tahminini yüzde 2,7’den yüzde 2,9’a çıkardı. Fona göre 2023’te ülkemiz yüzde 3, Çin ekonomisi ise yüzde 5,2 oranında büyüyecek.

Küresel ekonomideki temkinli iyimser revizyonlara rağmen, zayıf talebin etkisiyle deniz taşımacılığında negatif hava devam ediyor. Baltık Kuruyük Endeksi, 22 Aralık’tan itibaren yüzde 50’nin üzerinde düşerek, 680 puanın altına geriledi. Ana rotalarda 40’lık spot konteyner navlunlarını gösteren Dünya Konteyner Endeksi (Drewry) ise 2,046 dolar oldu. Ana rotalarda sefer iptalleri artmaya devam ederken, son iki yılda verilen 6,7 milyon TEU’luk yeni gemi siparişi de denizcilik endüstrisini düşündürüyor. Diğer yandan konteyner hatları arasındaki ittifakların yeniden organizasyonunun, navlunları ne yönde etkileyeceği yakından izleniyor. Denizcilik uzmanları, her yıl Çin Yeni Yılı öncesi Batı ülkelerinin ürün stoklaması nedeniyle denizcilik piyasalarında görülen canlanmanın bu yıl yaşanmadığına dikkat çekiyor. 5 Şubat’ta sona erecek Çin Yeni Yılı’nın, deniz taşımacılığında ve navlunlarda bir hareketlenmeye yol açacağı da tahmin ediliyor.

 
İzmir Büyükşehir'de kadro revizyonu: Kimler geldi/kimler gitti?
 
Freni boşaldı... Otobüs apartmana çarptı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'İç borçlanmamızın vadesini 70 aya çıkardık'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, iç borçlanmanın vadesi 2020'de ...
Yapılandırma teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırması için Meclis'te mesai ...
Müteahhitlerden ‘yüzde 5’ çağrısı… ‘Orta direk’te hayal kırıklığı!
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Müteahhitler Federasyon Başkanı ...
 
İzmir’in 112 kurtarıcı kadını… Ege’nin kayıp otları yeniden yeşerecek
S.S Yelki Girişimci Kadınlar Üretimi ve İşletme Kooperatifi Başkanı Eda ...
4 ilde 'Kökünü Kurutma' baskınları!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kökünü Kurutma Operasyonu kapsamında 241 ...
Başkan Yorgancılar’dan ‘arsa krizi’ çıkışı ve çarpıcı Kemalpaşa örneği!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yatırımcıların ...
 
Bankaların net kârında dev artış: Uçuşa geçti!
BDDK verilerine göre, Türk bankacılık sektörünün toplam aktif büyüklüğü ...
Ekonomik güven endeksi Ocak'ta arttı
Ekonomik güven endeksi, ocakta bir önceki aya göre yüzde 1,3 artarak 99,3 değerini aldı.
En kapsamlı yapılandırma paketi Meclis'te
Kamuya olan borçların yapılandırılmasını içeren kanun teklifi bu hafta ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva