HABERLER>EKONOMİ
5 Şubat 2022 Cumartesi - 09:33

Kemeraltı esnafı isyanda... Faturalar kepenk kapattırdı!

İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, son 10 günde çarşının en işlek caddesinde üç dükkanın kapandığını belirterek, “Dükkan kirasını aşan elektrik faturası ve işletme giderleri, pes ettiriyor. Önümüzdeki süreçte daha çok esnafın dükkanını kapatmayı düşündüğünü duyuyorum” dedi. Girgin, asgari ücretteki artışın çarşıya olumlu bir şekilde yansımadığını ifade etti.

Kemeraltı esnafı isyanda... Faturalar kepenk kapattırdı!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Vatandaşı çileden çıkaran elektrik ve doğalgaz zamları, esnafa da kepenk kapattırıyor. Dünyanın en büyük açık alışveriş merkezi olarak kabul edilen İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda faaliyet gösteren pek çok esnaf, elektrik ve doğalgaz zamlarıyla katlanan işletme giderlerini karşılayamaz hale geldi. Son 10 günde, çarşının en işlek ana caddesinde faaliyet gösteren, ikisi tekstilci, biri kuyumcu olmak üzere  üç dükkan kepenk kapattı.

5 BİN LİRA KİRA, 9 BİN LİRA ELEKTRİK FATURASI!

İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, çarşı esnafının elektrik ve doğalgaz faturalarının, kiraları katladığını söyledi. Rahatsızlığı nedeniyle 10 gün uğrayamadığı Kemeraltı’na döndüğünde cadde üstündeki üç dükkanın kapandığını görünce, çok büyük şaşkınlık yaşadığını anlatan Başkan Girgin, “Biri kuyumcu, ikisi giyim sektöründe faaliyet gösteren esnafımız, artan işletme giderlerine dayanamayarak teslim oldu, kepenk kapattı. Son zamlarda devasa boyutlara ulaşan faturalar o kadar çok ağırlaştı ki, kiraları geride bıraktı. 5 bin lira kira ödeyen esnafımız, 9 bin lira elektrik faturası ödüyor. Bu yükün altından hangi esnaf kalkabilir?” diye çıkıştı.

İŞLETME GİDERLERİ, KİRALARI SOLLADI

Özellikle gıda üzerine iş yapan esnafın daha çok elektrik ve doğalgaz tükettiğini hatırlatan Başkan Semih Girgin, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Elektrik ve doğalgaz faturaları, özellikle gıda sektöründe faaliyet gösteren esnafımızın belini büküyor. Gıda ürünlerini sakladığı buzdolaplarını sürekli çalıştırmak zorunda. Müşterilerini soğuk havada ağırlayamayacağına göre mekanı ısıtmak zorunda. Bunları yapınca haliyle faturalar da uçuk rakamlara çıkıyor. Elektrik faturaları, hiç kimsenin tahmin edemeyeceği rakamlarda gelir oldu. Asgari ücret arttı, sigorta primleri arttı. Tüm bunlar, esnafımızı kepenk kapatmaya zorluyor. Kiraları sollayan işletme giderlerinin altından kalkamayan esnafımız imdat çığlıkları atmaya başladı.”

ASGARİ ÜCRET ARTTI, KEMERALTI’NA YANSIMASI OLMADI

Asgari ücretin artmasının, Kemeraltı’na bir yansımasının olmadığını özellikle belirten Başkan Semih Girgin, “İnsanların alım gücü çok düştü. Çünkü asgari ücret artışındaki fark, daha insanların cebine girmeden yapılan zamlarla ellerinden alındı” dedi. Başkan Girgin, okulların tatile girmesiyle umutlandıklarını ancak hava şartlarının sadece iki günlük alışverişe izin verdiğini dile getirdi. Esnafın pandemi sürecinde borçlandığını, yapılandırdığı borçlarını ödemek için uğraşırken, diğer yandan da ayakta kalmak için direndiğini anlatan Başkan Girgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

ESNAF, ZAMLARIN GERİ ÇEKİLMESİNİ BEKLİYOR

“Kemeraltı esnafı gerçekten zor durumda. Çarkı çevirebilmek için iş yapmaya çalışıyor ama siftah yapmadan akşamı ediyorlar maalesef. Devlet, esnafın yaşadıklarını görmeli. Bu siyaset üstü bir şey. Zamların geri çekilmesi, esnafın soluk alması gerekiyor. Zamlar geri çekilmezse, bugünkü tabloda iyiye gidiş olmayacak; aksine daha da kötü olacak.”

 
Boşanma aşamasındaki eşini kaçırmıştı... Yeniden tutuklandı!
 
Turizmi elektrik çarptı... Maliyetler katlandı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa turan 5 Şubat 2022 Cumartesi 17:56

Bence bu günler daha iyi günlerimiz çocuklarımıza çok zor bir hayat bırakıyoruz kim vesile oluyorsa Allah bin türlü belasını versin yazıklar olsun

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asgari ücretlinin kaybı ne kadar?
Birleşik Metal İşçileri Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), ...
Yemeksepeti Banabi kuryelerinin eylemi 4. gününde
Adil ücret, sendikalaşma hakkı ve insanca çalışma koşulları için iş bırakan ...
Birlik Sağlık Sen: Her ay enflasyon farkı talep ediyoruz!
Açıklanan Ocak ayı enflasyonu ile ilgili açıklama yayınlanan Birlik Sağlık ...
 
Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması
Merkez Bankası, yüzde 49'a yaklaşan yıllık TÜFE'deki artışın alt gruplar ...
Muhittin AKBEL yazdı... Kestane bile utanıyor!
Muhittin AKBEL yazdı... Kestane bile utanıyor!
Dolandırıcılardan yeni yöntem!
Dolandırıcılar yeni yöntemlerle tüketicileri mağdur etmeye devam ediyor. ...
 
Memurlar enflasyon farkı alacak!
Memur maaşlarına yönelik zam hareketliliği Ocak ayı enflasyonunun açıklanmasıyla ...
Merkez Bankası 45 milyar lira kar dağıtacak
Merkez Bankası olağanüstü genel kurulu tamamlandı. Banka 45 milyar lira ...
Enflasyon sepetindeki ürünler güncellendi
TÜİK, enflasyon hesaplamasında baz alınan ürün sepeti ve ağırlıklarını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva