HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
15 Şubat 2015 Pazar - 02:30

'Altın Ayı' Panahi'nin Taksi'sine gitti!

Berlin Film Festivali'nde "Altın Ayı" ödülünü İranlı yönetmen Panahi'nin "Taksi" filmi kazandı. Festivalde İngiliz filmi "45 Years"ın başrol oyuncusu Charlotte Rampling en iyi kadın oyucusu seçilirken, aynı filmde oynayan Tom Courtenay en iyi erkek oyuncu ödülüne layık görüldü

 Altın Ayı  Panahi nin Taksi sine gitti!

65. Uluslararası Berlin Film Festivali'nde (Berlinale) "Altın Ayı" ödülünü İranlı yönetmen Jafar Panahi'nin "Taksi" adlı filmi kazandı. Uluslararası Berlin Film Festivali'nin bu akşam gerçekleşen kapanış töreninde duygusal anlar yaşandı ve ülkesi İran'da film yapması yasaklanan Cafer Panahi “Taksi” filmiyle büyük ödül Altın Ayı'yı kazandı. İki yıl önce En Iyi Senaryo ödülü alan “Perde” gibi gizlice çektiği ve Berlinale'ye ulaştırdığı “Taksi”de bizzat direksiyon başına geçen Panahi, Tahran sokaklarında gezinerek, yolcularla ceza, yasaklar, ahlak ve sinema aşkı üzerine muhabbet ediyor. Zaten ana jüri başkanı Darren Aronovsky de “Sınırlar ve yasaklarla ruhunun ezilmesine izin vermedi, öfkeye kapılmadı ve halkına, ülkesine aşk mektubu gibi bir film yaptı” sözleriyle ödülü açıkladığında salonda büyük bir alkış patladı. Iran'daki 2009 seçimleri sonrası protestoları çektiği için tutuklanan ve 20 yıl film yapmaktan men edilen ve ülke dışına çıkamayan Panahi, Berlin'e gelememişti ama filmde de rolü olan yeğeni Hana Saeidi salondaydı. Festivalin yönetmeni Dieter Kosslick, Altın Ayı ödülünü koşarak ayağına kadar götürdüğü ama sahneye çıkan küçük Hana'nın ağlaması üzerine duygusal anlar yaşandı. Önceki yasaklı iki filminden daha ironik bir ton tutturan Panahi'nin filmi dün de Uluslararası Eleştirmenleri (Fipresci) ödülü kazanmıştı.

“TANRI ADINA KATLİAMLAR OLMASIN!"
Altın Ayı yarışının iddialı filmlerinden Şili yapımı “El Club”, genç yönetmen Pablo Larrain'e ikincilik anlamına gelen Büyük Jüri Ödülü'nü getirdi. “Tony Monero”, “Postmortem” ve “No” gibi önemli filmleriyle ülkesindeki Pinochet diktatörüğünü eleştiren Larrain bu kez Katolik kilisesinin günahlarını hedef almış. Larrain ödülü alırken “Tanrı adına çok insan katledildi ve çok acı çektirildi. Umarım bir gün biter” dedi. Geçtiğimiz yüzyılın başlarındaki sömürgeci katliamlarını Pinochet diktasındaki katliamlara bağlayan 76 yaşındaki Şili'li üstad Patricio Guzman ise “İnci Düğme/El Boton de nacar” ile En İyi Senaryo Ödülü'nü aldı. Guzman “Çok yaşa sinema, çok yaşa festival, çok yaşa jüri üyeleri! Ama bir kişi var ki onsuz bu film olmazdı” diyerek yapımcılığı yapan karısını sahneye davet etti.

Terence Malick, Werner Herog gibi 'baba' yönetmenlerin devasa bütçeli filmlerimin hayalkırıklığına uğrattığı yarışmada küçük ama samimi filmler kazandı. “İnanılmaz bir yarışmaydı ve seçim yapmak çok zordu” diyen ana juri başkanı “Yanlış anlaşılmasın, aramızda kavga filan etmedik hatta hayatboyu dostuz artık” deyince sahnedeki tüm jüri üyeleri kahkahalarını tutamadı. Aralarında Audrey Tattou'nun da yer aldığı jüri beredeyse her iddialı filmi ödüllendirdi. Yenilikçi filmlere verilen Alfred Bauer Ödülü'nü Guetamala filmi “Ixcanul”a giderken jüri en iyi yönetmen ödülünü iki filme paylaştırdı. Malgorzata Szumowska “Body” ile ödülünü alırken, “hem yönetmen hem kadınım, iyi bir kombinasyon oldu” dedi. Geçtiğimiz yüzyıl başları Osmanlı'nın düşüş dönemindeki Balkanların karmaşasını siyah- beyaz ve ironik bir estetikle anlatan ama yetersiz kalan Romanya yapımı “Aferim!”in en iyi yönetmen ödülünü paylaşması biraz şaşkınlık yarattı.

En iyi aktör ve aktris ödülleri “45 Yıl” adlı filmin evli yaşlı çiftini canlandıran Charlotte Rampling ve Tom Courtney aldı. Charlotte Rampling sahnede “Babam 1936'da Berlin'de Olimpiyat madalyası kazanmıştı. Ben de hırslı küçük bir kız olarak benzer bir başarının hayalini kurardım. Bu ödülle becerdim sanırım !” dedi. Courtney ise “Albert Finney yakın arkadaşım ve bu ödülü 1985'de aldı, ben 30 yıl geç kaldım” esprisiyle ödülünü aldı.

Yarışmadaki tek iyi Alman filmi olarak Altın Ayı'ya yakın duran “Victoria” en iyi görüntü dalında Yaratıcılık Ödülü'nü kazandı. İki saat boyunca Berlin sokaklarında beş genci izleyen film, tek planda çekilmiş!

Jürinin Sanatsal Katkı Ödülü ise “Under Electric Cloud” adlı Rus filminin iki görüntü yönetmenlerine verildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünal Ersözlü Sarmaşk'ı imzaladı
Gazeteci-şair Ünal Ersözlü, yeni kitabı Sarmaşk'ı, Sevgililer Günü olan ...
‘Gezi Günleri’ Narlıdere sahnesinde
Narlıdere Belediyesi, Ankara Ekin Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Bedeli ...
Ünal Ersözlü Sarmaşk’ı imzalıyor
Gazeteci-şair Ünal Ersözlü, yeni kitabı Sarmaşk’ı, 14 Şubat tarihinde ...
 
‘Cumhuriyetin Divası’na veda: TSK’dan özel görevlendirme
Türk Müziğinin Divası Müzeyyen Senar son yolculuğuna uğurlandı. 97 yaşında ...
Positive Live Project'ten davet var!
Başarılı sahne performansları ile kısa sürede büyük beğeni kazanan ve ...
İzmir’in yeni festivaline ünlü jüriden tam not
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilk kez düzenlediği Saygun Müzik Festivali, ...
 
Orhan Pamuk: Boza satışlarını artırdım
Bursa’da bir söyleşiye katılan Nobel Ödüllü Yazar Orhan Pamuk, yeni kitabının ...
İzmir'de farklı bir sergi: Psychedelic Art Gallery
İzmirli sanat severler farklı bir sergiyle karşı karşıya...Bugüne kadar ...
Folkart Galeri kapılarını açtı
İzmir'in yeni sembollerinden biri haline gelen, kentteki ikiz kuleler ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva